Bozkır: Gümrük Birliği’ni Bir Süreliğine Dondurabiliriz

Bozkır: Gümrük Birliği’ni Bir Süreliğine Dondurabiliriz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği ile ABD arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’nin hakkını koruyan bir madde eklenmemesi durumunda AB ile Gümrük Birliği’ni dondurabileceklerini söyledi.Brüksel’deki...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Birliği ile ABD arasında müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasına Türkiye’nin hakkını koruyan bir madde eklenmemesi durumunda AB ile Gümrük Birliği’ni dondurabileceklerini söyledi.

Brüksel’deki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısında konuşan Volkan Bozkır, “AB üçüncü bir ülkeyle anlaşma imzaladığında, Gümrük Birliği sebebiyle Türk pazarının bu ülkeye açılacak olmasından korkuyoruz. Güney Kore, Meksika ve Cezayir konusunda bunları yaşadık. İlk iki ülkeyle biz de anlaşma imzaladık ve zarar giderildi. Cezayir’le ise 10 yıl boyunca imzalayamadık. Türk pazarı, Cezayir ürünlerine açılmış oldu.” dedi.

AB ile ABD arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) imzalanması durumunda Türkiye’nin zararının karşılayamayacağı kadar büyük olacağını belirten Bozkır, “Milli gelirin yüzde 0,3’ünü ve 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmini kaybetmiş oluruz. İhracat kısıtlamaları sebebiyle istihdam kapasitesinin bir kısmını da kaybederiz.” diye devam etti.

Bu yüzden anlaşmaya Türkiye’nin hakkını koruyacak bir madde eklenmesini istediklerini belirten Bakan Bozkır, “Yoksa, Türkiye de ABD ile anlaşma imzalayana kadar, ABD’nin bu anlaşma ile kazanacağı ek avantajları belki dondurmak zorunda kalacağız. Ya da bu olmazsa Gümrük Birliği’ni de bir süreliğine dondurabiliriz. Bu tehdit ya da bir baskı değil. Ama bir sorunumuz olduğunu size anlatmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda özellikle Kıbrıs konusunda KPK üyelerinden çok sayıda eleştiri ve soru geldi. Bakan Bozkur da vaktinin büyük bölümünü Kıbrıs’la ilgili sorulara cevap vermeye ayırdı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.