Beyşehir'in altın çağı
RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL
BEYŞEHİR'DE İLKLER YAŞANIYOR
Yapılan yatırımların Beyşehir'in çehresini değiştirdiğini dile getiren Başkan Özaltun, ilkleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Beyşehir'de yapılması mümkün görünmeyenleri hizmete sunduklarını aktaran Özaltun, “Seçim beyannamemiz vardı. Verdiğimiz sözlerin yüzde 90 veya 95'ini tutabildik. Yürütülen projeler tamamlandığında Beyşehir, tanınamayacak kadar güzel olacak” açıklamalarında bulundu.
HİZMET AĞIMIZ GENİŞLEDİ
**Büyükşehir Yasası ile birlikte Beyşehir'de ne gibi dönüşümler yaşandı?
-Öncelikle, ilçemize hoşgeldiniz. Beyşehir merkezde Büyükşehir Yasası'ndan önce 12 mahalle vardı. Yasa ile birlikte toplam 67 mahalleye çıktı. 18 kasaba, 37 köy ve 12 merkez mahalle ile birlikte 67 oldu. Yasadan önce hizmet ağı ilçemizde 12 ile 15 kilometre çapındaydı. Yaklaşık 120 kilometre alana hizmet ağı örüldü. 18 kasaba, bize mahalle olarak bağlandı. Üzümlü, Huğlu, Esence ve Karaali gibi büyük beldeden mahalleye dönüşen noktalarımız, Konya'daki yaklaşık 7-8 ilçemizin nüfusundan daha büyüktür. Süreç ilk kez uygulandığı için bizler bu yasanın kurucu belediye başkanları olduk. Yenilik ile beraber, ya başarılı olunacaktı ya da çok farklı bir boyut kazanılacaktı. Sistemin başarılı olup olmayacağı da biz başkanların elindeydi. Sistemimizi inşa ettik. Kısa süre içinde ülke olarak yaklaşık 5 seçim atlattık. Her seçimde üzerine koyarak, grafiğimizi yükselttik. Beyşehir'e yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki bir köyümüzde çöp alınmazken, cenaze, yol ve alt yapı hizmetleri aksarken; bugün zamanında çöpleri alınıyor. Hiçbir hizmet, eksik bırakılmıyor. 3 yıl öncesine göre büyük başarılara imza atmayı Allah, bize nasip etti. Vatandaşlarımızdan teşekkürler alıyoruz. Yüzde yüz yaptık, bitirdik diyemeyiz. Hizmet, sınırsızdır. Elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
KASIMIN BAŞINDA DOĞALGAZ VERİLECEK
**Göreve hangi vaatlerde bulunarak geldiniz? Hangi çalışmaları yürüttünüz?
Seçim beyannamemiz vardı. Verdiğimiz sözlerin yüzde 90 veya 95'ini tutabildik. Beyannamede olmayıp sürdürdüğümüz hizmetler de oldu. Son 10 yılda Beyşehir'e yapılan hizmeti, belediye olarak 3 buçuk yılda yapmayı başarabildik. Hizmet açığını topyekün kapattık. Yasa, büyükşehir ile ilçe belediyelerinin entegrasyonu açısından önemli. Yapılması zor olan işleri Büyükşehir belediyemiz ile birlikte çözdük. Vatandaşa beyannamede olmayan bir doğalgaz sözü vermiştik. Beyşehir'e doğalgazın getirilmesi mümkün gözükmüyordu. İlçenin yakınından geçen bir ana hat yoktu. En yakın ana hat Ilgın tarafından geçiyordu. Yaklaşık 70 kilometre uzaklıktan doğalgazın çelik borularla getirilmesine sıcak bakılmıyordu. Azmettik, bölgemizin Milletvekili Mehmet Babaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak ile görüştük. 2017'nin sonunda Beyşehir'in doğalgaza kavuşturulacağı sözü verilmişti. Türkiye'de ilk kez sıvılaştırılmış doğalğaz sistemi verme ilçemizde uygulamaya geçiyor. Ekim sonu Kasım başı gibi ilk kez doğalgaz kullanımı başlayacak.
