Bulgaristan'da Yarın Erken Genel Seçim

Bulgaristan'da Yarın Erken Genel Seçim

Bulgaristan'da yarın gerçekleştirilecek erken genel seçimlerde yaklaşık 6 milyon 900 bin seçmen, 25 parti ve koalisyon arasından hükümeti belirlemek üzere sandık başına gidecek.Anket araştırmalarına göre eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi...

Bulgaristan'da yarın gerçekleştirilecek erken genel seçimlerde yaklaşık 6 milyon 900 bin seçmen, 25 parti ve koalisyon arasından hükümeti belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Anket araştırmalarına göre eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB, yaklaşık yüzde 30 ila 35 oy ile birinci olacak. İkinci sırada yüzde 20 ila 25 ile Bulgar Sosyalist Partisi, üçüncü sırada ise yüzde 12-15 ile Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) yer alması bekleniyor.

Parlamentoya yüzde 4 barajını aşan 5 veya 6 partinin gireceği tahmin ediliyor. Bunlar arasında HÖH'den ayrılan Kasım Dal'ın iştirak ettiği Reformcu Blok Koalisyonu ve eski gazeteci Nikolay Barekov'un kurduğu Sansürsüz Bulgarsitan Partisi'nin yer alacağı tahmini yapılıyor. Analizlere göre Boyko Borisov'un tek başına iktidar olması zor. Buna rağmen şu anda kendisinin herhangi bir partiyle koalisyona gidip gitmeyeceği belli değil.

Seçime tahmini katılım oranı yüzde 50 civarında. Merkez Seçim Kurulu, ara sonuçların seçim günü basında duyurulmasının yasak olduğunu, ancak bunun sosyal medya veya kişisel bloglarda yapılabileceğini açıkladı.

TÜRKİYE'DE 135 SANDIK AÇILACAK

Dışişleri Bakanlığı, dilekçe sunarak seçime katılmak isteyen kişilerin listesini kendi sitesine koydu. Yurtdışında 60 ülkede oy kullanabilecek. Bu vesileyle Türkiye'de 135 seçim sandığı açılırken, en çok seçmen Bursa'da. Türkiye'den sonra en çok seçim sandığı (41) ABD'de açılacak. Seçimleri takip için 70 uluslararası gözlemci görev alacak. Ülkenin 5 ilinde 300 istasyonda denemeli makine oylaması test edilecek.

Bulgaristan'da son genel seçimler 12 Mayıs 2013'de düzenlenmişti. 2013'de sona eren Borisov kabinesi dönemi, azınlık hükümeti kurmuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.