Bir ömür fotoğraf çekmekle geçti

Bir ömür fotoğraf çekmekle geçti
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte fotoğrafçılık mesleği de cazibesini gün geçtikçe yitiriyor. 61 yıllık fotoğrafçı Ali Rıza Ceylan, "Bir zamanların çok kazandıran mesleği fotoğrafçılık, şimdilerde para etmiyor" diyor

Teknolojinin gelişmesi bazı meslek gruplarının da tarihe karışmasına neden oluyor. Arzuhalcilik, fotoğrafçılık gibi bir çok meslek artık eskisi gibi rağbet görmüyor. 1953 yılında fotoğrafçılığa başlayan Foto Ar sahibi Ali Rıza Ceylan, gelirin maliyeti bile karşılamadığını söyledi. Ceylan, fotoğrafçılığın teknolojiye yenildiğini dile getirerek, “Teknoloji artık çok gelişti. Zamanında güçlükle kaldırdığımız fotoğraf makineleri artık ceplere sığar hale geldi.

Bunun dışında artık şimdi herkes fotoğrafçı oldu. Son model telefonlar ile rahatça yüksek çözünürlükte fotoğraf çekilebiliyor. Açık konuşmak gerekirse biz fotoğrafçılar teknolojiye yenik düştü. 2005 yılına kadar filmli fotoğraf makinelerim vardı. Ondan sonra ben de artık dijitale geçmek zorunda kaldım. Çünkü artık dijital makineler para ediyor. Yine 2005 yılında Photoshop kullanmayı öğrendim. Baktım herkes bu programı kullanıyor. Ben öğrenmeden olmazdı. İnsanlar kötü fotoğraflarını istemiyor. Biz de makine üzerinden yüzlerinde birtakım temizlik yapıyoruz. Bir de gençliğimde düğünlere giderdim. Şimdilerde o da kalmadı” diye konuşuyor.

merhaba şehir.jpg

CEP TELEFONU ÇIKTI, MERTLİK BOZULDU

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte son model telefonların sektöre büyük bir darbe vurduğunu söyleyen Ceylan, “Şimdilerde öyle bir cep telefonu çıkartıyorlar ki, işin doğrusu benim makinemden bile daha iyi çekiyor. Ben 60 senedir yapıyorum bu işi. Hiçbir Ramazan, günümüzdeki gibi geçmezdi. Ben geçtiğimiz Ramazan ayında sadece 7 tane vesikalık çektim. Düşünün, Ramazan'da çoğu gün siftah yapmadan kapattım. 34 sene önce dedesi hacca gideceği için, hac fotoğrafı çektirmeye gelen bir müşterim vardı. Geçtiğimiz hafta dedesinin fotoğrafı için gelen, şimdi de kendisi hacca gideceği için fotoğraf çektirmeye geldi. İşte böyle müşteriler lazım bizim ayakta durmamız için. Ancak eski cazibesini yitirdi bir kere. Bakın, ben dükkan masraflarımı bile karşılayamıyorum. Bugün saat 2 oldu. Halen daha siftah bile açmadım. Şimdilerde işi iyi olan Konya'da sadece 10 tane fotoğrafçı ya vardır ya da yoktur. Onlar da sektörün dişli esnafları. Yani para neredeyse onu yapmaya razılar. Mesela ben tek başına gelen bayanların fotoğrafını çekmiyorum. Çünkü uygun değil benim açımdan. Ailesiyle gelirlerse çekiyorum sadece. Ve çektiğim bayanların fotoğrafını da öyle diğerleri gibi büyütüp asmıyorum dükkanıma” diyor.

GAZETELERE BİLE FOTOĞRAF ÇEKMEYE GİDERDİM

1960'lı yıllarda kimsede fotoğraf makinesi olmadığını kaydeden Ceylan, şunları kaydediyor: “Eskiden kimsede fotoğraf makinesi yoktu. Gazeteler beni arardı trafik kazalarında. Gidip kazanın fotoğrafını çıkartıp verirdim gazeteye. Pasaport için de bizlere gelen çok olurdu zamanında. Ancak şimdi tapu kadastro müdürlüğünde bile fotoğraf makineleri var. Oraya gidip çektirebiliyor vatandaşlar. Hatta güncel bir örnek vermek gerekirse, yeni çıkan Passoliglerde bile cep telefonundan çekip karta bastırabiliyorsunuz. Şimdi deseler mutlaka vesikalık fotoğraf olacak diye. Düşünün 60 bin kişi başvursa Konya'dan, 60 bin tane vesikalık çektirmek için gelen müşteriler, sektöre rahat bir nefes aldıracak. Ama tabi ki teknoloji var bir yanda. Teknoloji ile yarışamıyoruz. Eski stadın fotoğrafçısı bendim. Genel stadın fotoğraflarını çekerdim. Ancak teknoloji o kadar ilerledi ki şimdi yeni stadı 24 saat canlı olarak izleyebiliyorsunuz.”

60 yıllık fotoğrafçı merhaba.jpg

FOTOĞRAFÇILIK BİR HOBİ OLDU

Gençlere fotoğrafçılık mesleğini önermeyen Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık fotoğrafçılık bir meslek olmaktan çıktı. Gençler başta olmak üzere fotoğrafçılık bir hobi haline geldi. Çünkü artık kar getirmeyen bir meslek. Benim yaşım ileri olmasa karnım doymayacak bu meslekten dolayı. Eğer aklında fotoğraf dükkanı açmak isteyen gençler varsa, kesinlikle bu düşüncelerinden vazgeçsinler. Kesinlikle fotoğrafçılık mesleğini önermiyorum. Böyle devam edildiği takdirde, fotoğrafçılık zaman içerisinde yok olacaktır.”

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com - MERHABA ŞEHİR DERGİSİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.