Belarus'daki Bdt Zirvesi Poroşenko'suz Başladı

Belarus'daki Bdt Zirvesi Poroşenko'suz Başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu'na(BDT) üye ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi, Belarus'un başkenti Minsk'te başladı. Zirveye, örgütün kurucularından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko katılmıyor. Ukrayna'yı bu zirvede Belarus'daki büyükelçisi...

Bağımsız Devletler Topluluğu'na(BDT) üye ülkelerin Devlet Başkanları Zirvesi, Belarus'un başkenti Minsk'te başladı. Zirveye, örgütün kurucularından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko katılmıyor. Ukrayna'yı bu zirvede Belarus'daki büyükelçisi temsil ediyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun ev sahipliğindeki zirveye; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti katılıyor. Belarus Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Belarus mevkidaşı Lukaşenko ile telefonda görüşerek, ülkesindeki olaylar nedeniyle zirveye katılamayacağını bildirdi. Poroşenko, en yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceklerini ve Ukrayna'nın doğusunda gelişen olayları ve ülkesindeki silahlı çatışmaların son bulması için görüş alışverişinde bulunacakları konusunda Lukaşenko'ya bilgi verdi.

BDT Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'daki son gelişmeler de değerlendirilecek. Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Lukaşenko, BDT kapsamında güvenlik sorunlarının giderilmesine ilişkin konulara daha çok önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

RAHMAN: IŞİD'E KARŞI MÜCADELE EDİLMESİNİ ÖNERDİ

Zirveye katılan Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, BDT güvenlik güçlerinin İslam devleti olarak adlandırılan IŞİD'e karşı ortak mücadele edilmesini teklif etti. Rahman, BDT ülke vatandaşlarının da bu grubun faaliyetlerine katıldığına dair bilgilerin olduğunu kaydetti. Tacik lider ayrıca, Afganistan'daki son gelişmeleri de değerlendirerek, Belarus ve Ermenistan'dan Afganistan sınırının güçlendirilmesine yönelik yardım aldıklarını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.