Çağlayan: Ekonomi Olimpiyatlarında Avrupa Şampiyonu Olmaya Devam Ediyoruz

Çağlayan: Ekonomi Olimpiyatlarında Avrupa Şampiyonu Olmaya Devam Ediyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, haksızlık yaparak olimpiyatların verilmemesine rağmen ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ettiklerini belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, haksızlık yaparak olimpiyatların verilmemesine rağmen ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ettiklerini belirtti.

Çağlayan, Mersin İl Özel İdaresi konferans salonunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sözleşme imza töreninde yaptığı konuşmada, hükümet olarak tarım ve hayvancılığa büyük önem verdiklerini söyledi.

Tarımın herkesi doğrudan etkileyen bir sektör olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "10 yıl önce ülkemizde 24 milyon hektarlık tarım alanı işleniyordu. 7 buçuk milyon vatandaş bu arazileri ekiyor, karşılığında 23 milyar dolar hasılat elde ediyordu. Türkiye, bu rakamla 190 ülke içinde 11. büyük tarım ekonomisiydi. Bugün 6 milyon 100 bin insanımız yine 24 milyon hektar alanı işliyor. Fakat 23 milyar dolar yerine, 62.5 milyar dolar hasılat elde ediyor." diye konuştu.
Türkiye'nin artık tarımda 11. değil, dünyanın 7. büyük ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan şöyle devam etti: "10 sene önce AB'de dördüncü sıradaydık. Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye'nin önündeydi. Geçen yıl, bu 3 ülkeyi geçerek AB'de Türkiye'yi birinciliğe taşıdık. 18 trilyon dolarlık dünya ticaretinin 1.4 trilyon doları tarım sektörüne ait. 10 yıl önce 3.7 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı yapan Türkiye, 10 yıl sonra bugün 4 kattan fazla artışla 16 milyar dolara çıkardı bu rakamı. Daha gitmemiz gereken yol var."

2023 yılı hedefleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çağlayan, milli geliri 2 trilyon dolara çıkarmak istediklerini ifade ederek dünyanın ilk 10 ekonomi içine girmeyi hedeflediklerini söyledi. Çağlayan, 2008’deki büyük krize rağmen Türkiye'nin sürekli büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çeken Çağlayan, "Her ne kadar haksızlık yaparak olimpiyatları bize vermeseler de ekonomi olimpiyatlarında Avrupa şampiyonu olmaya devam ediyoruz. Türkiye'nin ekonomisi sürekli büyüyecek ve gelişecek." ifadesini kullandı.

Geçen yıl 197 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye'nin 32 milyon turist ağırladığını anlatan Çağlayan şöyle devam etti: "Ülkemiz 30 milyar dolara yakın turizm geliri elde etti. Türkiye, bugün Avrupa'nın 4. dünyanın 6. büyük turizm destinasyonu oldu. Bundan 10 yıl önce tüm Türkiye'nin aldığı turisti bugün yalnızca Antalya alıyor. 2023'te mal ihracatını 500 milyar dolara, hizmet ihracatını 150 milyar dolara çıkaran, 650 milyar dolar toplam ihracat gelirine sahip bir ülke olmak istiyoruz. Türkiye, 2023'te kişi başı 25 bin dolarlık gelire sahip bir ülke olacak. Türkiye büyüyecek, gelişecek. Türkiye, büyümek, gelişmek zorunda. 2023 bizim için sadece maddi varlıkların elde edileceği tarih değil. 2023'te borç almadığı için talimat almayan, kendi gündemini kendisi oluşturan, ayakları üzerinde sağlam duran, gelişen bir Türkiye'yi evlatlarımıza bırakalım istiyoruz."

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun da konuşma yaptığı programda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile hibe almaya hak kazanan vatandaşlar arasında imza töreni yapıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.