Biyoçeşitlilik Ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı Omü'de Yapıldı

Biyoçeşitlilik Ve Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı Omü'de Yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde "Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılıkla Mücadele" çalıştayı düzenlendi.OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde "Biyoçeşitlilik ve Biyokaçakçılıkla Mücadele" çalıştayı düzenlendi.

OMÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer yaptı. Katılımın az olduğu çalıştayda konuşan Kılınçer şöyle konuştu: "Biyokaçakçılık veya biyokorsanlık olarak adlandırılan bu yol, ülkelerin baş etmek zorunda kaldığı yeni bir kaçakçılık türü olarak giderek daha büyük sorun haline gelmiştir. Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz olarak yurt dışına çıkartılması ve ülkemizin kontrolü ve ortaklığı dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önlenmesi ve neticesinde ülkemize ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, tıbbi, ticari ve kültürel potansiyel faydaların ülkemiz menfaatine kullanılmasının sağlanması amacıyla bilinç oluşturmak için bu çalıştaylar yapılmaktadır."

Gelişmiş ülkelerin genetik kaynaklardan sağlayacağı faydaları, kaynak ülkeyle paylaşmak istemediğini hatırlatan Kılıçer, “Zengin biyolojik kaynaklara sahip Türkiye'nin bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle gelişmiş ülkeler tarafından bir cazibe merkezine haline geldi. Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması olarak tanımlanan biyokaçakçılık veya diğer adıyla biyokorsanlık ülkemiz adına tehlike arz etmektedir. Bu doğrultuda ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların ülkemizin kontrolü dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi ve ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan azami faydalanması önem arz etmektedir." dedi.

İki gün sürecek olan çalıştayda, açılış konuşmalarının ardından değişik üniversitelerden gelen akademisyenler sunumlarını yaptı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.