Çanakkale'deki Oda Ve Borsalar Ortak Toplantı Yaptı

Çanakkale'deki Oda Ve Borsalar Ortak Toplantı Yaptı

Çanakkale'de bulunan oda ve borsaları, ortak toplantı yaparak ilin ekonomisinin kalkınması ve geleceği hakkındaki konuları görüştü. Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nın evsahipliğinde yapılan toplantıda, odaların meclis ve yönetim kurulu üyeleri...

Çanakkale'de bulunan oda ve borsaları, ortak toplantı yaparak ilin ekonomisinin kalkınması ve geleceği hakkındaki konuları görüştü. Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nın evsahipliğinde yapılan toplantıda, odaların meclis ve yönetim kurulu üyeleri ile genel sekreterleri de yer aldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, dört ayda bir yapılması gereken ortak toplantıların Çanakkale’nin ortak meselelerini incelemek, temsilcilerin görüşlerini belirlemek ve çareler aramak amacıyla yapıldığını belirterek, gündemin ilk maddesi olan 26-28 Eylül 2014 tarihleri arasında Biga’da düzenlenen Biga Fuarı hakkında bilgi verdi. Fuarın başarılı geçtiğini, 32 firmanın katıldığını, 55 bin kişinin gezdiğini ifade eden Doğan, firmaların yüzde 85’inin satış bağlantısı yaptıklarını ve geçmiş yıllara göre en çok satış yapılan bir fuar olduğunu vurguladı.

Daha sonra Çanakkale’nin mahalli ürünlerinin tanıtılacağı, 22-26 Ekim 2014 tarihlerinde Antalya’da yapılacak Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX) açılacak Çanakkale standı ile 1-5 Ocak 2015 tarihlerinde İstanbul Feshane’de yapılacak Çanakkale Tanıtım Günleri konuları ele alındı. Yörex Fuarı ve Feshane Çanakkale Tanıtım Günleri’nde Çanakkale kurumlarına ayrılan stant alanı ve katılım payları konularını ele alan Çanakkale’nin oda ve borsa başkanları, fuarlarda iş bağlantısı yapılması gerektiği, geri dönüşü olan fuarların Çanakkale için daha verimli geçtiği konusunda fikir birliğine vardılar.

Daha sonra gündemin bir başka konusu olan, Çanakkale’deki organize sanayi bölgelerine geçildi. BTSO Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale’de iki OSB bulunduğunu, ÇTSO’nun Ezine Gıda İhtisas OSB, Çan’da ise Dr. İbrahim Bodur OSB kurma çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, Biga OSB ile ilgili bilgi verdi. Doğan, “Biga OSB’de 47 arsa, 42 firma var. OSB’de 26 fabrika çalışıyor, 12 fabrika inşaat aşamasında, 6 firma da proje aşamasında. Doluluk oranı yüzde 60, yıl sonunda yüzde 70’e ulaşacağını umuyoruz. Son zamanlarda yatırımlar ivme kazandı.” dedi. Ezine’ye Gıda İhtisas OSB kurulması ve faaliyete başlamasından sonra Biga’ya da Gıda İhtisas OSB kurmayı planladıklarını, Deri Sanayi İhtisas OSB de düşünüldüğünü ifade etti. Biga OSB Yönetim Kurulu Başkanı Erdil Çağlayan da Ezine’de Gıda İhtisas OSB kurulmasının Çanakkale tarım ve ekonomisine katkısının sınırlı olacağını ancak stratejik konumu, ihracat pazarlarına yakınlığı gibi sebeplerle Biga’da kurulmasının daha olumlu olacağını savundu.

'EZİNE GIDA İHTİSAS OSB, İHRACAT PAZARLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK'

ÇTSO Başkanı Bülend Engin ise Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine başta peynir olmak üzere süt ve süt ürünleri ihraç edememesinin temel sebebinin, bunun bir OSB içinde üretilememesi ve paketlenememesi olduğunu belirterek, aynı şekilde zeytinin küspesinden dolayı ihracatta birtakım sıkıntılar yaşandığını da vurguladı. Ezine Gıda İhtisas OSB’nin ihracat pazarlarının önünü açacağını söyleyen Bülend Engin, “Süt ürünleri ihracatı yapamıyoruz. Avrupa’ya süt ürünlerinin girmemesinin nedeni, OSB şartlarında üretim yapılamamasıdır. Peynircilik ve süt ürünlerinin daha gelişmiş olmasından dolayı Gıda İhtisas OSB’nin Ezine’de kurulması daha olumlu olacaktır. Ezine’ye yaparız, başarırız, inşallah Biga’ya da daha büyük bir Gıda İhtisas OSB yaparız. Ezine OSB dosyası, Valilik ve İl Genel Meclisi makamına sunulmuş olup Valiliğimiz tarafından ilgili bakanlığa arz edilmiştir.” dedi.

KARABİGA’YA DENİZ UÇAĞI SEFERLERİ

Karabiga’ya deniz uçağı seferlerinin başlaması konusunda bilgi veren Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan da şöyle konuştu: "ÇTSO Başkanı ve Yönetim Kurulu’na, Çanakkale’den İstanbul’a uçak seferlerinin başlaması konusunu çözdüğü için teşekkür ederiz. Uçak seferlerinin başlayacağı açıklanınca Bülend Engin, beni deniz uçağı firmasının yetkilisi ile tanıştırdı. ‘Deniz uçağı seferlerini Karabiga’ya yapabilirsiniz.’ dedi. Olumlu gidiyor. Tabii müşteri sayısı önemli. Bir de yolcuların ineceği liman kurulması lazım.”

Bunun üzerine Bülend Engin de konuyla ilgili olarak, “Biz firma ile belli bir noktaya geldik. Tam başlayacakken, ‘Boğazlara deniz uçakları inemez’ şeklinde bir yönetmelik çıktı. Başka yerler aradık, bulamadık. Bunun üzerine Şadan Bey’e pas ettik, ‘Buyrun, siz yapın,’ dedik. İÇDAŞ’ın Karabiga’daki limanları, deniz uçağı seferlerine de Çanakkale sınırlarında faaliyet gösteren KOBİ’lere de açıktır. Devletin aldığı harçların dışında bir ücret almayacağız.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.