BES hakkında merak edilen her şey

BES hakkında merak edilen her şey

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giriyor. Bu tarihten itibaren 45 yaşını doldurmamış her çalışanın maaşından asgari 50 TL kesilecek.

Memur ve işçiler dahil tüm çalışanları etkileyecek Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak 2017’den itibaren başlıyor. Bu tarihten itibaren 45 yaşını doldurmamış çalışanların maaşından her ay 49 lira 41 kuruş kesilecek. Sistem 2017 başında yürürlüğe gireceği için, o tarihte asgari kesintinin 52 lira civarında olması bekleniyor. Çalışanın prime esas kazancının yüzde 3’ü kesilecek.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLAN NE YAPACAK?

1) Mevcut emeklilik sözleşmesi yeni sisteme taşınamaz. Zorunlu emeklilik sisteminde adına yeni bir sözleşme otomatik açılır. Hem iş veren ve devlet katkısından hem de 1000 liralık haktan faydalanılır. İki sözleşme ayrı ayrı devam eder.

2) Mevcut emekliliğinizi iptal edip yeni sisteme geçerseniz ancak geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki katkılardan faydalanırsınız.

3) Otomatik olarak açılacak zorunlu emeklilik sözleşmenizi iki aylık cayma süresinin bitiminde iptal edersiniz. Yola mevcut emeklilik sözleşmeniz ile devam edersiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.