Büyük acılar yaşadık

Büyük acılar yaşadık

Ahıskalılar'ın vatanlarından sürgün edilişlerinin 71. yılının son anma programı Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi

Programa, Necmettin Erbakan Üniversitesi 21. yüzyıl Türk Strateji ve Düşünce Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Ateş, Karabağ Savaşı kadın tabur komutanı Prof. Dr. Hanım Halilova, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Boydak, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Program, Ahıska Türklerini tanıtan Ahıska Belgeseli ile başladı. Daha sonra program, katılımcıların konuşmaları ile devam etti. Programın açılış konuşmasını Necmettin Erbakan Üniversitesi 21. Yüzyıl Türk Strateji ve Düşünce Topluluğu Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Ateş gerçekleştirdi. Ateş, “Böylesine özel bir günde programa teşrif eden herkese teşekkürü bir borç bilirim. Tarihimiz hep şanlı zaferler ile dolu. Ve her daim biz bu şanlı zaferler ile övündük. Övünmeye de devam edeceğiz. Ama unutulmaması gereken hassas bir nokta daha var. Hayat içerisinde her zaman zafer ve galibiyetler ile dolu olmayabilir. Bizlerin tarihte üzüldüğü zamanlarda oldu. Üzerinde durup, düşünüp gerekir ise ağlamamız gereken zamanlarda var. Parlak zaferler ile övünmek biraz daha işimize geldiği için üzüleceğimiz sahneleri çok görmek istemiyoruz. Bir millet her şeyi ile vardır. Hem mutlu hem de üzüntülü anları ile. Tarihimizi her anı ile bilerek yaşamak bize daha çok şey katacaktır. Tarihlerin ve toplumların ruhları vardır. Hafızamızı her daim tazelememiz gerekir. Biz gücümüzü tarihin ruhundan ve taze bir hafızadan alabiliriz. Sadece Ahıska'da sürgün yaşanmadı. Hocalı ve Kırım'da da katliamlar oldu. Ve maalesef kimsenin bu olaylara sesi çıkmadı. Akan kandan Türk'ün olunca sessizlikler yükseliyor. Eğer biz bütün bu olaylardan ders almak istiyorsak tarihe bütün olarak bakmalıyız. Bunu gerçekleştirirken de akıl ve bilim ile tefekkür etmeliyiz. Türk çağı gününü ancak bu şekilde yakalayabilir. Türkiye, Ahıskalı kardeşlerimizin vatanıdır” dedi.

İNSAN VATANSIZ YAŞAYAMAZ

Karabağ Savaşı'nda kadın tabur komutanlığı yapan ve yaşadığı çoğu şeyi hala ilk günkü gibi hatırladığını ifade eden Prof. Dr. Hanım Halilova ise, “Konuşmalarıma başlamadan önce huzurunuzda önder Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ile selamlıyorum. Biz Türklük ile ilgili çoğu şeyi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde öğrendik ve onun sayesinde biliyoruz. Allah, Türkiye'yi ve bütün Türk milletini kötülüklerden korusun. Bundan tam 71 yıl önce bütün haklarımızı elimizden aldılar. Özgürlüğümüze darbe vurdular. Bunun tek nedeni vardı.  Bizi Türklerden uzak tutmak istediler. En çok zulme Ahıska Türkleri uğradı. Çok ama çok zulüm gördük. Ahıska Osmanlı devletine bağımlılığı ile bilinen bir yerdi. Ahıska Türkleri yaşanan her ne olursa olsun gururlarını koruyan bir millettir. Ben o zaman kadın tabur komutanlığı yaptım. Bir kadın olarak bunu yapmaya mecburdum. Çünkü bir insan annesiz yaşayabilir. Fakat vatansız yaşayamaz. Ortada vatan söz konusu idi. Bunun için biz kadınlar olarak da çok mücadele verdik. Birçok kadın kardeşim şehit oldu. Ben evimden çıkarken herkes ile vedalaşırdım. Çünkü evime bir daha dönmeme ihtimalimiz vardı. Şunu belirtmek istiyorum. Neden hep Türkiye'ye saldırı var düşündünüz mü? Türkiye, jeopolitik ve stratejik olarak kilit bir noktada yer alıyor. Saldırıya tüm bu zenginliklere sahip olduğu için tarih boyu açık kaldı. Bizim için sıkıntılar vatanımızdan zorla çıkarıldıkan sonra da bitmedi. Gittiğimiz yerlerde kardeşlerimiz ile bizi birbirimize kötü göstererek aramıza nifak sokmaya çalıştılar. Bunu başardılar da. Ama her ne olursa olsun Ahıska Türk'ü olmaktan ve Türkiye'yi arkamızda görmekten gurur duyduk, gurur duyuyoruz ve bu gurur ile yaşamaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Programa konuşmacı olarak katılan Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ise, Ahıskalılar'ın büyük acılar yaşadığını söyledi. Büyükeken, “Yerel basın olarak Ahıskalılar'a hep destek verdik. Acılar kolay unutulmuyor. Sürgün hafızalardan silinmiyor” açıklamasında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.