Buzağı kayıplarının önüne geçilecek

Buzağı kayıplarının önüne geçilecek

(DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, 2018’i buzağı yılı ilan ettiklerini belirterek, bir işletmede yılda yüzde 15 olan buzağı ölümlerini gerçekleştirilen eğitim ve çalıştaylarla yüzde 5’e indirerek ithal etin önüne geçeceklerini söyledi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğİ (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, 2018’i buzağı yılı ilan ettiklerini belirterek, bir işletmede yılda yüzde 15 olan buzağı ölümlerini gerçekleştirilen eğitim ve çalıştaylarla yüzde 5’e indirerek ithal etin önüne geçeceklerini söyledi. Yıldız, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında büyükbaş hayvancılığın geleceğinin buzağılara bağlı olduğunu belirterek, Türkiye’de bir işletmede yıllık buzağı ölümlerinin yüzde 15 olduğunu, geçekleştirilecek projelerle bunu yüzde 5’e indirmek istediklerini söyledi. Et üretiminin ülkenin ihtiyacına cevap veremez hale gelmesinde buzağı ölümlerinin payının büyük olduğunu vurgulayan Yıldız, “Ülkemizde her yıl üretime dahil olmadan yani et ve süt veriminden faydalanmadan kaybedilen buzağı sayısı 450 binin üzerindedir. Verebileceği et ve süt verimi dahil edilmeksizin basit bir hesapta kazağı kayıplarının ülkemize maliyeti 2 milyar TL'yi geçmektedir” şeklinde konuştu.

2018 BUZAĞI YILI OLACAK

Buzağıların işletme gelirinin yüzde 40'ını oluşturduğunun altını çizen Yıldız, kaybedilen her buzağının yetiştiricilerin karlılığını düşürdüğünü dile getirdi.  Yıldız, sadece buzağı  kayıplarının önüne geçilirse zaman içerisinde ithalata da gerek kalmayacağını belirterek, “Ülkemizdeki yıllık buzağı kayıpları, İsrail, Estonya ve Malta'nın da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkenin sığır varlığından fazladır. Normal şartlar altında bir işletmede yıllık kazağı ölümleri yüzde 5'e kadar tolere edilebilir kabul edilse de, ülkemizde bu oran yüzde 15'i geçmektedir. Sadece Konya'da buzağı ölümlerinin önüne geçilebilirse, Sırbistan'dan ithal etmeyi planladığımız karkas etin 2,5 katı şehrimizde üretilebilir ve dövizimiz dışa çıkmamış, üreticimiz kazanmış olur. Tüm bu sebeplerden dolayı buzağı ölümleri ülke hayvancılığı için en önemli konu başlıkları arasında yerini almalıdır” ifadelerini kullandı.

31 İLÇEDE EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLENECEK

2018’i buzağı yılı ilan ettiklerini kaydeden Yıldız,  hayvancılık politikalarına destek vermek ve konuyla alakalı kamuoyunda bir farkındalığın oluşması amacıyla yıl içerisinde sivil toplum kuruluşları ve sektör paydaşlarıyla istişarelerde bulunacaklarını söyledi. Kampanyanın önce bölgeye ardından da ülke hayvancılığına örnek olacağını aktaran Yıldız, kampanyanın en önemli ayağını eğitim oluşturduğunu belirterek, “Bu nedenle şehrimizin 31 ilçesinde mahalle düzeyinde hatta işletme düzeyinde eğitim programları düzenleyerek yetiştiricimizin bilinç düzeyini artıracağız. Ayrıca pratikte karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi ve çözüm yollarının oluşturulması için çalıştaylar düzenleyerek, etkinliklerimizle kampanyayı güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Böylelikle kampanya, ulusal ve uluslararası platformlarda da karşılık bulacaktır. Hayvancılığın başkenti Konya'da bunu birlikte başarabilirsek bu anlamda şehrimizin tanıtımına da katkı sağlamış olacağız. Kampanyamız başarıya ulaştığı takdirde şehrimiz ekonomisine de her yıl en az 160 milyon TL kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.