Borç çok, hizmet yok!

Borç çok, hizmet yok!

Konya belediyelerinin borç yükü her geçen gün artıyor. Başkanları kaynakları yanlış yerlere kullandığı için belediyeler sıkıntılı günler geçiriyor. Çok sayıda belediye borçlar nedeniyle hizmet üretemiyor. Başkanlar formül arıyor

Belediyelerin bankalara, kamu kurumlarına ve piyasaya olan borcu katlanıyor. Belediyeler borç yükü nedeniyle iş yapamaz duruma geldi. Az nüfusa sahip ilçe belediyelerinin bile milyonlarla ifade edilen borcu bulunuyor. Borç listesi kabaran yerel yöretimlerin, kurumlara olan toplam borç miktarı her geçen yıl biraz daha katlanıyor. Belediye başkanları borcu hafifletmek için formül arıyor. Hükümet, yerel yönetimlerin borç yükünü hafifletmek ve devletin alacağını tahsil etmek için ara formüller ararken, belediyeler borç kalemlerine yenilerini ekliyor. Borçlarla ilgili belediyelerden tek tek bilgi alındı.

EREĞLİ'NİN BORCU 20 MİLYON

Kadınhanı Belediye Başkanlığı'na ait olan borç miktarı 3 milyon 514 bin 843 lira. Ereğli Belediyesi'nin 20 milyon liraya yakın borcu bulunuyor. Konya'ın en küçük ilçelerinden olan Ahırlı'nın borcu ise 295 bin 40 lira. Hüyük Belediyesi'nin borcu ise 7 milyon 653 bin 910 lira. Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada, "vadesi geçmiş borcumuz yoktur" dedi. Ama Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu'ya göre Büyükşehir'in bankalara ve finans kuruluşlarına 1 milyar lira borcu bulunuyor. Halkapınar Belediye Başkanlığı'na ait olan yapılandırılmış borç miktarı ise 173 bin lira. Taşkent Belediyesi'nin borcu ise 4 milyon 481 bin 847 lirayı buldu. Akören Belediyesi'nin toplam borcu 2 milyon 136 bin 147 lira. Meram Belediyesi de borçlu belediyeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 30 Mart'ta göreve gelen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, borçları kapatmak için formül arıyor. Seydişehir Belediyesi'nin toplam borcu 9 milyon 524 bin 305 TL. Bozkır Belediyesi'nin 10 milyondan fazla borcu bulunuyor.

BAZI BELEDİYELER İCRA KISKACINDA

Belediyelerin yatırım noktasında sağlıklı kararlar veremediğini belirten Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, "Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerinde proje yapılmadan, günübirlik kararlar veriliyor. Belediyelerin finans kuruluşlarına, bankalara ve kurumlara milyonlarlarca borcu bulunuyor. Borç yükü her geçen gün ağırlaşıyor. Yeni göreve gelen başkanlar bu borçları 'nasıl öderim' diye kara kara düşünüyor. Küçük ilçelerin bile büyük borçları var. Büyükşehir Belediyesi bir adım atmalı. Ancak Büyükşehir'in de 1 milyar, yani eski parayla 1 katirilyon borcu var. Belediyeler, mevcut borçları ödeme yoluna gitmeli. Yeni borçlar yapılmamalı. Kurumlar keyfi olarak borçlanıyor. Ödeyemeyecekleri borcun altına giriyorlar. Başkanlar yanlış kararlar vererek ve adımlar atarak belediyelerin geleceğini ipotek altına alıyor. Yanlışların önüne geçilmeli. Belediyeler yeterince de denetlenmiyor" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.