"Büyükbaş Kurbanlıklarda Diş Kontrolü 2 Yaş Altı Kesimlerin Önüne Geçiyor"

"Büyükbaş Kurbanlıklarda Diş Kontrolü 2 Yaş Altı Kesimlerin Önüne Geçiyor"

Antalya'nın Manavgat ilçesinde veteriner hekim Arif Kökçam, büyükbaş kurbanlıkların, kurban kesiminin dini vecibelere uygun bir şekilde yapılması için Side'de bir büyükbaş hayvan çiftliğinde yaş tayini hakkında uygulamalı bilgilendirme...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde veteriner hekim Arif Kökçam, büyükbaş kurbanlıkların, kurban kesiminin dini vecibelere uygun bir şekilde yapılması için Side'de bir büyükbaş hayvan çiftliğinde yaş tayini hakkında uygulamalı bilgilendirme yaptı.

Büyükbaş hayvanlarda genetik yapısına bağlı 14, ve 16 aylık danaların 2 yaşında görünümünde olabileceğinin altını çizen Kökçam, hisseli büyükbaş kurbanlık alıcıların, kurbanlarının zayi olmaması için mutlaka alım öncesi hayvanın dişlerini bir veteriner hekime kontrol yaptırdıktan sonra almalarının daha doğru olacağını söyledi.

Geçen yıl Manavgat'ta Kurban Bayramı öncesi kurbanlık satış noktalarında büyükbaş hayvan satış yerlerinde kurbanlık satıcılarının malım 'vallahi abi 2 yaşın üstünde' demesine karşı diş tayinini kontrolüne bağlı 12 hayvanın 2 yaş altında olduğunu tespit ettiklerine dikkat çeken Kökçam, "Kurbanlık satıcıları, getirdikleri hayvanlarını satmak için kurbanlığım 2 yaşın üstünde diye yemin bile edebilir. Diş tayini kontrollerde 1,5 yaşında olan danalara sahibi kes gardaşım mes'uliyeti bana ait diye cevap verenler çıkıyor. Bu tür kurbanlık satıcılarının olduğunu her zaman göz önünde bulundurarak mutlaka büyükbaş kurbanlıklarda bir veteriner hekime diş tayini yaptırdıktan sonra kurbanlığımızı alalım. " diye konuştu.

Bazı sahtekar büyükbaş hayvan satıcılarının 1,5 yaşındaki danaların 2 yaşında olduğunu göstermek için önde kesici süt dişlerinden birini kerpetenle çektirdiğini belirten Kökçam, böyle bir sahtekarlığı da ancak bir veteriner hekiminin hayvanın diş yapısını inceleyerek anlayabileceğini kaydetti.

Bu bağlamda hayvan pazarlarına gelen bütün büyükbaş kurbanlıkların belediye veterinerleri ile gıda tarım ve hayvancılık il ve ilçe müdürlüğü veteriner hekimlerinin diş ve gebelik kontrolü yapması gerektiğini dile getiren Kökçam, geçmiş yıllarda, hamile sığırları satan kurbanlık satıcılarına şahit olduklarını bunun önüne de sıkı bir denetimle geçilebileceğini ifade etti.

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, büyükbaş kurbanlık alımlarında diş kontrolünün önemli olduğunu, kurban kesimininde dini vecibelerin noksansız yerine getirilmesi için alım öncesi veteriner hekim tarafından diş tayini yapılmasının doğru olacağını kaydetti.

Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre 27 bin 500 büyükbaş, 77 bin koyun ve 63 bin 500 kıl keçisi bulunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.