'Çakma Şeb-i Arus' iptal edilsin

'Çakma Şeb-i Arus' iptal edilsin

13 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen alternatif Şeb-i Arus programına tepki gösteren Kazım Yanar, “Aslına uygun yapılmayan bu programa Şeb-i Arus demek yanlış olur. Bir an önce bu program iptal edilmelidir” dedi

İstanbul’da düzenlenecek olan alternatif Şeb-i Arus programına tepkiler çığ gibi büyüyor. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla İstanbul’daki bir spor salonunda 13 Aralık’ta Şeb-i Arus programı düzenlenecek. Aslına uygun yapılmayan program hakkında Dedeman Otel’de basın toplantısı düzenleyen TÜRSAB BYK Başkanı Kazım Yanar, İstanbul’daki düzenlenecek olan programı 'Çakma Şeb-i Arus' olarak değerlendirdi.
 
Programın tamamen ticari maksatlı yapıldığına dikkat çeken Yanar, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da ismi kullanılarak resmiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Aslında bununla hiçbir alakası yok. Bakanlığın da böyle bir desteğinin olmadığını öğrendik. Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyemiz bu konuda duyarlı. Başkanımızın da bize destek vermesini bekliyoruz” dedi. 
 
ŞEB-İ ARUS DEMEK YANLIŞ OLUR
İstanbul’daki progranma Şeb-i Arus demenin son derece yanlış olduğunu ifade eden Yanar, “Biz sanatçıya ve müziğe karşı değiliz ama böyle bir programın içerisine kutlama katarsanız karşı geliriz. Şeb-i Arus Konya’nındır. Yıllarca biz bunu söylüyoruz ve savunuyoruz. Basından da destek bekliyoruz. Konya basını biraz daha ağırlığını koymalı. 4 bin 500 seyahat acetantasına ulaşacak açıklamamız. Kurum ve kuruluşu eleştirmekle bir yere varılmıyor. Şu an bu olaya dikkat çekmemiz gerekiyor. Birilerini karalamakla sonuç çıkmıyor. Şimdi bunun zamanı değil. Bu dönemde hatayı aramamalıyız. İstanbul’daki programı maalesef bir Konyalı yapıyor. O programı Konya’da öğrendikleri şekliyle yapıyorlar. Ama geleneğe de aykırı yapılıyor.  Sema gösterisi de UNESCO mirası koruma altında ama böyle giderse bu değerimizi de kaybedeceğiz. Artık hep birlikte Şeb-i Arus’a sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 
 
10 GÜN ÖNCEYE ALINABİLİR 
Edirne’nin “Kırkpınar” güreşlerini Konya’da veya başka bir şehirde düzenlemenin mümkün olmayacağını belirten Hennes Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Dağdeviren de, “Ama Mevlana söz konusu olduğu zaman tüm Türkiye’de düzenlenebiliyor. Buna karşı ciddi bir yaptırım yapmaylıyız. Konya’ya ilk defa gelenlerde ise kötü bir intiba bırakılıyor. Hicri takvime göre bu törenler yapılabilir. Çünkü havaların çok soğuk olduğu bir dönemde Konya’da yapılıyor. Bu da verimi azaltıyor. Hava soğuk ve sis var. Yurtdışından gelen bir misafir Konya’yı gezemiyor. Konya’yı tanıma fırsatı yakalamıyor ama her yıl 10 gün önce geri yapılırsa çok daha ilgi çeker ve çok daha fazla insanı Konya’ya çekebiliriz” ifadelerini kullandı. 
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.