Bu mevsimde 'sessiz katil'e dikkat

Bu mevsimde 'sessiz katil'e dikkat

Havaların soğumasıyla ev ve iş yerlerinde sobalar kuruldu. Sobaların kurulmasıyla zehirlenme riski de arttı.

Havaların soğumasıyla katı yakıt sobası kurulan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması ve hatalı yakma teknikleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine adeta davetiye çıkarıyor. Her yıl soba zehirlenmeleri nedeniyle çok sayıda vatandaş hayatını kaybediyor. Son 2 yılda Konya genelinde yaklaşık 15 kişi soba zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdi. Soba zehirlenmelerinin yaşanmaması için uzmanlar bir dizi uyarıda bulundu.

YÜZLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Soba kullanımı noktasında önemli tavsiyelerde bulunan Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, "Bilindiği üzere kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle lodoslu havalarda karbonmonoksit zehirlenmelerinde önemli artış gözlenmektedir. Özellikle sobaların uygun şekilde yakılmaması, boru ve bacaların sıklıkla temizlenmemesi, şofbenlerin yanlış kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmaması karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Her yıl yüzlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara sebep olan karbonmonoksit renksiz, kokusuz, tatsız bir gaz olması sebebiyle fark edilmesi zordur. Bu özelliğinden dolayı sessiz katil olarak adlandırılmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olan çeşitli kaynaklar bulunur. Bunlar; doğalgaz ve benzin, propan, gazyağı, odun, kömür gibi karbon içeren yakıtlardır. Zehirlenmelerin sebepleri bu yakıtların varlığı değil, yanlış kullanılmalarıdır" dedi. 

LODOSLU HAVADA SOBA KULLANMAYIN

Alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi veren Öznavruz, "Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Sobalı odalarda yatılmamalı, zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunmalıdır. Sobalar mutlaka üstten tutuşturularak yakılmalı, soba kovaları tam doldurulmamalı, kovadaki tamamen yanmamış kömürün üzerine kömür ilave edilmemeli. Soba borularının ve bacalarının sıklıkla temizliğinin yapılması gereklidir. Şofbenlerin mutlaka baca bağlantıları olmalı, ve havalandırmasının yeterli olması gereklidir. Şofben zehirlenmeleri yeterli havalandırmanın olmaması nedeniyle oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sebebiyle gerçekleşmektedir. Oturduğunuz ve uyuduğunuz yerde yüksek standartlarda karbonmonoksit dedektörü monte ettiriniz. Bu dedektör yüksek yerde olmalıdır. Çünkü karbonmonoksit yüksekte birikir. Arabanızı motoru çalışırken kapalı garajda bırakmayınız. Sonuç olarak karbonmonoksit sinsi ve öldürücü gaz olması nedeniyle bu tür zehirlenmeye maruz kalmamak için azami tedbir alınması gerekmektedir" diye konuştu.

BACA TEMİZLİĞİ HER YIL YAPILMALI

Baca temizliğine ve bacaya takılan rüzgar gülünün yani fırfırın önemine dikkat çeken soba satıcısı Ahmet Özcan, soba kullancılarına uyarılarda bulundu. Özcan, "Soba yandıktan sonra kömür eklemesi yapılmamalı. Her yıl soba kullanıcılarını uyarıyoruz. Sobayla ısınanlar, çok dikkatli olmalı. Baca temizliği her yıl yapılmalı. Rüzgar gülü de önemli. Soba zehirlenmeleri nedeniyle her yıl onlarca vatandaşımızı kaybediyoruz. Üzücü hadiselerin yaşanmaması için önceden önlem alalım. Sobayı kapatıp yatalım" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.