Bitlis’te Bu Yıl Patatesten 80 Milyon Lira Gelir Elde Edildi

Bitlis’te Bu Yıl Patatesten 80 Milyon Lira Gelir Elde Edildi

Bölgenin patates merkezi olan Bitlis ve ilçelerinde ürün hasadı başladı. Yaklaşık 5 bin kişiye istihdam alanı oluşturan patatesten bu yıl toplam 80 milyon lira gelir elde edildi.

Bölgenin patates merkezi olan Bitlis ve ilçelerinde ürün hasadı başladı. Yaklaşık 5 bin kişiye istihdam alanı oluşturan patatesten bu yıl toplam 80 milyon lira gelir elde edildi.

Bitlis ve ilçelerinde toplam 35 bin dekar alana ekilen patates tarlalarından yaklaşık 130 bin ton verim elde edildi. Geçen yıllara oranla bu yıl yüksek rekolte veren patates, üreticisinin de yüzünü güldürdü. Önceki yıl kilosu 35 kuruşa kadar düşen patates, bu yıl 75 kuruştan satılacak. Üretilen patatesler hem iç piyasaya hem dış piyasaya ihraç edilecek. Bu yılki mahsulden umduğunu bulan üreticiler mutluluklarını patates tarlalarında halay çekerek kutladı.

Tarlalarda hasat yapan üreticileri ziyaret eden Bitlis İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, önce hasadı inceledi ardından üreticilerle birlikte tarlada halay çekti. Bitlis’te bu yıl patatesten yüksek verim elde edildiğini söyleyen Tarım İl Müdürü Korkmaz, Bitlis ve ilçelerinin patates anlamında bölgede önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Korkmaz, Bitlis ve ilçelerinde bu yıl 35 bin dekar alana patates ekimi yapıldığını, bu alanlardan yaklaşık 130 bin ton patates elde edildiğine dikkat çekerek, “Geçen yıllara oranla bu yıl yüksek rekolte veren patates, üreticisinin de yüzünü güldürdü. Önceki yıl kilosu 35 kuruşa kadar düşen patates bu yıl 75 kuruştan satılacak.” dedi.

Patatesin, Bitlis’te 5 bin kişiye istihdam sağladığını ve patatesten bu yıl 80 milyon civarında gelir elde edildiğini açıklayan Bülent Korkmaz, şöyle konuştu: “Patates, ilimiz için son derece önemli bir gelir kaynağıdır. Sadece Ahlat ilçemizde 35 bin dekar alanda 130 bin ton patates üretilmektedir. Bu yıl üretilen patatesler 65-70 kuruş civarında satılmaktadır. Patatesten ilimize 75-80 milyon lira civarında bir katma değer yaratılmaktadır. Bunun yanı sıra istihdam anlamında da patates sektöründe 5 binin üzerinde işçi ilimizde, özellikle Ahlat ve Tatvan ilçesinde çalışmaktadır. Bu üretilen patateslerimizin bir bölümü çevre illerine, yurt içi pazarına satılmaktadır. Bir bölümü de özellikle Irak’a ihracat yapılmaktadır. Bölgede patates tarımı özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vermiş olduğu makine, ekipman desteği ve sulama desteğiyle beraber önemli ölçüde bir artış meydana geldi. Hem üretimde bir artış var hem de yeni bir istihdam alanı olarak gençlerimize yeni iş imkanı sağlamaktadır.”

“GÜNDE 500 TON PATATES KUZEY IRAK’A İHRAÇ EDİLİYOR”

Bu yıl hasadı yapılan patatesten yüksek verim elde ettiklerini belirten patates üreticisi Mesut Subaşı ise günlük olarak hasadı yapılan patateslerden her gün 500 ton dolayında patatesi kamyonlar vasıtasıyla Kuzey Irak iç piyasasına ihraç ettiklerini söyledi. Bu yılki patates fiyatlarından memnun olduklarını kaydeden Subaşı, “Patates, ilimiz için büyük bir istihdam kapısı ve aynı zamanda gelir kapısıdır. Bu anlamda bakıldığında bu yıl gerçekten üründen yüksek verim elde ettik. Bu sayede elde ettiğimiz ürünleri hem Türkiye iç piyasasına hem de yurt dışını piyasasına ihraç ediyoruz. Bu bağlamda sadece günlük olarak Kuzey Irak’a 500 ton dolayında patates gönderiyoruz.” diye konuştu.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.