Brezilya Lideri, Bm Kürsüsünde Askeri Müdahaleleri Eleştirdi

Brezilya Lideri, Bm Kürsüsünde Askeri Müdahaleleri Eleştirdi
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussseff, dünya genelinde var olan çatışmalarda askeri müdahalelerin kalıcı çözüm getirmeyeceğini savundu ve savaşa destek veren ülkeleri eleştirdi.Teamüller gereği Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul...

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Roussseff, dünya genelinde var olan çatışmalarda askeri müdahalelerin kalıcı çözüm getirmeyeceğini savundu ve savaşa destek veren ülkeleri eleştirdi.

Teamüller gereği Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurul Toplantısı’nda BM liderlerinden sonraki ilk konuşmayı yapan Rousseff, Suriye örneğinde olduğu gibi dışarıdan yapılan müdahalelerin farklı trajediler doğurduğunu söyledi ve iç çatışmalara taraf olan üçüncü ülkeleri eleştirdi. BM kürsüsünden dünya liderlerine seslenen Brezilya lideri, "Her askeri müdahalede barış ortamından biraz daha uzaklaşıyor ve çatışmaların derinleştiğine şahit oluyoruz. Sivil kayıplar ve insanlık dramlarının artışını gözlemliyoruz. Bu barbarca tutumların ahlaki, etik ve sivil değerlerimizi yaralamasını kabul edemeyiz." şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında BM Güvenlik Konseyi’nin acilen genişletilmesi gerektiğini savunan Rousseff, temsil edilen ülke sayısının artırılması ve karar mekanizmasının iyileştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca, İsrail’in geçtiğimiz aylarda Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırıları kınayan Rousseff, bölgede iki devletli bir çözümden yana olduklarını yineledi. "Güç kullanımı, çatışmaların temelinde yatan sebepleri ortadan kaldırmaya yetmez." diyerek taraflara diyalog çağrısı yaptı.

"KÜRESEL EKONOMİYE YENİ BİR DİNAMİZM GEREKİYOR"

Küresel ekonomi yönetiminde Dünya Bankası (WB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi önemli kuruluşlarda gelişmekte olan ülkelerin yeterince temsil edilmediğine değinen Rousseff bu durumun söz konusu ülkeleri olumsuz etkilediğine işaret etti. "Küresel ekonominin yeniden canlanması acil ve vazgeçilmez bir durumdur." diyen Brezilya lideri, krizin etkilerine karşı direnmelerine rağmen ülke ekonomisinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.

DEMOKRASİ, İNSAN HAKLARI VE ŞEFFAFLIK VURGUSU

Brezilya’nın uzun süren bir askerî vesayet döneminden çıktıktan sonra demokrasi ile kalkındığını anlatan Rousseff, şeffaf bir yönetim ile birlikte katılımcı ve fırsat eşitliğine dayalı bir toplum modelinin önemine vurgu yaptı. Hükümetlerin; hesap verebilir ve şeffaf olması, bilgiye erişim kolaylığı sunması gerektiğini savunan Rousseff, yolsuzluk, ırkçılık ve radikal akımlara karşı her zaman birlikte mücadele verilmesi gerektiğini hatırlattı.

Hem gerçek hem de sanal dünyada insan haklarının korunmasının önemine değinen Rousseff, bu kapsamda Brezilya’nın öncülük yaptığı internet yönetim zirvesini nazara verdi. Özel hayat ve bireysel değerlerin korunduğu bir dünya için tüm liderleri sorumluluk almaya davet eden Rousseff, "Bu konuda etkili ve adaletli bir çözüm için Brezilya üzerine düşeni yapmaya hazırdır." dedi.

Son olarak ekoloji, sosyal adalet ve kadın haklarının önemine değinen Brezilya lideri, BM kürsüsündeki konuşmasını tüm dünyada barışın teşvik edilip sürdürülebilir kalkınma ve sosyal katılımın sağlanması temennisiyle sonlandırdı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.