Cam üfleme sanatı yaşatılmalı

Cam üfleme sanatı yaşatılmalı

Osmanlı imparatorluğu zamanında çok gelişen ve ilerleyen cam üfleme sanatı, geleneksel ustalar sayesinde dünyaya tanıtılıyor.

Osmanlı imparatorluğu zamanında çok gelişen ve ilerleyen cam üfleme sanatı, geleneksel ustalar sayesinde dünyaya tanıtılıyor. Birçok örneği olan, el emeği göz nuruyla yapılan bu eserler vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanıyor.

Sivas'tan Konya'ya gelip stant açan cam üfleme sanatı ustası Halil İbrahim Mert, bu yıl daha bilinçli bir çalışma yaptıklarını belirterek; “Yaklaşık olarak 18 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Konya'ya üçüncü gelişim. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün daveti üzerine geldim. Törenlere ait ve Konya'nın özünü yansıtacak eserlerimizi yaparak hazır bir şekilde geldik. Bu yıl daha bilinçliyiz. Camdan semazen, Şeb-i Arus için kolye, bileklik ve semazenden şekerlik yaptık. Vatandaşlarımızın bu eserlere ilgisi bizi memnun etti. Bu eserler sadece Türkiye içerisinde değil, dünyanın birçok ülkesine de tanıtılıyor. Türkiye bu konuda atalarını son sürat takip ediyor” dedi.

BİR AYAĞIMIZDA KONYA'DA OLSUN

Törenlerin yeni başlamasına rağmen vatandaşın ilgisinden memnun olduğunu dile getiren Mert, şunları söyledi: “Anladığım o ki Konya insanı bizi kabullenmiş. Birçok Konya'lı dostumuz bizi görünce mutlu oldu. Biz de onları görünce mutlu olduk. Duygular karşılıklıdır. Amaç burada sadece ürün satmak değil bütün kardeşlerimizle birlik olmak. Böylesine büyük bir tören insanlara maddi olarak bir şey kattığı kadar, insanları bir araya getirerek ortak bir duygu etrafında birleştiriyor. Konya, maneviyat olarak zirve bir şehir. Bu manevi lezzetten sınırlı olarak değil sürekli yararlanmak istiyoruz. Eğer bize bu sanatımızı burada da icra etmemiz için fırsat sağlanırsa bizim kadar muhakkak ki Konya'lı kardeşlerimizde memnun olacaktır. Türkiye'de bu mesleği yapan dört beş usta var. Bizde elimizden geleni yapıyoruz. Bu sanatın daha çok tanıtılması için çağrılan her yere elimizden geldiğince katılmayı istiyoruz. Konya halkı bizi bekliyor. Bir ayağımızda Konya'da olsun.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.