Bulgur Kaynatma Zamanı Başladı, Çocuklar Bayram Etti

Bulgur Kaynatma Zamanı Başladı, Çocuklar Bayram Etti

Muş'ta buğday hasadının ardından kış için bulgur kaynatılmaya başlandı. Kaynayan buğdayı avuç avuç yiyen çocuklar yıllardır süren bir geleneğe de şahit oluyor.Muş'un Malazgirt ilçesi Aynalıhoca köyünde bir gelenek nesiller boyu devam...

Muş'ta buğday hasadının ardından kış için bulgur kaynatılmaya başlandı. Kaynayan buğdayı avuç avuç yiyen çocuklar yıllardır süren bir geleneğe de şahit oluyor.

Muş'un Malazgirt ilçesi Aynalıhoca köyünde bir gelenek nesiller boyu devam ediyor. Buğday hasadının ardından vatandaş kışlık hazırlığına başladı. Kışın en çok tüketilen yiyecek olan bulgur için evlerin önünde ateşler yakıldı, kocaman kazanlara buğdaylar konularak saatlerce kaynatıldı. Kaynayan buğday daha sonra dinlendirmek için çuvallara alınıyor. Yaklaşık on beş dakika çuvallarda demlenen buğdayın başından çocuklar bir an olsun ayrılmıyor. Çocuklar, kaynayan buğdayı tıpkı çerez gibi avuç avuç yiyor. Çuvalda dinlenen buğdaylar daha sonra güneşe serilerek kuruması sağlanıyor. Kuruyan buğdaylar daha sonra bulgur haline getirilmesi için değirmenlere gönderiliyor.

Aynalıhoca Muhtarı Aydın Altun, bunun çok eski bir gelenek olduğunu söyledi. Altun, "Yıllardır biz evlerimizde buğday kaynatarak bulgur yaparız. Bulgur, makarna ve pirinçten daha güzel ve doyurucudur. Biz burada kaynattığımız buğdaydan yaptığımız bulguru diğer illerde yaşayan akrabalarımıza da gönderiyoruz. Bazı akrabalarımız batı illerinden baba ocağı olan köylerine gelerek bulgur yapıp, evlerine geri dönüyor." dedi.

Ayten Altun ise "Yıllar önce Sakarya'ya gelin gittim. Fakat her yıl köyüme gelerek, ailemle birlikte bulgur yapıp, Sakarya'ya götürüyoruz. Bulgur bizim için vazgeçilmez bir lezzet." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.