Çarşıya bayram bereketi geldi

Çarşıya bayram bereketi geldi

11 ayın sultanı Ramazan ayının son günlerine geldik. İnsanlar bayram alışverişlerini yapmak için çarşı pazarın yolunu tutuyor

11 ayın sultanı Ramazan ayının son günlerine geldik. İnsanlar bayram alışverişlerini yapmak için çarşı pazarın yolunu tutuyor. Esnaflar bayramın bereketini yaşamaya başladıklarını söylüyor.

Bayrama sayılı günler kala çarşı pazar bayram hazırlığı yapmak isteyen vatandaşlar ile hareketlendi. Bayram hazırlıklarını tamamlamak isteyenlerin en uğrak yerleri, giyim mağazaları, kunduracılar, kolonyacılar ve berberler oluyor. Vatandaşlar bayramlık olarak adlandırdıkları giyim eşyalarının hepsini oruçluyken tek tek gezmek yerine hepsini bir yerden almayı tercih ediyor. Şehir merkezinde bulunan Giyim Dünyası mağazaları gelen müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bayram mesaisini başlattı. Mağaza sorumlusu Hüseyin Taşören, bayram hazırlıklarını bitirdiklerini söyleyerek, “Bayrama sayılı günlerin kaldığı bu günlerde, hazırlıklarımızı yaparak gelen müşterilerimizin hepsini memnun bir şekilde, almak istediği ürünü bulmuş bir vaziyette uğurlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu bağlamda mağazamızı iftardan sonra da gece yarısına kadar açıyoruz. Bazı müşterilerimiz oruçlu iken şehir merkezine çıkıp alışveriş yapmak istemiyor ya da çalıştığı için ailesi ile birlikte alışverişe gelemiyor. Bunun için bizde mağazamızı gece yarısına kadar açık tutuyoruz. İnsanların bayramda yüzü gülsün diye fiyatlarımızı da normalde bulunandan daha aşağıya çektik” dedi. Bayrama özel yaptıkları indirimlerden de bahseden Taşören, “Bayram arifesine girdiğimiz bu hafta içerisinde bayramlıkları bayan müşterilerimiz, erkek müşterilere göre daha çok alıyor. Bayan müşterileri çocuklar takip ediyor, erkekler kendi ihtiyaçlarını en sona bırakıyor. Kadınlar şu anda en çok penye ve etekleri alıyorlar. Bayanların bayramlık olarak aldıkları ürünlerde, etekler 19 TL, iki adet etek 29 TL, penyeler 19 TL. Erkek ürünlerde erkek kotlar 19 TL, gömlekler 19 TL, erkek tişörtleri 7,90 TL, takım elbise 149 TL, Çocuk tişörtleri 5 TL, çocuk pantolonları 15–29 TL arasında değişiyor” diyerek alışveriş yapmak isteyen müşterilere fiyatlar hakkında da bilgi verdi.

KOLONYACILAR SON GÜNLERİ BEKLİYOR

Bayram günü bayramlaşmalarda şekerlerin yanında gelen misafirlere kolonya da ikram ediliyor. Kolonya satıcısı Durmuş Yanar, kolonya satışlarının bayrama yakın günlerde daha da arttığını söyleyerek, “Bizim halkımız nedense işlerini son güne bırakmayı seviyor. Bayram arifesine girdiğimiz şu günlerde bayramda en çok tüketilen ürünlerden olan kolonya satışları da durgun. Halkımız her sene olduğu gibi bu sene de alacağı ürünlerin bazılarını Ramazan’ın son gününe bırakıyor” dedi. Kolonya fiyatlarını söyleyen Yanar, “Halkımız en çok limon ve tütün kolonyalarını tercih ediyor. Bu kolonyaların bidonu 5–7 TL, cam şişesi de 5–10 TL” diye konuştu. Bayramların vazgeçilmezi olan Türk Kahvesini de satan Durmuş Yanar, Türk Kahvesi’nin 250 gramlık paketlerinin 5 TL’den satıldığını söyledi.

BERBERLER MESAİLERİNİ YOĞUNLAŞTIRDI

İnsanlar gelen misafirlerine önem verdiklerini göstermek için kıyafetlerine önem verdikleri kadar, saç ve sakallarının da düzgün olmasına gayret ediyorlar. Erkek kuaförleri ve berberler de bayramda eşi dostu ve birçok insan ile bir araya gelecek olan vatandaşlar ile dolup taşıyor. Eski Garaj civarında bulunan Dostlar Erkek Kuaförü de bayram arifesine girilen bu haftada mesaisini artırdı. Kuaför dükkânını çalıştıran Ali Gök, son bir haftadır yoğun şekilde çalıştıklarını söyleyerek, “Bayrama sayılı günlerin kaldığı bu zaman diliminde, iftarımızı açtıktan sonra da iş yerimize gelerek tıraş olmak isteyen dostlarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Arife günü ve öncesindeki günlerde bizim işlerimiz daha da yoğun oluyor” dedi. Dükkânın diğer ortağı Mevlüt Gök de, çocukların bayrama tıraş olarak girmeyi sevdiklerini, yaşı ilerlemiş olan müşterilerinin de bayrama yakın zamanlarda daha sık tıraş olmaya geldiklerini belirtti.

KUNDURUCULAR HALKI UYARIYOR

İnsanlar bayram hazırlıklarını sürdürürken, ihtiyaçlarının birçoğunu son güne bırakmayı seviyor. Esnaf ise bu durumdan oldukça rahatsız durumda. Pınar Kundura’nın sahibi Rasim Büyükkalaycı, son gün gelen müşterilere istedikleri şekilde hizmet veremediklerini söyleyerek, “Ramazan ayı bize bereketi ile geldi. Bayramında bereketini yaşamak istiyoruz. Ama halkımız nedense ihtiyaçlarını gidermeyi son güne bırakmayı seviyor. Herkes alışverişini son güne bırakınca bu sefer dükkânlarda bir yoğunluk oluyor. Esnaf olarak biz müşteriye gereken hizmeti sağlıklı bir şekilde gösteremiyoruz. Onlara yoğunluk nedeni ile istedikleri ürünleri sunamıyoruz. İstedikleri türdeki ve renkteki ayakkabıları almak isteyen müşterilerimiz işlerini son güne bırakmasınlar” ifadelerini kullandı. Ayakkabı fiyatları hakkında da bilgi veren Büyükkalaycı, “Bayan ayakkabılarda babetler 15–40 TL, kısa topuklu ayakkabılar 30–50 TL arasında, erkek ayakkabıları 50–150 TL arasında, çocuk ayakkabıları da 20–40 TL arasında değişiyor” dedi.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.