Bu fotoğrafın sırrını kaç Konyalı biliyor?

Bu fotoğrafın sırrını kaç Konyalı biliyor?

Araştırmacı-Yazar Bünyamin Nami Tonka, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları ile ilgili çekilen en bilindik fotoğrafında Konyalı bir ismin yer aldığını söyledi.

Konyalılar'ın bu durumdan haberdar olmadığını ekleyen Araştırmacı-Yazar Bünyamin Nami Tonka, şunları söyledi: “Haydar Mehmet Alganer. Bu isim 5. Tümen Kurmay Başkanı. Atatürk'ün çok yakın arkadaşı. Conk Bayırı'nda bir gün Atatürk'e 'Mustafa' diye seslenip, 'Aşağıya in senin fotoğrafını çekeyim' diyor. Atatürk ise 'Ben, tek olmayayım çekeceğin fotoğraf güzel bir şey olsun' diyor. Alganer, oradaki bir askere 'Sen de aşağıya in' diyor. Aşağı inen ve tabanca taşıyan ilk kişi İstanbul Göztepe'den Kör Kazım bey. Atatürk, 'Bir kişi daha gelsin' diyor. Alganer, aşağıya bir askeri daha indiriyor. Tüfek taşıyan bu asker ise Konya'nın Çetmi köyünden Veli Çavuş. Konyalı bir isim Çanakkale'de heykeli bulunan tarihi bir fotoğraf içinde yer alıyor. Diyorum ya, Konyalılar kendileri ile ne kadar gurur duysalar az.” Miralay Mustafa Kemal’in bu ünlü fotoğrafı 17 Haziran 1915 günü Haydar Mehmet Alganer tarafından çekilmiştir. Tek orijinali Çanakkale Deniz Müzesi’ndedir.

EMRE ÖZGÜL

miralay-mustafa-kemal’in-bu-unlu-fotografi-17-haziran-1915-gunu-haydar-mehmet-alganer-tarafindan-cekilmistir.-tek-orijinali-canakkale-deniz-muzesi’ndedir..jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum