Binbir emekle yapılan sarnıçlar
Asırlar önce yapılan sarnıçların büyük bir kısmı günümüze kadar ayakta kalabildi. sTürkiye'nin birçok bölgesinde bulunan tarihi sarnıçlar zamana ve gelişen teknolojiye direniyor. Yüzyıllar önce yağmur suyundan faydalanmak ve suları depolamak için binbir emekle yapılan sarnıçlar son demlerini yaşıyor. Taş işçiliğiyle yapılan tarihi sarnıçlar adeta ab-ı hayat görevi üstleniyor. Sarnıçlar özellikle meralarda otlayan küçükbaş hayvanlar için bulunmaz bir nimet. Konya ve Karaman'a bağlı köylerde bulunan tarihi sarnıçlar küçükbaş hayvan otlatan çobanlar için büyük bir nimet. Kış aylarında yağan kar ve bahar aylarındaki yağmurla beslenen sarnıçlarda su sonbahar aylarına kadar kalabiliyor. Çobanlar yaz ayları boyunca sarnıçlardan çektiği sularla hayvanlarını sulama imkanı buluyor. Sarnıçlardaki yağmur suyu köylüler ise özellikle çay demlemek için kullanıyor.
TÜRMENLER SARNIÇ KÜLTÜRÜNÜ KORUYOR
Konya ve Karaman civarındaki Türkmen köylerinde sarnıçlar hala büyük bir özenle koruyor. 150 yıl önce yapıldığı tahmin edilen sarnıçlar geçen zaman içerisinde yıpransada zaman zaman köylüler tarafından onarılıyor. 1 asır önce taş ustalarının binbir emeğiyle ve köylülerin de katkısıyla yapılan sarnıçlar günümüze kadar ulaştı. Meralara uzak kalan sarnıçlarda ise çökmeler yaşansa da mevcut sarnıçlar hala ayakta ve faal olarak kullanılıyor. Köylerde sular kesildiği zamanlarda köylüler traktörleriyle sarnıçlara gelip bidonlarla evlerine su götürürdü.
EN ÇOK ÇOBANLAR KULLANDI
Özellikle çobanlıkla uğraşan köylülerin sarnıçlarla ilgili unutulmaz anıları var. Çumra'nın Uzunkuyu Köyü'nde 40 yıldır çobanlıkla uğraşan Mehmet Çam, elektrikle çalışan su kuyularının olmadığı zamanlarda sarnıçların büyük bir görev üstlendiğini dile getiriyor. Sarnıçların Osmanlı döneminden kaldığını dile getiren Çam, "Ecdadımız sadece insanları değil hayvanları da düşünerek bu sarnıçların yapılmasına ön ayak olmuş. Gün boyu meralarda otlayan hayvanlar için bu sarnıçlar vaha gibi. Bizler için de aynı durum söz konusu. Özellikle yaz aylarında susuz kaldığımız zamanlarda bir sarnıç gördüğümüz zaman hayvanlarla birlikte koşardık. Kovalarla yalaklara su döker, hayvanları sulardım. Hala kullanmaya devam ediyoruz. Bu sarnıçları yapanlardan Allah razı olsun" diyor. Köylüler ise sarnıçların koruma altına alınması ve gelecek nesillere aktarılmasını istiyor.
MERHABA ŞEHİR
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.