Buğday Üreticisine Brezilya'da 2,5 Milyar Dolarlık Fırsat

Buğday Üreticisine Brezilya'da 2,5 Milyar Dolarlık Fırsat

Dünyanın en büyük tahıl alıcılarından biri olan Brezilya, Türkiye'de üretilen buğdaya ilgi duyuyor.

Dünyanın en büyük tahıl alıcılarından biri olan Brezilya, Türkiye'de üretilen buğdaya ilgi duyuyor. Bir grup Türk işadamı Brezilya'da sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Türkiye'den ithal edilecek buğday ununun Brezilya pazarında diğer ülkelere göre daha ekonomik olabileceği konusunda uzlaştı.

İklimsel farklılıkları nedeniyle yerli üretimin yetersiz olduğu ülkede tüketilen buğday ürünleri ve unun büyük bir kısmı Arjantin'den geliyor. Buğday ve un ihtiyacını karşılamada yüzde 60 oranında dışarıya bağımlı olan Güney Amerika ülkesi Brezilya, geçtiğimiz yıl 7 milyon ton buğday alımı gerçekleştirerek yabancı satıcılara 2,5 milyar dolar ödedi.

Buğdayın yanı sıra işlenmiş un alımı da yapan ülke, 2012 yılında 300 bin ton un ithal etti ve buna karşılık 160 bin dolar ödedi.

Yapılan karşılaştırmada, ülkede üretilen unun ton başına maliyeti, Türkiye'den ithal edilecek una göre yaklaşık 50 dolar farkediyor.

Bazı ülkelere kota uygulayan Brezilya, Arjantin dışında Uruguay, Paraguay, ABD, Rusya, Fransa, Kanada, Polonya, Ukrayna ve Lübnan'dan da buğday alımı yapıyor. Türkiye'nin Brezilya'ya buğday ihraç edebilmesi için gerekli resmi izinlerin alınması gerekiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.