Bm’de İklim Zirvesi Yapıldı Ama Ortak Mücadele Hala Hayal

Bm’de İklim Zirvesi Yapıldı Ama Ortak Mücadele Hala Hayal
Birlemiş Milletler'de (BM) dün yapılan ve yalnızca bir günlük oturumla sınırlandırılan 2014 İklim Zirvesi için ülkelerin ortak hareket etmesi şu an için çok uzak ihtimal olarak görülüyor. Ancak 150’ye yakın dünya liderinin katıldığı...

Birlemiş Milletler'de (BM) dün yapılan ve yalnızca bir günlük oturumla sınırlandırılan 2014 İklim Zirvesi için ülkelerin ortak hareket etmesi şu an için çok uzak ihtimal olarak görülüyor. Ancak 150’ye yakın dünya liderinin katıldığı BM Genel Kurul çalışmaları kapsamında yapılan iklim zirvesinin, 2015 yılı için planlanan ‘iklim değişikliliğiyle mücadele’ için küresel anlaşmaya zemin hazırlaması amaçlanıyordu. Önümüzdeki yıl yapılması öngörülen anlaşmanın önünde hala karbon salımı, metan sızıntıları, petrol ve gaz üretimi ile ormansızlaşma gibi konularda ülkeler arasında ciddi yaklaşım farklılıkları bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele de daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Zirvede konuşan Obama, "Amerika Birleşik Devletleri, temiz enerji ve karbon emisyonunun azalmasını sağlamada iddialı adımlar attı" iddiasında bulundu.

İklim değişikliğine karşı tüm ülkelere sorumluluk düştüğünü belirten Obama, "Buradan tüm ülkelere sesleniyorum; bize katılın (iklim değişikliği ile mücadele). Gelecek sene ya da bir sonraki yıl değil, şimdi katılın. Çünkü hiçbir ulus tek başına bu tehdidin üstesinden gelemez’’ dedi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise, iklim değişikliğinin dünya için endişe verici yeni bir gelişme olduğunu dile getirdi. Ban, ‘‘İklim değişikliği bu çağda tanımlandı. Ve bu geleceğimizi tanımlayacak. Bizlerin bugün buna vereceği tepki de geleceğimizi tanımlayacak’’ ifadelerini kullandı.

Başkan Obama, BM’den dünyaya iklim değişikliğine karşı ‘ortak hareket edelim’ dese de ABD, şu ana kadar 73 ülkenin bir araya gelerek imzaladığı karbon fiyatını destekleyen ülkeler arasında yer almayacağını açıkladı. Çin ise bu anlaşmaya imza atan ülkeler arasında yer aldı.

İklim değişikliğine karşı bugüne kadar en ciddi adımlar Avrupa Birliği'nden (AB) geldi. AB, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında bugünkü sera gaz salım oranını 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltarak 1990 yılı öncesi seviyesine çekme taahhüdünde bulunmuştu. Yine AB, yenilenebilir enerji kullanımını da yüzde 27 seviyelerine yükseltme ve yüzde 30 oranında da enerjide verimliliği arttırma hedefi sözü verdi.

150'den fazla ülke BM’deki zirve öncesinde 2030 yılına ormansızlaşmayı sona erdirebilmek için ortak hareket edeceğini açıkladı. Ancak bu konuda çok önemli aktör olan Brezilya, bu harekete katılmayacağını bildirdi. Ormanların sera gazını emmesi açısında iklim değişikliğine karşı mücadele de oldukça önemli bir faktör. ABD, Kanada ve AB üyeleri başta olmak üzere 150 ülke, 2020 yılına kadar orman kaybını yarıya ve 2030 sensine kadar da tamamen ormansızlaşmayı durdurmak için bir deklarasyon üzerinde anlaştı.

Zirvede dünya liderleri iklim değişikliği ile mücadele için 5 milyar dolar harca yapılması konusunda söz verdi. Ancak liderlerin bu sözlerinin herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ekonomiye zarar vermeden iklim değişikliği ile mücadele edilebileceğini söyledi. Barroso, AB’nin önümüzdeki yedi yıl süresince gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadelesi için 3 milyar Euro sağlayacaklarını dile getirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.