Bu tandır başka tandır
Konya'da özellikle ova köylerinde topraktan yapılan ve adına tandır adı verilen ocaklarda üretilen ekmeğe son yıllarda şehir genelinden büyük rağbet gelmeye başladı. Köylerde, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, unu dahi kendi ürettikleri buğdaydan öğütülerek elde edilen tandır ekmeğine gösterilen bu büyük ilgi Konyalı mucit Ali Naci Dağloğlu'nu harekete geçirdi. Tandır ekmeğini, seri bir şekilde nasıl üretebileceğini düşünen Dağlıoğlu, sonunda patentini de aldığı teknolojik tandır ekmeği makinesini icat etti. Bu makinede ise tamamen organik, doğal ve içerisinde yüzde 10 civarında kepek bulunan tandır ekmeği üretmeye başladı. Ali Naci Dağlıoğlu, bu işi daha da geliştirerek seri tandır ekmeği üretimine başlamak istiyor.
5 BİN YILLIK GELENEK YAŞATILACAK
Tandır ekmeğinin Türklerin 5 bin yıllık bir geleneği olduğunu, buğday, arpa, çavdar ekmeği geleneğini sürdürmek istediğini belirten Ali Naci Dağlıoğlu, “Anadolu'nun köy insanı tandır ekmeği yer. Benim babaannem, annem yapardı bu ekmeği. Sonrasında çarşı ekmeği adını verdiğimiz bugünkü ekmekler çıktı. Biz de bu lezzetten uzak kaldık. Kendi ürettiğimiz tandır ekmeği makinesinde tandır ekmeği üreterek kaybettiğimiz lezzetleri yeniden bulalım istedim” diye konuştu.
Ürettiği ekmeğin sadece un, tuz, su ve mayadan ibaret olduğunu, içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığını vurgulayan Ali Naci Dağlıoğlu, “Ayrıca, tansiyon, çölyak, şeker hastaları için de tabii ekmekler, yulah ve çavdar ekmeği üretmeye başlayacağım. Bunun yanında Konya'nın geleneksel düğün pilavında tüketilmek üzere düğün ekmeği de üretmeyi hedefliyorum. Ürettiğim tandır ekmeği makinesinin patentini aldım. Uluslararası patenti bekliyorum. Enstitü araştırdı, dünyanın hiçbir yerinde benzeri bir tandır ekmeği makinesinin olmadığı kanaatine varıldı” diye konuştu.
BENİM DE FİKRİM VARDI, GERÇEKLEŞTİ
Osmanlı Devleti'nin yıkılmasının ardından bugüne kadar devletin hemen hemen her konuda dışa bağımlı olduğu için fikirlerin gelişemediğini dile getiren Ali Naci Dağlıoğlu, “Son yıllarda araştırma ve geliştirme çalışmalarının önemi kavrandı. Yeni fikirleri olanların fikirleri önemsenir hale geldi. Şimdilerde teknolojimizi yeni yeni kendimiz üretmeye başladık. Ben de bu sürece kendi çapımda bir katkı sağlamak istedim. Bu nedenle böyle bir çalışma yaptım. İcat ettiğim tandır ekmeği makinesinde, toprak tandırdaki bir ekmek nasıl üretiliyorsa, o şekilde üretim yapıyorum. Yakıt olarak da genellikle fındık kabuğu kullanıyorum. Ekmeği yiyen, bir daha istiyor. Başarılı olmak beni sevindirdi. Azmimi daha da artırdı. Hedefim büyük. İnşallah iyi şeyler başaracağım. Tandır ekmeği makinesinin de patent süreci bittikten sonra seri üretimine başlayacağım” dedi.
Yeni icadının tandır ekmeği makinesi ile sınırlı olmadığını bildiren Dağlıoğlu, “Tandır ekmeği makinesinin yanında bir de lavaş ekmeği üretme makinesi yaptım. Diğer taraftan özellikle son dönemde çiğköfte üretimi de tüketimi de arttı. Bununla ilgili de bir çalışmam oldu. Çiğ köfte yapma makinesini de ürettim” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.