Bölgenin elektriği Ilgın'da üretilecek

Bölgenin elektriği Ilgın'da üretilecek
Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, "Türkiye'nin en büyük termik santrali Ilgın'a yapılacak.

KERİM ATICI-RÖPORTAJ

Ilgın Belediye Başkanı Halil İbrahim Oral, "Türkiye'nin en büyük termik santrali Ilgın'a yapılacak. Bu santral tek başına Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray'ın elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. Biberci Grubu da ilçede bir çimento fabrikası kuracak" dedi

MEGA PROJELER HAYATA GEÇİYOR

30 Mart Yerel Seçimleri'nde ikinci kez Ilgın Belediye Başkanlığı görevine seçilen Halil İbrahim Oral, ilk 5 yılda yaptıklarını ve projelerini Merhaba'ya anlattı. Ilgın'ın gizli bir hazine olduğunu belirten Oral, ilçede mega projelerin kısa bir süre içerisinde hayata geçeceğini söyledi.

TURİZM MERKEZİ OLMA YOLUNDA

Ilgın'ın turizm merkezi olma yolunda ilerlediğini belirten Oral, yatırımcıları ilçeye davet etti. İlçenin alt yapı sıkıntısının bulunduğunu belirten Oral, "Alt yapı sıkıntısını bir kaç yıl içinde halledeceğiz. Alt yapıyla ilgili proje hazır. Çalışmaların eli kulağında" diye konuştu.

 

**Ilgın, kaplıcalarıyla adından söz ettiriyor. Kaplıcalar tam bir şifa deposu. Kaplıca turizmi noktasında neler yapılıyor? Ilgın, Afyon gibi olacak mı?

-Ilgın gizli bir hazine. Keşfedilmeyi bekliyor. İlçe, değerlerin ekonomiye kazandırılmasını bekliyor. Doğal zenginlikleriyle adından söz ediyor. Konya'yı renklendiren bir şehir. Türkiye'nin en eski kaplıcalarından bir tanesi Ilgın'da. İlçenin suyu çok kaliteli. Romalılar ve Selçuklular döneminden kalma eserler var. Şifalı bir su. Bu sudan yıkanan rivayetlere göre sağlığına kavuşuyor. 1236 yılında ilk Türk hamamlarından bir tanesi ilçemizde yapılıyor. İçme özelliği olan bir su. Bu sular bir çok hastalığa iyi geliyor. Kokusu ve rengi yok. İçilebilir olması önemli. Termal sularımız karnın şişliğini indiriyor. Ilgın da ismini bu sudan alıyor. Hamam kültürü ilerleyemedi. Termal turizmi ise hızla gelişiyor. Lüks oteller aracılığıyla bu sular insanların hizmetine sunuluyor. Afyon'daki oteller 4 mevsim tam kapasiteyle çalışıyor. Konya'ya 90 kilometre uzaklıkta kaplıcalar var. Ancak Afyon gibi olamadık.

17-2.20140923100142.jpg

İLÇE NÜFUSUNUN YÜZDE 15'İ YERLİ

**Ilgın farklı bir ilçe. İlçede muhacirler, Tatarlar, Çerkezler ve Romenler birarada yaşıyor. Bu çeşitlilikle ilgili neler söylemek istersiniz?

-Ilgın toplama bir şehir. İlçemiz tarih boyunca geçiş bölgesi ve İpekyolu'nun üzerinde olması nedeniyle sürekli göç almış. Çok kültürlü bir şehiriz. 5 köyümüz muhacirlerden oluşuyor. 3 köyümüz Çerkezler'den oluşuyor. Yörük ve Türkmen sayımız çok fazla. 1 mahallemizde sadece Kırım Tatarları var. Tatarlar kimlikleri hiç kaybetmedi. Tatarlar, Rus işgalinden kaçıp Ilgın'a gelmişler. 50-60 hane Romenimiz var. Çiğil Türkleri var. Bunlar da ayrı bir kayı boyu. Aşağı Çiğil ve Yukarı Çiğil isminde iki kasabamız var. Bu kasabalar Çiğil Türkleri'nden oluşuyor. Bu göçler tarihsel süreç içerisinde yaşandı. Bu çeşitlilik bizim için bir zenginlik. Kardeşçe yaşıyoruz. 1982 yılında ilçemizde açılan ve hala hizmet veren Şeker Fabrikası'nın ilçemize büyük katkısı var. Türkiye'nin en son hizmete giren en büyük devlet fabrikası. Yılda 1 milyon 200 bin ton şeker pancarı alıp işliyor. Yıllık şeker üretimi 200 bin ton. Fabrikada çalışmak için çevre ilçelerden gelenler de var. İlçe nüfusunun sadece yüzde 15'i yerli. Tutucu bir toplum değil.

