Bu şartlarda geçinmek zor!

Bu şartlarda geçinmek zor!

Ocak ayına ilişkin Türk-İş tarafından yayınlanan açlık ve yoksulluk rakamları, ülkemiz işçilerinin içine girdiği geçim zorluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Türk-İş Konfederasyonu Ocak ayına ilişkin ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rakamlara göre, açlık sınırı daha işçilerin cüzdanına girmeden yeni asgari ücreti yakaladı. Araştırma sonuçlarına göre, açlık sınırı 4 bin 250 TL, yoksulluk sınırı 13 bin 844 TL, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise 5 bin 587 TL’ye yükseldi. “İnsanca bir geçim” için harcamaların yetersiz olduğu vurgulanan araştırmada, “İthalata bağımlılığı yüksek tarımsal girdilerdeki artışlar ve piyasadaki yüksek enflasyon beklentisi nedeniyle gıda fiyatları bu ay artmaya devam etti. 16 Aralık 2022’de Cumhurbaşkanlığında gerçekleşen basın toplantısında net yüzde 50 oranında artışla 4.253,40 TL olarak ilan edilen yeni yıl asgari ücreti, yaklaşık altı hafta sonra dört kişilik hanenin sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayan gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı ile aynı seviyeyi tekrar yakaladı” denildi.

MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 60’A DAYANDI

Yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın gıda sepetin de yüksek artışa neden olduğu belirtilen açıklamada, yeni yıl ile akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve toplu ulaşıma gelen zamların işçi ve ailesinin geçimini iyiden iyiye zorlaştırdığı vurgulandı. Araştırmada, gıda fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili şu veriler paylaşıldı: “Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,71 oranında gerçekleşti.  Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 59,67 olarak hesaplandı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.