Çarşıya pazara bayram geldi

Çarşıya pazara bayram geldi

Kurban Bayramı öncesi çarşı-pazar hareketlendi. Bedesten ve Aziziye Camii çevresindeki esnaf, bayram yoğunluğundan memnun kalırken, bayramda en çok kullanılan ürünler de tezgahtaki yerini aldı

Kurban Bayramı öncesi çarşı-pazar hareketlendi. Bedesten ve Aziziye Camii çevresindeki esnaf, bayram yoğunluğundan memnun kalırken, bayramda en çok kullanılan ürünler de tezgahtaki yerini aldı

Kurban Bayramı’na bir gün kala Konya’nın tarihi çarşıları hareketlendi.  Bayram alışverişine çıkan vatandaşlar esnafa rahat bir nefes aldırdı.  Şeker, çikolata, lokum, kolonya ve kahve  gibi bayramın simgelerinden olan gıda ürünleri tezgahtaki yerini aldı. Kurbanlıklarını alan vatandaşlar, mutfak ve giyim alışverişine yönelirken, kasaplar da bıçaklarını bileylemek için bıçakçıların yolunu tuttu. Konya’nın tarihi pazarı olan Bedesten’de bıçakçılar, tam mesai yapmaya başladı. Bıçak bileylemek için siparişlerin arttığını kaydeden esnaf, bilenen bıçakları zamanında verebilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Birçok bıçakçı, yaşanan yoğunluktan dolayı yeni elaman aldıklarını ifade etti.

BAYRAM ŞEKERİNE İLGİ

Bayramların en önemli simgelerinden biri olan bayram şekerleri de tezgaha girdi. Aziziye Camii çevresinde çevresinde bulunan şekerciler, Ramazan Bayramı sonrası işlerin durgunlaştığını, bu haftadan itibaren ise satışlarda artış yaşandığını söyledi. Arife günü nedeniyle çarşıda yaşanan hareketlilikten memnun olduklarını belirten şekerciler gün boyunca yoğun bir şekilde çalışacaklarını ifade etti.
Bayram şekerin yanı sıra baharat gibi gıda ürünleri satışında da artış olduğunu ifade eden esnaf, Kurban Bayramı’nda baharat gibi çeşnilere ilginin arttığını kaydetti.  Yılmazlar Baharat Sahibi Fırat Yılmaz, bayram şekerine olan ilginin bir hafta önce başladığını, bugün satışlarda patlama beklediklerini söyledi. Yılmaz, “Şekerin kilogramı 5-50 lira arasında değişiyor. Onlarca çeşit şekeri tezgaha hazırladık. Bugünü çok iyi değerlendirmeyi hedefliyoruz. İnşallah satışlarımız bu şekilde devam eder” dedi.

KOLONYA VE KAHVEDE SATIŞLAR ARTTI

Satışlarda artış olan diğer bir ürün ise “Kolonya ve kahve” oldu. Kolonya satan esnaflar, dükkanlarının önüne birbirinden renkli kolonyaları koyarak vatandaşın dikkatini çekmeye çalışıyor. Kahve makinelerinde kavrulan kahveler de vatandaşın ilgisini çekiyor. Bayram döneminde sıkça tüketilen önemli tüketim maddelerinden biri olan kolonyalar da renk renk ambalajları ile raflardaki yerini alıyor. Veziroğulları Kolonya Sahibi Arif Yanar, 1974’ten beri kendi kolonyalarını üretip sattıklarını söyleyerek, “Bayramın yaklaşmasıyla birlikte kolonyalara ilgi arttı. Ancak vatandaş, alışılmışın dışında bir koku istiyor. Meram ve iğde çiçeği kokuları bu sene çok tutuluyor. Kolonyaların litresi 7-10 lira arasında değişiyor. Kahvenin kilosu da 20 liradan satılıyor. Aziziye çevresindeki esnafların bir çoğu kahve satıyor. Türk Kahvesi tüketimi çok fazla. Satışlarımızdan memnunuz” diye konuştu.

BAYRAMLIKLAR ALINIYOR

Giyimde ve ayakkabı sektörü hareketli günler geçirmeye başladı. Birçok esnaf kış sezonu ayakkabı ve kıyafetlerin satışına başladı. Rekabet ortamı iyice kızışınca fiyatlar da bir hayli düştü. Vatandaş, fiyattan memnun kalırken, esnaf “Sürümden kazanıyoruz” dedi. Kış sezonun açılmasıyla birlikte kıyafette ağır tonlu renkler ilgi görürken ayakkabı da ise sıcak tutan kışlıklara geçiş başladı. Özellikle Bedesten’de yaşanan yoğunluk esnafın yüzünü güldürdü. Çocuklarını yanına alan ev hanımları Bedesten’deki onlarca iş yerini gezerek, bütçesine uygun bayramlıkları almak için alışverişini tamamlıyor. Giyim ve ayakkabı sektörü özellikle arife gününe hazırlanıyor. Vatandaş, arife günü fiyatların çok daha ucuz olacağını düşündüğü için genellikle bayram alışverişini arife günü yapıyor.

TATLI SİPARİŞLERİ PATLADI

Bayrama erken giren diğer bir sektör ise tatlıcılar oldu. Bayramın çeşitli günlerine baklava, tulumba ve diğer tatlı çeşitlerine sipariş veren vatandaş, esnafın yüzünü güldürdü. Konya’nın 40 yıllık tatlıcısı Kınacılar Tatlı Sahibi Mehmet Kınacı, tatlı ve baklava siparişlerinde yoğunluğun arttığını söyledi. Arife gününde satışlarda patlama yaşadıklarını kaydeden Kınacı, “Baklavaların kilosu malzemesine göre 20-50 lira arasında değişiyor. Tulumbanın fiyatı ise 9-12 lira arasında. Müşterimizin istediğine göre siparişleri alıyoruz. Genellikle bayramın ilk günlerine siparişleri alıyoruz. Satışlardan memnunuz. Bayram işlerimizde hareketlilik getirdi. Oldukça memnunuz. İnşallah satışlarımız bu şekilde devam eder” açıklamasında bulundu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.