Bozkır Barajı’nda sona yaklaşıldı

Bozkır Barajı’nda sona yaklaşıldı

İhaleye göre teslim tarihi Ekim 2015’de olan Bozkır Barajı bu yılsonunda tamamlanacak. Yüzde 90 oranında tamamlanan baraja 2015 yılının ilk aylarında su tutulması bekleniyor

Konya Ovası’na hayat verecek barajlar sırasıyla tamamlanıyor. Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yapımı tamamlanan ve bitme aşamasında olan barajlarla birlikte ovanın önemli bir derecede su ihtiyacı karşılanacak. Yapımı devam eden barajlar biri olan Bozkır Barajı da yıl sonunda tamamlanıyor. Yapımına 3 yıl önce başlanan barajın yüzde 90 oranında tamamlandı. Barajda önümüzdeki yıldan itibaren su tutulmaya başlanacak. Yağışların mevsim normallerinde gittiği takdirde de 2 yıl içerisinde dolması bekleniyor. Baraja 2015 yılının ilk aylarında su tutulmaya başlanacak ve en geç 2017 yılında baraj ağzına kadar da dolmuş olacak. Barajın dolmasıyla birlikte su altında kalacak olan Bozkır-Hadim yolunda da çalışmalar hız kazandı. Barajın üzerinden geçecek olan yolun güzergahı büyük bir oranda değişiyor. İş makineleri de hızlı bir şekilde planlanan yol güzergahını hızlı bir şekilde açmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Bozkır Barajı inşaat alanında incelemelerde bulunan AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı ve İlhan Yerlikaya, barajın büyük oranda tamamlanmasının Konya için sevindirici olduğunu söyledi.

YILSONUNDA TAMAMLANIYOR

Bozkır Barajı hakkında bilgi veren DSİ 4. Bölge Müdürlüğü İnşaat Mühendisi İhsan Pilatin, “Bozkır Barajı DSİ 4. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde, Göksu Deresi üzerinde Konya ili Bozkır ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Baraj aksı, yaklaşık olarak Konya ilinin 85 km güneyinde Söğüt köyü mevkisindedir. Bozkır Barajı; Göksu nehri sularını düzenleyerek Bagbaşı Barajına iletilmesi amacıyla inşaa edilmektedir” dedi. Barajın yapımına Ekim 2011’de başlandığını söyledi. Barajın 116 metre yüksekliğinde olduğunu belirten Pilatin, “Bozkır Barajı 116 bin metreküp kaya dolgu bir barajdır. Uzunluğu ise 5 bin 517 metredir. Teslim tarihi Ekim 2015 normalde ama bakan süreyi kısalttı ve yılsonunda tamamlanacak. Baraj 58 milyon liraya mal olacak. İhale olan giderin yüzde 90’ı kullanıldı” dedi.

3 YILDA TAMAMLANDI

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun ise, “3 yıllık bir sürede bu barajı tamamladık. Bağbaşı Barajı’nı da geçen sene tamamlamıştık. Avşar Barajı’nın gövde dolgusu hızla devam ediyor. Avşar tüneli inşaatında büyük bir mesafe katedildi. Bu barajla birlikte Göksu Nehri’nin suyunu Konya Ovası’na ulaştıracağız. Gözümüzü zivreye dikdik ve bu şekilde devam edeceğiz” dedi. Bozkır-Hadim karayolunda çalışmalar devam ederken, bu yol ile birliikte aynı şekilde doğanlar ve söğüt yolu da baraj yoluyla birleşecek.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.