HEP MUHALİF ADAYLARI SEÇMİŞİZ

**Ilgın halkı geçmişte hep muhalif isimleri başkan seçti. İlçe, 2009 yılına kadar hep iktidarda olan partiye sırt çevirdi. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Çok kültürlülüğün olumsuz tarafı da siyasette istikrarı yakalayamamak. İlçe sürekli bir arayış içerisinde oldu. Belediye başkanlıkları hep koalisyonla oluştu. 40 yıldır hiçbir başkan ikinci kez seçilmemiş. Ben 40 yıl aradan sonra ikinci kez seçilen başkan oldum. Bize nasip oldu. Genelde iktidara muhalif isimler başkan olmuş. İktidarda Anavatan Partisi varken biz o zaman Doğruyol'un adayını başkan seçmişiz. İktidarda MHP varken biz Saadet Partisi'nin adayını başkan seçmişiz. 1994'lerde Refah Partisi iktidardayken biz MHP'yi tercih etmişiz. 1999'da MHP koalisyondayken biz Saadet'i seçmişiz. 2004 yılında AK Parti gümbür gümbür gelirken bizler Doğru Yol Partisi'nin adayına koltuğu vermişiz. Bu tercihler nedeniyle ilçe hak ettiği yatırım alamadı. Bu tercihlerin çilesini ilçe halkı çekti. Kamu yatırımları noktasında iktidarla birlikte olmanın önemini herkes gördü. İlçede bir hastane veya okul yapılacaksa orada siyasi irade gerekir. Siyasi irade olmadan yatırım almak çok zor.

İLÇENİN YOLLARI ÇOK KÖTÜYDÜ

**2009 yılında başkanlık koltuğuna oturdunuz. İlk dönem çıraklık dönemiydi. İlk dönemde neler yaptınız?

-2009-2014 yılları arasında teşkilatımız ve vekillerimizle önemli icraatlara imza attık. Önceliklerimiz belirledik. Adliyemiz yoktu. Hükümet Konağımız yoktu. İlçe içinden bir çay geçiyordu. Bunun düzenlenmesi lazımdı. Kaplıcamızda çalışacak ara eleman sıkıntısı vardı. Sami Güçlü'ye durumu ilettik. Sağolsun yardımcı oldu ve sorunu hallettik. Anadolu Otelcilik Turizm Lisesi açılacak. Böylece eleman sıkıntısı giderilecek. Devlet hastanemiz ihtiyaca cevap vermiyordu. Günde yüzlerce kişi muayene oluyordu. 100 yataklı bir hastane yaptık. Meslek yüksek okulları artık tercih edilmiyor. Buraları çok cazip hale getirirseniz tercih edilir. Biz de bunun için yeni yurtlar açtık. Köprüler yapıldı. AK Parti'nin bir belediye başkanı olarak ve siyasi misyonumuz gereği kaynakları iyi kullanmak, kaynak geliştirmek adına adımlar attık. Gelir getirici projeler ürettik. Birinci hedefimiz bu oldu. Büyükşehirlerde arsa üretiliyor ve ciddi bir gelir elde ediliyor. Ama ilçelerde bu zor. 14 bin metrekarelik bir kapalı pazar yeri kurduk. Bu kalitede ve büyüklükte bölgede böyle bir pazar yeri yok. Hastanenin civarında 15 eczane dükkanı inşaa ettik. Bu dükkanlardan ciddi gelir elde ettik. Ilgın Belediyesi'nin tarihinde bir ilk oldu. 9 milyon liralık bir kaplıca yatırımı yaptık. Büyükşehir Yasası ile birlikte bir takım sıkıntılar oluştu. Ufak tefek sorunlar yaşanıyor. Yeni bir dönem. Düzenin tam oturması zaman alacak. 863 konutluk kentsel dönüşüm projemiz var. Ilgın'ın yolları çok kötüydü. Bir kilitli taş tesisi kurduk. Günde 35 bin civarında taş üretiyoruz. Her yıl 150 bin metrekareye taş döşüyoruz. İlçede asfalt çabuk bozuluyor. Taş döşeme çalışmaları bitmedi. Daha alacak yolumuz var. İlçeyi bir şehir haline getirmek için uğraşıyoruz. Bu şekilde ilk 5 yılı tamamladık.

