Bulgaristan, Son İki Yılda Dördüncü Hükümeti Seçiyor

Bulgaristan, Son İki Yılda Dördüncü Hükümeti Seçiyor

Bulgaristan, bu Pazar erken genel seçime gidiyor. Halk, son iki yılda dördüncü kez sandık başına gidecek. Yaklaşık 7 milyon seçmenin oy kullanacağı erken genel seçimde 240 sandalyeli Parlamento için 18 siyasi parti, 7 koalisyon ile 4 bağımsız...

Bulgaristan, bu Pazar erken genel seçime gidiyor. Halk, son iki yılda dördüncü kez sandık başına gidecek. Yaklaşık 7 milyon seçmenin oy kullanacağı erken genel seçimde 240 sandalyeli Parlamento için 18 siyasi parti, 7 koalisyon ile 4 bağımsız aday yarışıyor.

Seçim tahminlerinde bulunan sosyologlar, hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olmak için gerekli çoğunluğu elde edemeyeceği ve sandıktan tekrar koalisyon hükumeti çıkacağını söyledi. Ülkede son araştırmasını yapan ''Mediana'' şirketine göre Bulgaristan Vatandaşları için Avrupa Kalkınması Partisi (GERB) yüzde 31, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) yüzde 21, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 13,2 oy alacak.

Uzmanlar, yüzde 4 barajını aşıp meclise girebilecek parti sayısının 6 olabileceği kanatinde. Sosyologlara göre Bulgaristan'da siyasi istikrarsızlık, rüşvet ve yolsuzluk önemli oranda arttı. Halkın demokrasiye olan güveni azaldı ve bunun da kararsızlığa neden olduğunu belirtiliyor.

Bulgaristan’da en son, 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılmıştı. Bu seçimde, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) en çok oy kaybına uğradı. Üyelerinin çoğunluğu Türklerden oluşan koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise oylarını artırdı. Seçimin galibi ana muhalefetteki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) olmuştu.

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde başlayan ve aylarca devam eden sokak gösterileri ve gensoruların ardından, 23 Temmuz 2014’te BSP-HÖH koalisyonu dağıldı. AP seçimlerinin ardından hem iktidar ortakları, hem de muhalefet 5 Ekim’de erken seçime gidilmesini kararlaştırdı.

MÜSLÜMANLARIN OYLARI SANDIK SONUÇLARINI ETKİLİYOR

Erken parlamento seçimleri öncesi ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Müslümanların oyunu almak isteyen siyasilerin mücadelesi hız kesmiyor. Bulgaristan'da yaşayan 1 milyon ve üzeri Müslümanın oyu sandık sonuçlarını etiliyecek. Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) dışında diğer siyasi kuruluşlar da Müslümanların oyuna talip.

Bulgaristan Vatandaşları için Avrupa Kalkınması Partisi (GERB) Başkanı Boyko Borisov, seçim turu sırasında Türklerin yoğun yaşadığı Kırcali'de vatandaşlara seslenerek, "İktidara gelirsek en az 10 Müslüman Bakan Yardımcısı olacak." sözü verdi ve Müslüman milletvekili adaylarını tanıttı.

Diğer yandan oy toplamak için için ırkçı eylemler ve girişimlerde de bulunuluyor. Sansürsüz Bulgaristan Partisi sempatizanları ve parti Başkanı Nikolay Barekov, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki 3 sınır kapısını da otobüslerin geçişine kapatarak Kurban Bayramı tatilinde ülkeye gelip seçimde oy kullananlara engel olmak istedi. Aşırı sağ çizgideki NFSB- VMRO Koalisyonu da seçim kampanyasını tamamen Türk karşıtlığı üzerinden yürütüyor. Aşırı sağ oluşumlar, her seçim döneminde söylemlerini sertleştirerek, düşük oy oranlarını, yükseltmeyi hedefliyor.

Türkiye'de yaşayıp çifte vatandaşlığı olan 500 bine yakın Bulgar Türk'ünden 150 bininin oy kullanma hakkı bulunuyor. Bunlardan bir kısmı oylarını Bulgaristan'da bir kısmı da Türkiye'de 38 ilde kurulacak 136 sandıkta kullanacak. HÖH’ dışında Türk adaylara yer veren, Türk ve Müslüman seçmenin oylarına talip olan bir diğer siyasi parti de Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (NPSD). Birkaç yıl önce HÖH’ten ayrılan Korman İsmailov ve Kasım Dal'ın kurduğu şimdi de Reformcu Blok-RB ile koalisyonda katılıyor.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER YENİ BOYUT KAZANACAK

Erken genel seçimler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Bulgaristan Vatandaşları için Avrupa Kalkınması Partisi (GERB) iktidar olduğu dönemde iki ülke arasındaki ilişkiler en parlak dönemini yaşadı. Aynı partinin iktidarda kalmasıyla Bulgaristan ile Türkiye arasında yüksek düzeyde komşuluk inşa edilmesi bekleniyor.

2012 yılında dönemin Başbakanı Boyko Borisov, Türkiye'ye yaptığı ziyaret kapsamında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a sık sık ''Dostum'' diye hitap etmişti. Borisov'un ziyareti sırasında 17 anlaşmaya imza atıldı; Türkiye ile Bulgaristan arasında gaz bağlantı hattı oluşturulması kararlaştırıldı ve kültürel alanda ilişkilerin canlanması için karar alındı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi Lütfi Mestan, seçimlerin ardından Türkiye ile ilişkilerin yeni boyut kazanacağının ipuçlarını verdi. Mestan, "Türkiye ile diyalog içerisinde olmamız son derece doğal" dedi.

GERB Partisi Türkiye'nin AB sürecini destekliyor. GERB Başkanı Boyko Borisov, ''Türkiye'yi AB sürecini destekliyeceğiz ve girmesiyle de ilk komşu Bulgaristan'dan 'Hoş Geldiniz' diyeceğiz'' açıklamasını yapmıştı.

Bulgaristan'daki diğer Türk partisi Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'nin (NPSD) Reformcu Blok-RB koalisyonu ile meclise girmesi bekleniyor. Uzmanlar, GERB partisinin kazanması durumunda Reformcu Blok ile koalisyon yapacağı açıklamasında bulundu. Ayrıca GERB koalisyonuna HÖH'ün de katılabileceği belirtildi.

Öte yandan HÖH Başkanı Lütvi Mestan, HÖH'süz iktidarın uzun süre ayakta kalamayacağını söyleyerek, ''5 Ekim'den sonraki iktidarın sorunu HÖH'ün hükümette yer alması değil, HÖH'ün bu hükümette yer almasını kabul etmemesi sorun yaratacaktır.'' ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, seçimin Bulgar demokrasi tarihinde bugüne kadar en düşük katılımla gerçekleşeceği yönünde açıklamalar yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.