Bilinçsizlik öldürür

Bilinçsizlik öldürür

Havaların ısınmasıyla birlikte boğulma vakalarında da artışlar yaşanıyor. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, “Boğulmaların nedeni bilinçsizlik ve eğitimsizlik” dedi

Konya'da yaşanan boğulma olaylarının sayısında son günlerde artış yaşanıyor. Köylerdeki gölet ve kanallara serinlemek veya başka nedenlerden giren vatandaşların, sudan cansız bedeni çıkıyor. En son 28 Haziran'da iki kişi suda boğularak can vermişti. Suriye'deki savaştan kaçıp Konya'da tarlada çalışan 19 yaşındaki genç, su kanalında akıntıya kapılarak kayboldu. Olay Çumra'nın Alemdar Mahallesi'nde meydana geldi. Suriye’deki iç savaştan kaçarak Konya’nın Çumra ilçesine yerleşen Bedir Dahil, özel bir şirkete ait tarlada çalışmaya başlamış, su kanalına düşerek kaybolmuştu. Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri akşam saatlerine kadar, kapakları kapatılan ve su akışı durdurulan çayda Bedir Dahil'i aramış ancak hava karardığı için arama çalışmalarına ara verilmişti. Sabah erken saatlerde yeniden başlayan aramalar neticesinde Suriyeli gencin cesedine ulaşılmıştı.

KOYUNUNU KURTARAYIM DERKEN BOĞULDU

Bir diğer boğulma olayı da, Konya’nın Kulu ilçesinde meydana geldi. Gölete düşen koyununu kurtarmak için girdiği suda kaybolan çobanın cesedine ulaşıldı. Olay, dün akşam saatlerinde Kulu ilçesi Tuz Gölü yakınlarında bulunan Eski Han mevkisindeki bir gölette meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, çobanlık yapan Mehmet Dırnık, sürüsünü otlattığı sırada koyunlardan biri gölete düştü. Koyunun çırpındığını gören genç çoban hayvanı kurtarmak için kendisi de gölete girince gözden kayboldu. Bir süre sonra yakınları, Mehmet Dırnık’ın sürüsünün dağıldığını fark edip telefonla kendisine ulaşmaya çalıştı. Dırnık’tan haber alınamayınca sürünün otlatıldığı yere gidildi. Göletin kenarında Mehmet Dırnık’ın elbiselerini gören yakınları çobanı kendi imkanlarıyla bulamayınca Jandarma’ya haber verdi. Genç çobanın suda boğulma ihtimali üzerine dalgıçlar çağrıldı. Dalgıçların yaklaşık 1 saat süren arama çalışmasının ardından çobanın cansız bedenine ulaşıldı. Çobanın cesedi otopsi yapılmak üzere Kulu Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı.

EĞİTİMSİZLİĞİN BEDELİ AĞIR OLUYOR

Son zamanlarda yaşanan boğulma olayları ile ilgili gazetemize konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, boğulmaların dikkatsizliğin sonucu olduğunu dile getirdi. Boğulma olaylarının çözümünün sadece eğitim ile mümkün olacağını dile getiren Tosun, "Öncelikle maalesef son zamanlarda boğulma olaylarında bir artış gözleniyor. Bilinçsizlik, Konya gibi denizin olmadığı yerde boğulma olaylarının yaşanmasına neden oluyor. Her şeyden önce biz şu uyarıyı yapıyoruz, 'dibi görülmeyen suya girmeyiniz' şeklinde. Belediyenin kontrolü altında olan, Beyşehir plajını gibi yerler suya görmek için idealdir. Levhalara dikkat edilmelidir. İlgili kurumlara yazılar göndererek onları uyarıyoruz. Konya'daki boğulma olaylarına baktığımız zaman da, yasak olan yerlerde bu olayların yaşandığını görüyoruz. Belediyenin süs havuzlarında bile suya girmek yasak ibaresi bulunmakta. Süs havuzları da çok tehlikeli olabiliyor, özellikle de çocuklarımız için. Çünkü içinde elektrik bulunuyor” diye konuştu.

BOĞULANLARIN ÇOĞUNLUĞU GENÇ YAŞTA

Göletlerde, kanallarda boğulanların çoğunluğunu genç yaştaki insanlar olduğunu söyleyen Tosun, şu ifadeleri kullandı: “Boğulanların yaşlarına baktığımız zaman genç yaşta boğulanların çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Genç yaş olarak tabir ettiğimiz 18-24 yaş arası, geleceğimizin teminatı olan gençler. Maalesef arkadaş ortamının getirdiği birtakım olayların da büyük etkisi bulunmaktadır. Gençlerimiz bazen birbirlerini kışkırtabiliyor. Biz hep diyoruz, suya dayılık yapılmaz. Boğulan gençlere baktığımız zaman bazılarının yüzmeyi bildiğini görüyoruz. Yani yüzme bilmek boğulmanın tam anlamıyla önüne geçemiyor. Denizlerde bile kendi başınıza açılmayın şeklinde, yüzme bilenlere uyarılar yapılıyor. Geçenlerde boğulan bir vatandaşımızın babası, oğlunun çok iyi yüzme bildiğini söyledi. Çocuklarımıza da dikkat etmeliyiz. Küçük yaştaki çocukları kontrolsüz bir biçimde göletlerin olduğu yerlere yalnız bırakmamak gerekiyor. Onları kontrol altında tutmak gerekiyor. Bunun sonucu ağır olabiliyor. Boğulmaların önüne mutlaka eğitim ile geçebiliriz.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.