Çarşıda bayram heyecanı yaşanıyor

Çarşıda bayram heyecanı yaşanıyor

Kurban Bayramının gelmesiyle vatandaş da bayram telaşı başladı

Kurban alımından şeker alımına, kolonyadan kahveye alımına kadar alışverişlerin başladığı Konya’da vatandaş soğuk havaya aldırış etmeden alışverişini yapıyor. Çocuklarda bayramlık sevinci her bayram olduğu gibi bu bayramda gözlerden kaçmıyor. Sadece çocuklar değil yetişkinlerde bayramlık almak için mağaza mağaza geziyorlar. Bayramlarda en yoğun günlerini yaşayanlar arasında, şeker ve okum satıcıları, kahve satıcıları, berberler, kolonyacılar, tuhafiyeciler ve kurban bayramı olması dolayısıyla bıçakçılar bulunuyor. Her bayram olduğu gibi bu bayram da bedesten çarşısı etrafında di kalabalık insanlara bayram sevincini tekrar yaşatıyor. Piyasadaki durumun ise geçen yıldan farkı yok. Bayramın olmazsa olmazları olan şeker ve çikolata satışları ise her bayram olduğu gibi bu bayramda esnafın yüzünü güldürüyor. Şeker ve çikolata satıcısı Turgay Kol, eskiye göre satışların düştüğünü fakat yinede satışların yüz güldürdüğünü ifade etti. Fiyatların geçen yıla göre değişmediğini dile getiren Turgay kol, “Geçen yıl 6 liraya sattığımız şeker bu yıl 5 lira. Hava şartlarından dolayı vatandaş kapalı marketlere yöneldi. Yinede satışlarımız yüksek seviyelerde” dedi.
BERBERLER BOŞ KALMIYOR
Gelenek halinde olan bayram tıraşı berberlere fazla mesai yaptırıyor. Bayramın yaklaşmasıyla birlikte insanlar tıraş olmak için berberlerde sıra bekliyor. Berber ustası Ali Turhan, “Bayram nedeniyle boş kaldığımız zaman neredeyse yok bu gün de sabahın erken saatlerine kadar tıraş yapacağız” dedi.
BIÇAKLARINIZI BİLETMEYİ UNUTMAYIN
Kurban Bayramının simgesi haline gelen kurban bıçaklarını biletme bu yılda son hızıyla devam ediyor. Bıçakları biletmeden kesim yapılmaması gerektiğini söyleyen bıçak bileyicisi Murat Aydoğdu, “Bıçaklar bilenmediği takdirde hem insanı kesim sırasında yorar, hem de hayvanın daha fazla acı çekmesine sebep olur. Bu yüzden bıçakların bilenmesi şart” diye konuştu.
Bayramın bir başka gelenekleri arasında kahve ve kolonya ikramı da bulunuyor. Özellikle kolonya ikramı bayramın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kolonya satıcısı Muhammet Hatip, “ Satışlarımız iyi seviyede vatandaşın kolonyaya olan talebi bu yılda devam ediyor. En fazla satılan çeşit ise her yıl olduğu gibi bu yıl da limon kolonyası. Bu yıl vatandaş kolonyanın yanında, et kokusuna karşı genel olarak oda spreyi de alıyor” dedi.
BAYRAMDA MUHABBETİN TADI KAHVE
Bayramda yemeğin üstüne içilen Türk kahvesi ise bayramın kaçınılmazlarından. Türk kahvesi satışları ise bayram geleneğini bozmuyor. Uzun yıllardır kahve satışı yapan Mehmet Karakaya, “Vatandaş 40 yıl hatırı var diyerek kahve almayı unutmuyor. Özellikle bayramda artan talep hem geleneğimizin hem de bizim mesleğimizin devamını sağlıyor” ifadelerini kullandı.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.