Çadırda hizmet vermeye hazırız

Çadırda hizmet vermeye hazırız
Emirgazi Belediye Başkanı Nurişen Koçak, "İlçe halkı devletten bir meslek yüksekokulu bekliyor. Yüksekokul ilçenin önünü açar. Belediye binasını bile yüksekokul için devlete tahsis ederiz. Belediye binasından çıkıp çadırda hizmet vermeye hazırız" dedi

RÖPORTAJ Kerim ATICI

HALKI ÇAMURDAN KURTARIYORUZ

Emirgazi Belediye Başkanı Nurişen Koçak ile ilçenin sorunları ve yapılan hizmetler hakkında konuştuk. Belediyedeki makamında sorularımıza yanıt veren Koçak, ilçenin dışarıya göç verdiğini, nüfus miktarının sürekli düştüğünü söyledi. İlçenin içme suyu noktasında ciddi sıkıntı yaşadığını ifade eden Koçak, ilçe halkını çamurdan kurtarmak için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte büyük gayret sarf ettiklerini kaydetti.

İLÇEDE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Belediyenin hizmetlerinden de bahseden Koçak, "Seçim vaatlerinin yüzde 70'ini yerine getirdik. İlçeye bir hayvan pazarı kazandırdık. Küçük sanayi sitesinin yapımı devam ediyor. Emirgazi Şenlikleri'ni gerçekleştirdik. Misafirhanemiz tamamlandı. Emirgazi Belediye Spor, kendi liginde önemli başarılar elde ediyor. Yeni parklar yaptık. Büyükşehir Belediyesi'ne kent konağı ve kapalı çim saha için bir arsa tahsis ettik. İlçede iyi şeyler oluyor" diye konuştu.

5.20160118095112.jpg

İLÇENİN NÜFUSU HIZLA DÜŞÜYOR

**Öncelikle Emirgazi'den biraz bahseder misiniz?

-İlçenin 9 bin 300 nüfusu var. Nüfusu düşüyor. Konya'nın kuzey doğusuna düşen bir yerleşim yeriyiz. İlçe, Konya'ya göre Aksaray'a daha yakın. Gelişmeye müsait bir ilçe. İlçe ismini Emrullah Gazi'den aldı. Sulu araziler yetersiz. İnsanlar geçimini hayvancılıktan sağlıyor. İnsanımız yeterli gelir düzeyine sahip değil. Bu nedenle dışarıya göç veriyoruz. Hemşerilerimizi ilçeye dönmesini ve burada yatırım yapmasını istiyoruz. Emirgazi, Cumhuriyet döneminde köy konumunda olup, 1990 yılında ilçe olmuştur. Emirgazi ilçesi İç Anadolu’nun en az yağış alan bölgesidir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede belli başlı akarsu olmadığından kuru tarım yapılmaktadır. Hayvancılıkta ise sığır, koyun ve keçi yetiştirilmektedir.

VERDİĞİMİZ SÖZLERİ BİR BİR TUTUYORUZ

**Yaklaşık 2 yıldır belediye başkanlığı görevini yürütüyorsunuz. Son 2 yılda ilçede neler yaptınız? İcraatlarınızdan bahseder misiniz? Seçim vaatlerinizi yerine getirdiniz mi?

-2014 Yerel Seçimleri öncesinde halkımıza 10 tane seçim vaadinde bulunduk. Bu vaatlerin yüzde 70'ini yerine getirdik. İlçeye bir hayvan pazarı kazandırdık. Küçük sanayi sitesinin yapımı devam ediyor. Emirgazi Şenlikleri'ni gerçekleştirdik. Bu şenlikleri geleneksel hale getireceğiz. Başkan-vatandaş ilişkisini güçlendirdik. Belediye kapısını halka açtık. Halkımız eskiden, '20 yıldır hiç belediyeye çıkmadım' ifadesini çok kullanırdı. Bizim dönemimizde herkes belediyeye çıkıyor.

6.20160118095125.jpg

Yol çalışmaları da devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi diğer ilçelerde olduğu gibi Emirgazi'ye de bir prestij caddesi yaptı. Büyükşehir'in ilçemizdeki ilk yatırımı buydu. Kanalizasyon ihaleleri yapıldı. Çalışmalar kısa sürede başlayacak. Demirciler Mahallesi'nde su kuyusu açıldı. Suyun sağlıklı olduğu anlaşıldı. Halk faydalanıyor. İlçe belediyesinin bütçesi kısıtlı. İmkanlarımız sınırlı. Ama Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak yaptığımız çalışmalar önem arz ediyor. Yapmış oldukları hizmetler nedeniyle sizin aracılığınızla Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve daire başkanlarına teşekkür ediyorum. Belediye hizmet binasında da tadilat yaptık. Binanın tadilata ihtiyacı vardı. İlçenin merkezine bir dev ekran yerleştirdik. Misafirhanemiz tamamlandı. Misafirlerimiz rahat edecek. Emirgazi Belediye Spor, kendi liginde önemli başarılar elde ediyor. Kulübe olan desteğimiz devam edecek. Belediye olarak ilçeye bir de kantar kazandırdık. İlçeye yeni parklar kazandırdık. Parklara da şehitlerin isimlerini verdik. İlçede iyi şeyler oluyor. Büyükşehir Belediyesi'ne kent konağı ve kapalı çim saha için bir arsa tahsis ettik. Çalışmalar yakında başlar.