AHMET DAVUTOĞLU'NUN İŞİ ZOR

Ilgın yatırım alıyor mu? Pankobirlik'in bir otel yatırımı vardı. Otelin çalışmaları ne durumda? İlçenin eksikleri neler?

-Artık bahane arama lüksümüz yok. İlk dönem çıraklık dönemiydi. Şimdi kalfalık dönemindeyiz. Ilgın için büyük bir fırsat. Bu fırsat kaçmamalı. Siyaseten yoğun bir süreçten geçtik. Hemşerimiz Ahmet Davutoğlu Başbakan oldu. Ona en büyük desteği vermeliyiz. Davutoğlu'nun işi zor. Recep Tayyip Erdoğan gibi karizmatik bir liderden boşalan bir koltuğu doldurmak kolay değil. Konya'ya büyük görevler düşüyor. Konya, tarihi bir fırsat yakaladı. Hikayelerle zaman geçirmemeliyiz. İcraat yapmalıyız. Konya, tarihteki misyonunu yakalamalı. Köklü sorunlarını halletmiş, bir şehir görünümüne kavuşmuş bir ilçe bırakmak istiyoruz. Altyapı sorununu mutlaka bu yıl halletmeliyiz. Kanalizasyon sistemimiz 40 sene önce 10 bin nüfusa göre döşenmiş. Şimdi merkezin nüfusu 32 bin. Sistem çekmiyor. Toplam nüfusumuz ise 56 bin 500. Kanalizasyon ve arıtma projesini İller Bankası'ndan hallettik. KOSKİ ile de anlaştık. Ana merkez için ihale yapılacak. İlçeye doğalgazı götürmek için yoğun bir mesai harcıyoruz. Enerya ile görüşmeler sürüyor. Vatandaş doğalgazı çok istiyor. 50 bin yatak kapasiteli otel için suyumuz var. Şu an ise bin yataklı tesisimiz var. İnsanlar 5 yıldızlı otel istiyor. Pankobirlik Ilgın'da 5 yıldızlı bir otel inşa edecek. Burada bir arsa problemi vardı. Pankobirlik daha büyük bir arsa istiyordu. O sıkıntı halledildi. Yakın bir zamanda temeli atılır. Pankobirlik bu ülkenin bir değeri. Bu otel ilçenin en güzel yerine yapılacak. Ilgın Konya'nın tek turizm bölgesi. 9 Mayıs'ta Bakanlar Kurulu kararı ile ilçemiz Kalkınmada 5. Bölge kapsamına alındı. Turizm yatırımlarında farklı kalemlerde yüzde 72'yi bulan destekler yapılıyor. Bu büyük bir oran. İş adamlarını yatırıma davet ediyorum. 5 yıldızlı otelin yapılması büyük bir avantaj. Suyumuz çok. Duble yol da Kadınhanı'nı geçti. Ilgın'a ulaşmak üzere. İlçeye ulaşım çok kolay.

