Çavuşoğlu: Farklılıklarını Kaybetmiş Bir Toplum Arayışı İçinde Değiliz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'deki Türk toplumunun dünya ve Türkiye'ye farklı açılardan bakmasının doğal ve yararlı olduğunu belirterek "Biz hiçbir zaman tek sesle konuşan, renklerini ve farklılıklarını kaybetmiş bir toplum arayışı içinde değiliz" dedi.
Hiçbir grup, etnik ya da dini aidiyeti ötekileştirmediklerini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Bizim için dostlar ve potansiyel dostlar vardır. Diasporamız ise Anadolu'nun tarihi ve özündeki tüm bileşenleri kapsamaktadır. Önemli olan ortak çıkarlarımız ve Türkiye'nin çıkarları söz konusu olduğu zaman bu ortak paydada birleşebilmektir" diye konuştu.
Türkiye'nin 2015-2016 yılları için Birleş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik adaylığına destek aramak için New York'ta bulunan Bakan Çavuşoğlu Türkevi'nde ABD'deki bir kısım Türk sivil toplum kuruluşu ile bir araya geldi. Toplantıya Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal ile ABD'de görev yapan başkonsoloslar da katıldı. Çavuşoğlu, Türk-Amerikan derneklerinin ABD yönetimi, kongresi ve Amerikan kamuoyu nezdinde önemli roller oynadığını kaydederek "Türk- Amerikan toplumunun yeni nesil üyelerinin bir yandan kendi kültürleri ile olan bağlarını korurken diğer yandan Amerikan toplumu ile bütünleşmesini ve toplumsal ve siyasal yaşama başarıyla katılmalarını önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin, güçlü ittifak ve ortaklık bağları bulunan ABD ile ilişkilerinin dış politikanın önemli sac ayaklarından birini teşkil ettiğini anlatan Bakan Çavuşoğlu, ABD'deki Türk toplumunun her geçen gün daha kuvvetli hale geldiğini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmasında 1915 olaylarının 100. yılı vesilesiyle Ermeni iddialarının tekrar gündeme getirilmesine de değinerek, Ermenistan ve diasporanın uluslararası bir kampanya yürütmekte olduğuna dikkat çekti. ABD ve diğer ülkelerin bu konudaki duruşunu eleştiren Çavuşoğlu, "tekil hafızalı tarihi tezleri" tartışmasız gerçek olarak kabullenmesine ve bunların kanunlarla belirlenmesine destek vermemesi gerektiğini belirtti.
2015 yılının Çanakkale Savaşı'nın da 100. yıl dönümü olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu savaşın şimdi dostluklara sebebiyet verdiğini, tarihi tezlerin tekil hafıza yöntemiyle değil, adil bir hafızayla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türk tarihi ve kimliğinin adeta şeytanlaştırıldığını savunan Çavuşoğlu "Maalesef görüyoruz ki 1915 olayları iç siyaset hesapları ve oy devşirme arayışları ile suistimal edilmektedir. Bu yanlıştır." dedi.
"Bu tarihi ortak acıyı ülkemize karşı bir kampanyanın merkezine yerleştirerek bundan fayda sağlamak isteyen çevrelere Amerikalı dostlarımızla beraber karşı çıkmalıyız" diyen Çavuşoğlu "Sizlerden gerçek demokrasilerin yapı taşı olan ifade özgürlüğü temelinde 1915 meselesine ilişkin insani ve ahlaki tutumumuz ile konunun tarihi ve hukuki gerçeklerine dair bilgi temelli görüşlerimizi Amerikan kamuoyuna ve özellikle Ermeni çevrelere mümkün olabildiğince aktarmanızı rica ediyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, sivil toplum dernekleri ile bir araya gelmeden önce Kuzey Amerika'da görev yapan başkonsoloslarla bir toplantı düzenledi. Toplantıya Washington, Ottowa büyükelçilerinin yanı sıra Houston, Los Angeles, New York, Chicago, Miami, Boston ve Toronto başkonsolosları katıldı.
Bakan Çavuşoğlu, BMGK Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için temaslarına pazartesi devam edecek.
CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.