TÜRKİYE'DE İLK OLACAK
**Beyşehir'in nüfusu ne kadar, ayrıca ilçede konut sıkıntısı yaşanıyor mu?
74 bin nüfusumuz var. Şehrin görünmeyen nüfusu var. Yaz ve kış aylarında bu oranlar değişir. Yaz aylarında nüfus 150-200 binleri görür. İlçemizde konut açığını gidermek istedik. TOKİ ile konuştuk. 470 konut yaptırdık. Huğlu Mahallesi'nde 100 adet TOKİ inşa ettik. Emeklilerimizin bizlerden bir konut isteği vardı. Proje çalışmalarını gerçekleştirdik. Ön müracaatlarını alarak, emeklileri de TOKİ ile buluşturacağız. Hep ilk olmayı istedik. Köy dediğimiz yerlerdeki nüfusun, şehir merkezine kaymasını engelledik. Köylerde kentsel dönüşüm yaptık. Boş alanlarda tarım köy projesi yürüteceğiz. İlk startı Sadıkhacı Mahallesi'nden vereceğiz. Bu alanlarda; insanların ikamet edebileceği konutlar, hayvan sığınakları ve hobi bahçeleri olacak. Konya genelinde çeşitli uygulamalar yapıldı. Önceki projelerin içinde sadece konutlar olmuş. Bizim projemiz Türkiye'de ilk olacak. Vatandaş, görmek istiyor. İlk projenin ardından, 18 mahallede de aynı çalışmayı yapacağız.
BEYŞEHİR YAŞAM MERKEZİ OLDU
**İlçede sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyel var mı?
-Bundan önceki başkanların yapmak isteyip de yapamadığı veya önüne çeşitli engeller konulduğu önemli proje vardı. Beyşehir'de Kültür ve Yaşam Merkezi kurulmak isteniyordu. 200 koltuklu bir toplantı salonumuz vardı, bize küçük geliyordu. Beyşehir'e girişte bin 71 kişilik merkezi yaptık. Tam manası ile bir kompleks haline getirdik. Yaşam merkezinin karşısında yüzme havuzu inşaat çalışmaları sürüyor. 2018'in ilk aylarında inşaat çalışmaları bitmiş olacak. Geçtiğimiz günlerde İl Emniyet Müdür yardımcımız ile de görüştük. İlçe emniyet müdürlüğümüzün binasını da aynı noktaya kuracağız. O bölgede Konya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye hizmet binasını yapacak. Gençlerimizin futbol oynamak için saha talebi vardı. 37 farklı mahallede, çok amaçlı spor sahası yaptık. Futbol, voleybol ve basketbol oynanabiliyor. Gençleri, kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için bu tür tesisleri yaptırıyoruz. Onları kazanmanın yollarını arıyoruz. İlçede bakıma muhtaç, yatalak hemşehrilerimiz vardı. Bu insanlar, bizler için çok kıymetli ve değer bekliyorlar. Aldığımız bir karar ile hemen evde bakım hizmet birimi kurduk. Maddi ve manevi ihtiyaçlarına karşılık veriyoruz. Birim çalışanlarımız, dualar alıyorlar. Emekliler, konut talebinin yanı sıra bir de lokal istiyor. Olmayanı yapacağız dedik. Göl manzaralı emekliler konağını yaptık. AK Parti belediyeleri arasında hizmet rekabeti var. Hizmet noktasında daha çok hizmeti vatandaşa kavuşturuyor. Rekabet, daha değişik projelerin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyecilik öngörüsü ile kazanan hep halk oluyor. Göreve geldiğimizde kamelya ve bankların dışarıdan alındığını gördük. Ekstra bir külfete gerek yoktu. Kendi ürünlerimizi imkânlarımız ile üretmeye başladık. Talepte bulunan tüm ilçelerimize ürettiğimiz kamelyalardan gönderiyoruz. Her okulda, camide ve bahçede en az iki kamelyamız var. Yardımlarımızın şeklini de değiştirdik. Elimizdeki bir otobüsü kıyafet ile doldurduk. En ücra noktaya bile otobüsü göndererek, ihtiyaç sahiplerimizin yaralarına merhem oluyoruz. Camilerimizde de cami temizleme birimleri kurduk. Doğanbey'de bir mezbahamız vardı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından mühürlenmişti. Yıkımını gerçekleştirdik ve modern bir mezbaa yaptıracağız. Çok amaçlı spor salonlarının yanında kapalı spor sahaları da yapacağız. İlk mehteranı biz kurduk. İlçenin otoparka ihtiyacı vardı. Yasa gereği yetki Büyükşehir Belediye başkanımız Tahir Akyürek beydeydi. Kendilerine yer tahsisini gerçekleştirdik ve proje çalışması bitti. 700 araçlık katlı otopark, önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyor. Festivaller yapıyoruz. Tiyatro gösterilerimiz var. Üniversite gençliğimize yönelik konferans ve sempozyumlar düzenliyoruz.
