Biz de varız diyorlar

Biz de varız diyorlar

Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde, ebru, ahşap boyama, kilim dokuma, mum ve sabun yapımı eğitimi verilen 30 şizofreni hastası, yaptıkları eserlerle ''Biz de varız'' diyor

Konya Numune Hastanesi ve Karatay Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ndeki şizofreni hastalarına yönelik 1,5 ay önce, ebru, ahşap boyama, kilim dokuma, mum ve sabun yapımı kursları başladı. 
Bakım merkezlerinden ve evlerden gelen 30 hastanın bulunduğu merkezde, 3 eğitmen şizofreni hastalarına ebru yapmayı, ahşap boyamayı öğretiyor. Sabah saat 09.00'da sporla başlayan eğitimler, saat 15.00'a kadar devam ediyor. 
Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hemşiresi Setenay Ertaş, şizofreni teşhisi konulan hastalara, rehabilitasyon amacıyla iş, uğraş eğitimi verdiklerini söyledi. 
Hastalara, kendi isteklerine göre kurs seçtirdiklerini belirten Ertaş, ''Merkezimizde ebru, ahşap boyama, mum ve sabun yapımı eğitimleri veriyoruz. Minyatür kilim dokumacılığı ve bilgisayar kurslarımız ise yakında başlayacak. Bunların yanı sıra hastalığı nedeniyle kullandığı ilaçlardan kilo alan hastalarımıza yönelik, sabahları spor yaptırıyoruz'' dedi.

''SİZ DEĞERLİSİNİZ, SİZ ÖNEMLİSİNİZ'' MESAJI VERİLİYOR

Hastalara el becerisi kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden Ertaş, şizofreni hastalarının el becerilerini zamanla iş becerisine dönüştürmeyi hedeflediklerini anlattı. 
Toplumda şizofreni hastalarına ön yargıyla bakıldığını savunan Ertaş, şunları kaydetti: 
''İnsanlar şizofreni hastalarından korkuyor. Halbuki şizofreni hastaları insanlardan korkuyor. Zarar gördükleri için tedirginler. Zeka seviyelerinde bir problem yok. Hatta bazıları bizden bile zeki olabiliyor. Yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Basit iletişim teknikleri veriyoruz. Sabah geldiklerinde birbirlerine 'günaydın' demeleri gerektiğini, yemek yerken 'afiyet olsun' demeyi öğretiyoruz. Bir hastamız buraya geldiğinde hiç konuşmuyordu. Şimdi çok güzel konuşuyor, 'günaydın' diyor. Onlara, ''Siz değerlisiniz, siz önemlisiniz' mesajı veriyoruz. 'Biz de varız' demeyi öğretiyoruz.'' 
Konya Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Celil Kalem ise Konya Numune Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde yaklaşık 1,5 ay önce hizmet vermeye başladıklarını söyledi. 
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ''Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Projesi'' ile birlikte Konya'da şizofreni hastalarına yönelik kurslar başlattıklarını belirten Kalem, desteklerinden dolayı Karatay Halk Eğitim Merkezi'ne teşekkür etti. 
Karatay Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Osman Öz de başarılı bir projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı. 
Halk Eğitim Merkezi'den 3 eğitmenin kursta çeşitli dallarda eğitim verdiğini anlatan Öz, ''Protokolün başlamasından itibaren uyumlu bir çalışma sergiliyoruz. Ebru sanatı, kilim dokumacılığı gibi birçok kursumuz var. Projenin ilerde devam edeceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
'BİZİM GİBİLER BURAYA GELSİN'

Kursiyerlerden şizofreni hastası Recep Yaşar, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ni çok sevdiğini bildirdi. 
''Şizofren olduğumuz için çok düşünüyoruz. Burası bizi çok düşünmekten kurtarıyor'' diyen Yaşar, şöyle devam etti: 
''Bilinçaltıma girince çıkamıyordum. Ama burası beni bilinçaltımdan uzaklaştırıyor. Ebru yapmayı ve basketbol oynamayı çok seviyorum. Bizim gibiler muhakkak buraya gelsin, burada kalsın. Eskiden konuşmak istememe rağmen konuşamıyordum. Derdimi anlatamıyordum. Sinirlenince çevreme zarar veriyordum. Biz, şizofrenler, isteyerek bağırıp çağırmıyoruz. Bilinçaltındaki etkenler, toplumdaki bozukluklar bizi bu hale sokuyor. Yardıma ihtiyacı olanların buraya gelmesini istiyorum. Umarım burası birçok kişiye destek verir.''
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.