Bayramların vazgeçilmez tatlısı 'sacarası'
BU HABER MERHABA ŞEHİR DERGİSİ EYLÜL-EKİM SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.
Konya'da tatlı yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan sacarası tatlısı sofraları tatlandırmaya devam ediyor. Eskiden iki sac arasında pişirilen tatlı ismini pişirilme tekniğinden alıyor.
Mevlevi Sofrası Konya Mutfağı aşçısı Ömer İriş, sacarası tatlısının hala en çok talep edilen tatlılardan biri olduğunu ifade etti.
Sacarası tatlısının hamurunun yapımının maharet gerektiğini söyleyen İriş, tatlının yapımı hakkında şu bilgileri verdi: “Un, su, yumurta, tereyağı ve tuz karışımı ile oluşturulan hamur nişasta ile ince bir şekilde açılır. Açılan hamura bir miktar ilave edilen kaymak tatlının lezzetine lezzet katar. İstenilirse içerisine fındık kırıntıları da ilave edilir. Kaymak eklenip şekil verilen hamur daha sonra tepsiye dizilir.
Sac arası yuvarlak kıvrılsa da bazen düz olarak da dizilebilir. Üzerine yağ sürülen isteğe bağlı olarak kaymak ilave edilen hamur kızartılır.
Eskiden bahçeli evlerde sacın üzerine tepsi konulur üzerine de bir sac kapatılarak köze gömülerek kızarmaya bırakılırdı.
Tandır fırını bulunan evlerde tandırda da pişirilebilen sacarası günümüzde elektrikli fırınlarda pişiriliyor. Pembeleşinceye kadar pişirilen tatlı, yüzüne pudra şeker serpilerek veya tatlı şurubu ilave edilerek de tüketilebiliyor.
Tatlıyı genelde pudra şekeri ile tüketen Konyalılar için yemek sonralarının vazgeçilmezi olan tatlı, Bayram ikramlarının da olmazsa olmazıdır. Pek çok ev hanımı bayramlara sayılı günler kala oklavalarını sac arası tatlısı için çıkarır. Sacarası, bayramda gelen misafirlere küçük dilimler halinde servis edilir.
HÂLİD ŞEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.