İNSAN SİRKÜLASYONU EN AZ 3'E KATLANACAK
**Beyşehir yatırımcılar tarafından yeterince tanınıyor mu? İlçenin turizm geleceği nasıl?
-Beyşehir olarak, 8 bin yıllık geçmişe sahibiz. Tarih, turizm, sanayi, tarım ve hayvancılık ile ön planda olan ilçeyiz. Turizm, bizim için çok önemli. Beyşehir, birçok kişi tarafından tanınıyor fakat yeteri önemi görmüyor. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarında stant açıyoruz. 7'den 77'ye bütün hemşehrilerimiz için proje üretmek zorundayız. Yunuslar Mahallesi'nde kazı çalışması yapıyoruz. Miryakefelon Savaşı'nın yapıldığı yer ile alakalı çalışmamız var. İnsanlık tarihine ait en eski noktaların kazı çalışmaları sürüyor. Eşrefoğlu Camisi Beyşehir'de. Selçuklu döneminde ayakta kalmış tek saray yani; Kubadabad Sarayı'na ev sahipliği yapıyoruz. At yarışmalarının yapıldığı ilk noktalarımız var. Yatırım için ulaşım çok önemli. Konya-Beyşehir Yolu, yıl sonunda tamamlanacak. Beyşehir-Antalya Yolu da 2019 yılında bittiği zaman, insan sirkülasyonu en az üçe katlanacak. Beyşehir'in çehresi değişiyor. Beyşehir'de lüks otellerin ve dinlenme tesislerinin yapılması gündeme gelecek. Günü birlik turlar düzenlenecek. İlçede insan sayısı artacak. Beyşehir'e ilk yatırımı kim yaparsa o kazanır. Tatlı su olarak Türkiye'nin en büyük gölü burada. Yüz ölçümü olarak da Türkiye'nin en büyük ikinci gölünü barındırıyoruz.
BEYŞEHİR'DE DOKTOR PROBLEMİ KALMAYACAK
**Basında yer alan bazı haberler oldu. Beyşehir'de gerçekten doktor sıkıntısı yaşanıyor mu?
-Beyşehir'e mükemmel yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımları konuşmak saatlerimizi alır. İlçemiz son 3 buçuk yılda altın çağını yaşıyor. Otel konforunda bölge hastanemiz var. Hasta yakınlarının da ikâme edebileceği hasta yakını konukevleri inşaatını başlattık. Son günlerde basında yer alan haberler bizleri üzdü. 50 milyon liralık modern bir devlet hastanesi yapılıyor. Küçük bir olumsuzluk, büyük bir yatırımdan daha çok konuşuluyor. Sağlık Bakanlığı ve AK Parti Konya Milletvekili Dr. Abdullah Ağralı ile yaptığımız görüşmeler oldu. Devlet hastanesi açılmadan, Beyşehir'de eksik olan bir doktor kalmayacak. İstişareler sonunda vatandaşlarımıza bu sözü rahatlıkla verebiliriz.
AV TÜFEKLERİNİN YÜZDE 95'İ BEYŞEHİR'DEN
**Beyşehir sanayisinin Türkiye ve bölge için nasıl bir önemi var?
-Savunma sanayisi anlamında Huğlu ve Üzümlü ile dünya markası olduk. Türkiye'deki av tüfeklerinin tamamına yakını Beyşehir'de üretiliyor. Organize ve küçük sanayi ile ilçemizi geliştirmeye ayrı bir özen gösteriyoruz. Savunma sanayisi anlamında da ilçemiz gözde. Sanayi, bölgenin kalkınması için de anlamlı. Fabrika demek yeni istihdam olanağı demektir.
**Murat Özaltun Kimdir?
-1976 yılında Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Bayat mahallesinde doğdu. İlkokulu Beyşehir’e 8 kilometre uzaklıkta olan Bayat mahallesinde, orta ve lise tahsilini Konya’da tamamladı. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Orta Düzey İngilizce ve Almanca dillerini bilmektedir. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Beyşehir halkının gösterdiği teveccüh sonunda belediye başkanı olmuştur. Boş zamanlarında bitki yetiştiriciliği, günlük gazete ve kitap okumak gibi hobileri bulunan Murat Özaltun, evli ve 3 çocuk babasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.