YENİ BİR BELEDİYE BİNASI YAPACAĞIZ

**İkinci dönemdeki hedefleriniz neler? Bu dönem hangi projeleri hayata geçireceksiniz?

-Bir kültür merkezi kazandıracağız ilçeye. Büyükşehir Belediyesi ile bir hanımlar lokali yapacağız. Belediye olarak bir otel inşa edeceğiz. Belediyenin hizmet binası 1950'li yıllarda yapılmış. Eski bir karakol binası. Bunun için yeni bir hizmet binası yapacağız. Bu bina sayesinde ciddi bir gelir de elde edeceğiz. Bir meydan projemiz var. Selçuklu dönemine ait Ulu Camii ile Osmanlı dönemine ait Mimar Sinan'ın eseri Lala Mustafa Paşa'nın arasındaki alanda bir meydan oluşturmak istiyoruz. Ayasofya ile Sultan Ahmet'in arasındaki meydanı örnek alıyoruz. Şehrin girişindeki hayvan pazarını başka yere taşıyacağız. Bölgenin en canlı hayvan pazarı bizim ilçede. Pankobirliğin ilçede süt ve besi üzerine kurulu dev bir tesisi var. Ilgın'da 300'ün üzerinde hayvan tesisi var. Günlük 150 ton civarında süt üretimimiz var. Süt ve et ürünlerinin işlendiği tesisler yok. Bu dönemde bunun üzerinde çalışacağız. İlçeye bir organize sanayi kurmak hedefindeyiz. Sanayi için de eleman bulma noktasında sıkıntı var. Sanayi bölgesi Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü'ne 50 kilometre uzaklıkta olacak. Tarıma dayalı bir iktisas bölge oluşturacağız. Hayvancılığa dayalı organize bölgesi ise turizm alanı içerisinde kaldı. Onunla ilgili yaptığımız proje boşa gitti. Yeni bir proje yaptık. İlçedeki bütün hayvancılık merkezlerini şehir dışına çıkaracağız. Bugün, kimse şehirde ahır istemiyor.

EN BÜYÜK SANTRAL ILGIN'DA YAPILACAK

**İlçede bir termik santral kurulacak. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz? Başka özel sektör yatırımı olacak mı?

-Özel sektör, ilçeye yatırım yapmaya başladı. Türkiye'nin en büyük termik santrali Ilgın'a yapılacak.

Ciner Grubu dev bir projeyi hayata geçiriyor. Projenin altyapısı tamamlandı. 500 megawaltlık elektrik üretilecek. Bu santral Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray gibi 4 ilin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. İlçede 300 milyon tonluk bir kömür rezervi var. Bu santralde yaklaşık bin 500 kişi çalışacak. Büyük bir istihdam sahası olacak. Biberci Grubu da Dikitaş şirketi ile birlikte bir çimento fabrikası kuracak. İlçeye 15 kilometre uzaklıktaki bir alanda fabrika kurulacak. Bu fabrika Konya Çimento'nun bir buçuk katı gibi bir üretim potansiyeline sahip bir fabrika olacak. Burada da 500-600 kişi çalışacak. Bu yatırımlar tamamlandığında ilçe daha da güçlenecek. Ilgın'ı öncü bir şehir yapmak istiyoruz.

**Milletvekili olmak istiyor musunuz?

-İnsanlar bizi başkan olarak seçti. Ilgın, 10 sene sonra bambaşka bir şehir olacak. Şu an ki hedefimiz ilçeye hizmet getirmek. Siyasete soyunduk. Bir partinin elbisesini giydik. Ne görev verilirse de yapmaya çalışırız. İnsanlar, yaptığı işin hakkını vermeli. İşin hakkını verdiğiniz de herkes sizi takdir eder. Başarılı olursanız insanlar sizi başkan da vekil de yapar.

 

 

HALİL İBRAHİM ORAL KİMDİR?

Oral, 1965 yılında Ilgın Aşağı Çiğil kasabasında 4 erkek kardeşin sonuncusu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini kasabada, lise öğrenimini ise Konya Karatay Lisesinde tamamladı. 1984 yılında Selçuk Üniversitesi Niğde Eğitim Yüksekokulu'nu bitirerek yaklaşık 2 yıl Kahramanmaraş'da ilkokul öğretmenliği yaptı. Öğretmenlik görevinden istifa ederek 1986-1990 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde okudu ve 1990 yılında Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. 1990 yılında Rize Tarım İl Müdürlüğü Proje Şubesinde Ziraat Mühendisi olarak göreve başladı, 6 yıl süreyle Rize'de çalıştı. 1996 yılında Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine tayin oldu. 2008 yılı temmuz ayında Ilgın İlçe Tarım Müdürlüğü'ne tayin oldu. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Ilgın Belediye Başkanlığı'na seçildi. 30 Mart Seçimleri'nde yeniden başkanlığa seçildi. Orta derece Fransızca bilen Oral, evli ve 3'ü erkek 1'i kız olmak üzere 4 çocuk babasıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum