Bu Mahallede Bütün Kadınlar Traktör Kullanıyor

Bu Mahallede Bütün Kadınlar Traktör Kullanıyor

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Kayseri'nin Yemliha Mahallesi'nde kadınların traktör kullanıp, çit sürmesi sıradan bir olay. Ayşegül Arslan, "Bizi traktör direksiyonunda görünce şaşıranlar sadece bu bölgede oturmayanlar." dedi.Kayseri...

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Kayseri'nin Yemliha Mahallesi'nde kadınların traktör kullanıp, çit sürmesi sıradan bir olay. Ayşegül Arslan, "Bizi traktör direksiyonunda görünce şaşıranlar sadece bu bölgede oturmayanlar." dedi.

Kayseri merkeze 43 kilometre uzaklıkta bulunan Yemliha beldesi, son yerel seçimlerde Kocasinan ilçesinin mahallesi haline geldi. Kızılırmak havzasında yer alan mahallede vatandaşlar tarım ve hayvancılık yaparak geçiniyor. Tarlalarda, coğrafi işarete sahip Yamula patlıcanı başta olmak üzere domates, ayçiçeği, patates ve tahıl ürünleri yetiştiriliyor. Üretimde erkeklerin en çok yardımcısı ise kadınlar. Onlar da tıpkı erkekler gibi tarlalarda çalışıp ürünlerin yetiştirilmesinde, toplanmasında alın teri döküyor. Bu bölge kadınlarını, diğer yerlerinkinden ayıran farklı bir özelliği var. Yemlihalı kadınların yüzde 60'ı küçük araçlara göre kullanımı daha zor olan traktörle tarla sürüp yolculuk yapıyor. Birçoğunun ehliyeti de var. Mahalle yolunda ya da tarlada traktör süren kadın görmek Yemliha'da sıradan bir hadise. Durum böyle olunca emniyet müdürlüğü ekipleri kadınlara yönelik traktör sürüş teknikleri ve trafik kuralları hakkında eğitimler vermeye başlamış. Mahallenin erkekleri ise kadınların her işte kendilerine yardımcı olmasından oldukça memnun.

4 yıldır ehliyetli olarak traktör kullandığını belirten Ayşegül Arslan, mahallede bu duruma sadece dışardan gelen kişilerin şaşırdığını söyledi. Eşinin özel bir şirkette çalıştığını ve tarım işlerini ağırlıklı olarak kendisinin yaptığını ifade eden Arslan, "Traktörü öğrenmem çok kolay oldu. Şu anda traktörle olan her işimi yapabiliyorum." diye konuştu.

Traktör kullanmayı ve tarlada çalışmayı sevdiğini kaydeden Ayşe Çoban da Yemlihalı kadınların ekmeğini adeta taştan çıkarttığını söyledi. Traktör kullanmayı kayınbabasını izleyerek öğrendiğini belirten Arzu Tosun ise 10 yıldır patlıcan toplamaya, çift sürmeye, yakacak getirmeye ve bazen de misafirliklere traktörle gittiğini anlattı.

Mahallede kadınların yüzde 60'ının traktör kullandığını dile getiren Ayşe Çoban'ın eşi İsmail Çoban, "Bazı yerlerde kadınların traktör kullanması iyi karşılanmazken bizde çok normal." ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.