Botoksun Kullanım Alanı Tıpta Yaygınlaşıyor
Cildi daha genç göstermek amacıyla alın ve göz çevresine enjekte edilen ilaç olarak bilinen botoks, tıbbın farklı alanlarında tedavi için kullanılıyor.
Şaşılık, göz kapağı spazmı, koltuk altında aşırı terleme ve boyun distonisi tedavisi için kullanılan botoksun anal fissür tedavisinde ameliyata bir alternatif olması olasılığı, Türk cerrahlar tarafındansa 2002 senesinde araştırıldı. Liv Hospital Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Menteş ve arkadaşları, bu yöndeki bulguları bağırsak hastalıkları cerrahisi alanında dünyanın en önde gelen bilim dergisi Diseases of the Colon and Rectum’da yayınladı.
Prof. Dr. Bülent Menteş, son 20 sene içerisinde şaşılık, göz kapağı spazmı, koltuk altında aşırı terleme ve boyun distonisi tedavisi için kullanılan botokskun giderek daha fazla sayıda hastalıkların tedavisinde uygulandığını söyledi. Çok yaygın bir hastalık olan anal fissür yani makat çatlağı tedavisinde de botoksun ameliyatsız iyileşmeyi sağlamada etkisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Menteş, "Doz ve uygulama şekli 1990’lı yıllardan itibaren özellikle İtalyan hekimler tarafından araştırıldı ve netleştirildi" dedi.
Botoksun anal fissür hastalarındaki anal spazmı geçirmesi ile ağrının ve kanamanın ortadan kalkmasının çoğunlukla sağlanabildiğini belirten Prof. Dr. Menteş, "Ameliyatsız bu tedavi yöntemi hem daha ucuz ve ayakta uygulanan bir tedavidir, hem de ameliyat sonrası korkulan ağrı ve gaz kaçırma riskleri yoktur" şeklinde konuştu.
Rus hekimler tarafından koroner bypass cerrahisi sonrası hastalarda çok sık rastlanan atrial fibrilasyon denilen bir tür ritm bozukluğu komplikasyonunun ameliyat sırasında kalbin yağ yastıkçıklarına botoks uygulanmasıyla büyük ölçüde önlenebildiğini gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Menteş, botoksun sinir iletimini lokal olarak felç etmesi etkisi çerçevesinde kontrolsüz sinir uyarımı ve kas spazmları gibi pek çok hastalığın iyileştirilmesinde giderek artan bir kullanım alanına sahip olacağının öngörüldüğünü de ifade etti. Menteş, 2000 senesinde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından aynı toksinin farklı bir tipi olan Myobloc adlı ilaç da baş-boyun eğriliği ile seyreden bir hastalık olan servikal distoni hastalığının tedavisinde kullanılması için onaylandığını bildirdi. Botoksun anal fissür tedavisinde ve daha önce belirtilen onaylanmış kullanım alanlarına ait ciddi bir yan etki bildirilmediğini ifade eden Prof. Dr. Menteş, "Aslında öldürücü bir toksin olan Botulinum toksini, tıpta kullanılan bu preparatlarının yapısı gereği dolaşıma katılmaz ve sadece enjekte edildiği alanda etki gösterir" dedi.
Onaylanmamış hastalıklarda yüksek dozlarda ve yetkin olmayan kişiler tarafından uygulandığında çevre ve uzak dokulara da ulaşarak ciddi yan etkilere sebep olabildiğini belirten Prof. Dr. Menteş, "Örneğin, yine onaylanmamış bir tedavi olarak doğum sonrası beyin felci olan çocuklarda spastik bacak ve kol kaslarının gevşetilmesinde çok yüksek dozlarda kullanılması ile komplikasyonların geliştiği bilinmektedir" diye konuştu.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’ya bugüne kadar 180 ciddi ciddi komplikasyon ve 16 ölüm vakasının ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Menteş, "Bu açıdan botoksun uzman hekimler tarafından ve kabul edilmiş teknik ve dozlarda uygulanması şarttır" uyarısında bulundu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.