Çağlayan: Gümrük Birliği Türkiye'nin Aleyhine Biz De Sta İmzalayalım

Çağlayan: Gümrük Birliği Türkiye'nin Aleyhine Biz De Sta İmzalayalım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşmasının mevcut haliyle Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirterek, "Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşmasının mevcut haliyle Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirterek, "Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de AB ile Gümrük Birliği yerine Serbest Ticaret Anlaşması yapalım." dedi.

Bakan Çağlayan, Marriott Otel'de Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup ile Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Anlaşması imzaladı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Çağalayan, Danimarka ve Türkiye arasında sadece ticaret yapmanın yeterli olmadığını ifade ederek, "Üçüncü ülkelerde birlikte iş yapmak istiyoruz ve biz size 'Gelin avantajlarımızı birlikte değerlendirelim' diyoruz. Son derece güçlü olduğumuz pazarlardaki güçlerimizi birlikte değerlendirelim istiyoruz. Türk ve Danimarka iş dünyasının şu anda toplam ticaret hacmi 1,7 milyar dolar. İki ülkenin dış ticaret kapasitesi 600 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla 1,7 milyar dolarlık ticaret, aramızdaki dostluğu yansıtmaktan uzak bir rakam. Başbakanlarımızın aldığı karar çerçevesinde 2015'e kadar bunu 5 milyar dolara çıkaracağız." diye konuştu.

Çağlayan, Danimarka iş dünyasından Türkiye'nin yatırım teşvik sistemini en işi şekilde incelemelerini ve yatırımlarını arttırmaları tavsiyesinde de bulundu. İki ülke arasında gemi inşaası, yeşil enerji, yenilenebilir enerji, gıda ve mühendislik alanlarında Türk firmalarının, Danimarkalı muhattaplarıyla iş birliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Danimarka'dan AB'ye tam üyelik konusunda da destek isteyen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Adeta bir insan hakları ihlali olan, bir ticari engel olan vize konusunun çözümü konusunda desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kolaylıklara teşekkür ediyoruz ancak bizim nihai amacımız kolaylık değil. Nasıl bir Danimarkalı, bir Alman, bir İngiliz, ülkeme nasıl vizesiz giriyorsa, benim ülkemin insanının da aynı şekilde hiçbir vize engeliyle karşılaşmamasını istiyoruz. Sizden bu konuda, Türkiye'ye karşı yapılan bu haksız uygulamanın kaldırılması için desteklerinizi istiyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda, 18 yıldır Gümrük Birliği anlaşmasının tarafı ya tek örneği Türkiye. AB'nin yapmış olduğu maalesef iki yüzlü tutumundan vazgeçmesi konusunda sizlerin desteğine ihtiyacımızın olduğunu tekrar basının önünde ifade etmek istiyorum. Çünkü Türkiye'nin, STA'ların dışında bırakılması bir haksız rekabet unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda Türkiye'nin AB ile gelmiş olduğu Gümrük Birliği süreci, artık Türkiye'nin aleyhine işlemeye başlamıştır. Çünkü Gümrük Birliği anlaşması ne bize AB'ye tam üyelik konusunda destek veriyor ne de malların serbest dolaşımının söz konusu olduğu bir ortamda malın sahibine vize engeli getirirken bir taraftan da kotalarla Türk ürünlerinin serbest dolaşım hakkı da elinden alınıyor. AB, diğer ülkelerle müzakere yaparken maalesef Türkiye'yi masaya oturtmuyor ve 'STA da Türkiye de taraftır' demiyor. Değerli dostum, böyle bir Gümrük Birliği anlaşması Türkiye'nin aleyhine işlemektedir. Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de AB ile Gümrük Birliği yerine STA yapalım. Yine de biz, bize konulan her türlü siyasi engele rağmen tam üyelik konusundaki hedeflerimizin devam ettiğini sizlerle paylaşmak istiyorum."

"TÜRK İŞ ADAMLARINA VİZEYİ KOLAYLAŞTIRACAK UYGULAMA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ!

Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup da bugünkü toplantının ardından Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi.

İki ülke arasındaki gerek ticaretin gerekse de yatırımların artması gerektiğini ve bunun için çalışacaklarını anlatan Haekkerup, sağlık, gıda, mimari, mühendislik gibi alanlarda Türkiye'deki talep ile Danimarka'daki uzmanlığı birleştirebileceklerini bildirdi.

Çağlayan'ın destek istediği vize konusunda da Haekkerup, "Danimarka'da şu günlerde 'kırmızı halı programı' dediğimiz, Türk iş adamlarına vize uygulaması kolaylaştıracak bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu aslında Türk iş adamları için de bir davettir" dedi.

"BİR TAŞYA İKİ KUŞ VURDUK"

Konuşmaların ardından Çağlayan ile konuk Bakan, JETCO anlaşmasını imzaladı. Çağlayan, imza töreninde anlaşma ile iki ülke arasındaki ticareti daha fazla artıracak mekanizmanın resmi olarak oluşturulduğunu söyledi ve "Bugün bir taşla 2-3 kuş vurduk." dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.