Beklentileri karşılamadı!

Beklentileri karşılamadı!

Büyük umutlarla yürürlüğe giren Yeni Büyükşehir Yasası, Konya’nın birçok bölgesine tam olarak yansımadı. Özellikle belde ve köylerde büyük beklentilerin olduğu Büyükşehir Yasası, 8 aylık sürede hayal kırıklığı yaşattı

30 Mart Mahalli Seçimlerinin ardından yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası aradan geçen 8 aylık sürede beldelere ve köylere yansımadı. Yarım bırakılan çalışmalar yüzünden beldeler çamur bataklığına döndü. Hotamış, İçeri Çumra, İsmil, İslik, Tavşancalı gibi beldeler yasanın yürürlüğe girmesinin ardından belde statüsünü kaybederek, mahalle oldu. Beldelerde yarım yamak yapılan çalışmalar yüzünden vatandaşlar ise mağdur oldu. Büyük beklentilerin olduğu Yeni Büyükşehir Yasası, Konya’nın birçok bölgesine tam olarak yansımadı. Özellikle belde ve köylerde büyük umutlarla beklenen Büyükşehir Yasası, hayal kırıklığı yaşattı

BELEDİYELER SINIFTA KALDI

Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Konya’da önceki yıllarda 206 olan Belediye Başkan sayısı 32’ye düştü. Yeni yasa ile birlikte Konya’nın tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. İlçelerin ana merkezleri, ana yollarının bakımı ve ilçelere bağlı olan köy yollarının tamamı da Büyükşehir’in kontrolüne geçti. Konya’nın yüz ölçümünün çok geniş olması ve 168 belde ile 584 köye sahip olması Büyükşehir Belediyesi’nin elini kolunu bağladı. Belde ve köylerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte de kaynaklar yetersiz kaldı. Konya’nın uzak ya da yakın birçok mahallesine (köy) giden hizmet yetersiz kalıyor. İl Özel İdare’nin de kaldırılması köylerdeki yatırımları da sekteye uğrattı. Kış mevsimini iyiden iyiye hissettiğimiz bu günlerde mahalleler çamur deryasına döndü.

BELDELER ÇAMUR DERYASINA DÖNDÜ

Yasa resmen belde ve köylerde uygulanamaz hale geldi. Hotamış, İsmil ve İslik gibi mahalleye dönüşen beldelerde, ulaşım durma noktasına geldi. Yasa ile birlikte Konya’nın belde, köy ve mahalleleri büyük beklentiye girdi. Ancak beklenen olmadı. Yasa çıkalı 8 ay oldu ama eski beldelerde kanalizasyon çalışmaları vasat kaldı. Traktörlerin bile yollardaki çamurdan olumsuz etkilendiği öğrenildi. Kırsal kesimde yaşayan vatandaş, Büyükşehir Belediyesi’nden uzak kaldı. Yasanın çıkması gündeme geldiğinde Konya, pilot şehir seçilmişti. Bunda merkez ile belde ve ilçeler arasında mesafenin uzak oluşu etkili olmuştu. Yeni yasanın Konya’da, beklenildiği gibi gerçekleşmemesi, ülke genelindeki durumu da ortaya çıkartıyor.

UZAK İLÇELERE HİZMET GÖTÜRÜLEMEDİ

Taşraya hizmemetin yeterli düzeyde gitmemesinden dolayı vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösteriyor.Vatandaş, büyükşehir belediyesinin köylerde çalışma yapmasını talep ediyor. Seçim döneminde verilen vaatlerin gerçekleşmesini isteyen vatandaşlar, asfaltsız yolların Konya’ya yakışmadığını ifade ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nden taşradaki çalışmaların aksaklığıyla ilgili açıklama bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin kış mevsiminde sınıfta kaldığı düşünülüyor. Geçen hafta Konya genelinde etkili olan kar yağışında merkeze uzak ilçelere hizmet götürülemedi.

EN AZ 5 YILA İHTİYAÇ VAR

Konya’nın neredeyse ülke büyüklüğünde olduğunu ve bundan dolayı tek merkezden ili yönetmenin çok zor olacağını kaydeden Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır, “Büyükşehir Belediyesi’nin hakimiyet alanı çok genişledi. 4 bin metrekareden 40 bin metrekareye çıkan bir hizmet ağı oluştu. Artık bu tarz aksaklıkları doğal karşılamak gerekiyor. Teşkilatlanma devam ediyor ama bu oluşan aksaklıkları gideremiyor. Ben belde ve köylerin merkeze alınmasına karşıydım. Büyükşehir’in Konya merkezdeki sorunlar çözülemezken, yüzlerce kilometre uzaklıktaki köye nasıl hizmet götürecek. Bu modelin oluşması için de en az 5 yıl gerekiyor” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum