Çağlayan: Türkiye İle Arap Ülkelerinin Arasındaki İş Birliği Dünyaya Duyuruldu

Çağlayan: Türkiye İle Arap Ülkelerinin Arasındaki İş Birliği Dünyaya Duyuruldu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Mersin'de gerçekleştirilen Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısının en önemli mesajının Türkiye ile Arap ülkelerinin kardeşliğini ve iş birliğini artırmaya yönelik iradenin bir kez daha dünyaya duyurulma.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Mersin'de gerçekleştirilen Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısının en önemli mesajının Türkiye ile Arap ülkelerinin kardeşliğini ve iş birliğini artırmaya yönelik iradenin bir kez daha dünyaya duyurulması olduğunu belirtti.

Mersin Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısının sonunda alınan bazı kararları açıklayan Çağlayan, bu toplantının Türkiye'nin sanayi, ticaret, turizm ve yatırımlar şehri olan aynı zamanda nüfusunda ciddi Arap vatandaşların olduğu Mersin'de yapılmış olmasının kendilerini gururlandırdığını kaydetti.

Arap ve Türk bakanları olarak halklarının refahını artırmak, ticari ilişkileri çeşitlendirmek, yeni iş birliği alanlarını keşfetmekte olduklarını bir kez daha güçlü bir şekilde dile getirdiklerini anlatan Çağlayan, "Bu gün iki oturum halinde gerçekleştirdiğimiz toplantı neticesinde ekonomi ve ticaretin her alanında ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli kararlar alınmış ve bir yol haritası oluşturmuş bulunuyoruz." diye konuştu.

Bu çalışmalar sırasında mutabık kaldıkları bazı konular hakkında bilgi veren Çağlayan, "İlk olarak ülkelerimiz arasında somut ticari ve ekonomik iş birliği projelerini ele aldık. Ülkelerimiz arasında doğal bir konferans gibi iş çevrelerini bir araya getirecek faaliyetlerin artırılması konusunda görüş birliğine vardık. Özellikle ekonomik krizlerin dünya ekonomilerini zora soktuğu dönemlerde dahi korumacı tedbirlere yönelmeden ve şeffaf bir ticaret politikası yürütülmesi yönünde bir fikir birliğine vardık. Mutabık kaldığımız konulardan biriside uluslararası örüntüler nezdinde işbirliği oluşturmak. Bu itibarla Türkiye ve Arap Ligi ülkelerinin G-20, D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde yakın iş birliği içinde çalışmaya kararlı olduklarını vurguladılar. Bizler de Türkiye olarak kuruluşundan beri üyesi olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü ile katılım müzakereleri devam eden Arap ligi ülkelerine katılımları öncesi ve sonrasında teknik anlamda gerekli her türlü desteği sağlamaya hazır olduğumuz ifade ettik." diye konuştu.

Toplantıda ayrıca bölgesel ticaret anlaşmalarının ülkeler arasında mal ve hizmet ticaretini artırmasına katkı sağlaması konusunda fikir birliğinin oluştuğunu kaydeden Çağlayan şöyle devam etti: "Bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatı tercihli tarife rejimi protokolünü (PRETAS) imzalamayan ülkelere imzalamaları çağrısında bulunuldu. Bölgesel ticaretin ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için yeni ortak çalışma grupları kurulması konuşuldu. İkili ticarette teknik engellerin kaldırılması amacıyla ülkelerimiz arasında teknik düzenlemeler standardizasyon konularında daha çok işbirliği yapılması yönünde fikirler ortaya atıldı. Toplantıda yatırımlar konusu ele alındı."

Arap Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed İbrahim A. Al Twaijri ise Arap ülkeleri ile Türkiye arasında ticaretin kolaylaştırılması, yatırımların artırılması gibi konuların ele alındığını kaydetti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Cibuti Ekonomi ve Maliye Bakanı İlyas Dawaleh arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması (YKTK) imzalandı. Toplantının sonunda Çağlayan tarafından katılımcı bakanlara plaket verildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.