YÜKSEKOKUL İLÇEYİ HIZLA KALKINDIRIR

Emirgazi Konya'dan ne bekliyor? Aciliyeti olan hizmet nedir?

Devletimizden meslek yüksekokulu bekliyoruz. Belediye binasını bile yüksekokul için devlete vermeye hazırız. İlçenin önünü açacak yatırım bu. Her platformda bu talebimizi dile getiriyoruz. Bize 200 öğrenci de verseler, belediye binasından çıkıp çadırda hizmet vermeye hazırız. Meslek yüksekokulu süt  veya et teknolojisi, havyancılık üzerine olabilir. Ben veteriner hekimim aynı zamanda. Yüksekokul da vaatlerimiz arasında bulunuyor.

8.20160118095139.jpg

İÇME SUYU SIKINTISI YAŞANIYOR

**İlçenin sorunları neler? Sorunların çözümü noktasında neler yapılıyor? 

İlçede içme suyu sıkıntısı var. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı KOSKİ tarafından çarşı merkezine bir sebil kuruldu. İnsanlar içme suyu ihtiyacını oradan bidonlarla karşılıyor. Eski usülle su ihtiyacını temin ediyorlar. Şebeke suyunu da temizlik için kullanıyorlar. Çünkü içmeye uygun değil. Bu büyük bir sorun. Bu sorunu çözüme kavuşturmak istiyoruz. Vatandaşı çamurdan kurtarmak için Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalar yapıyoruz. Evinden çıkan insanımız çamurdan geçiyor. Dere ıslahı çalışması var. Devletin bir projesi. Karayollarının Emirgazi-Karapınar yol çalışmasının önemli bir kısmı tamamlandı. Emirgazi Devlet Hastanesi'nin yapımı sürüyor. Hastenenin yüzde 70'i tamamlandı. 

17-4.20160118095220.jpg

EMİRGAZİ ÇOK İHMAL EDİLDİ

**Emirgazi'nin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı noktasından neler yapıyorsunuz? İlçede tarihi eserler var mı? Kültürel projeleriniz var mı?

-İlçemizin Işıklar Mahallesi'nde Horasan erlerinin mezarları var. Bu mezarları ziyaret ettik. Bu konuda KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ile görüştük. Mezarda 1323 tarihi var. Dolayısıyla bu mezarlar hakkında kapsamlı bir araştırma şart. İlçede yörükler var. İlçenin tanıtımına ağırlık vereceğiz. Aksaray ve Ereğli'de 'Emirgazililer Buluşuyor' şeklinde bir etkinlik yapacağız. Hemşehrilerimizle biraraya geleceğiz. 28 bin Emirgazilimiz ülkenin farklı yerlerinde yaşıyor. Bunları etkinliklerle biraraya getireceğiz. Yüksekokul da ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Okul, ilçeye kültürel ve ekonomik noktada da büyük katkı sağlayacak. Güneysınır ile Emirgazi'nin ölçeği aynı. Güneysınır'ın nüfusu 9 bin 300. Oradaki yüksekokulda 800 öğrenci eğitim alıyor. Öğrenciler ilçeye önemli katkılar sağlıyor. Öğrencilerin ilçe halkına da büyük faydası olacak. Bu öğrenciler ülkenin dört bir yanında ilçeyi tanıtacak. Esnafın işlerini artıracak. Yüksekokulun olduğu ilçelerde gelişme hızlı oluyor. Okul gelmediği için nüfusumuz azalıyor, ilçenin gelişimi engelleniyor. Emirgazili bürokrat, kaymakam, müsteşar ve milletvekili yok. Milletvekilinin yanında danışmanlık yapan bir hemşehrimiz bile yok. Devlet büyükleri bizim bu talebimizi geri çevirmemeli. Öğrencilerle birlikte ilçe her alanda canlanır. 1994 yılında Selçuk Üniversitesi'nin kampüsüne gittiğimizde çamura iniyorduk. Orası tarlaydı. Şimdi ise orası ayrı bir şehir oldu. İlçemizde de böyle bir gelişme olur. Emirgazi bugüne kadar çok ihmal edildi. Emirgazi'de güneş panellerinin de sayısı artıyor. Paneller enerji fiyatlarını düşürüyor. Enerji tasarrufu için devlet önemli destekler veriyor. Bu konuda vatandaşı bilgilendiriyoruz. Halkın desteklerden faydalanması için elimizden geleni yapıyoruz. Hayvancılığın modern tesislerde yapılması için destekleri ilçeye çekmek istiyoruz. Emirgazi'de siyaset yok. Herkes birlik içerisinde hareket ediyor. Belediye, kaymakamlık, ilçe tarım ve odalar ortak hareket ediyor. Kurtuluş enerji tasarrufundan geçiyor.

17-3.20160118095152.jpg

NURİŞEN KOÇAK KİMDİR?

Nurişen Koçak, 1973 yılında Emirgazi'de doğdu. İlk ve ortaokulu Emirgazi'de okudu. Lise tahsilini ise Ereğli İvriz Öğretmen Lisesi'nde tamamladı. Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'ni 1997 yılında bitirdi. Koçak, 16 yıl Emirgazi ve çevresinde veterinerlik yaptı. Nurişen Koçak, askerliğini Samsun Sahra Sıhhiye Okulu'nda yaptı. Koçak, 2014 Yerel Seçimleri'nde Emirgazi Belediye Başkanı oldu. Koçak, evli ve 4 çocuk babası.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum