Bayram sevinci hüzne dönmesin!

Bayram sevinci hüzne dönmesin!

Bayram tatili cuma gününden itibaren başlıyor. Tatil nedeniyle yüzlerce sürücü yola çıkacak. Her bayram yollar kan gölüne dönüyor. Bu bayram can kayıplarının yaşanmaması için trafik uzmanları uyarıyor

Ramazan Bayramı nedeniyle pek çok kişi yola çıkmaya hazırlanırken, yaz koşullarına uyum sağlayabilmek için kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi kaza riskini yükseltebilir. Ramazan Bayramının yasa dönmemesi için, trafik kurallarına uyulması ve aceleci davranılmaması gerekiyor.  Özellikle dini bayramlarda tatillerini memleketlerinde veya tatil beldelerinde geçirmek isteyen vatandaşların, özel araçları ve toplu taşıma araçları ile yola çıkması yollarda trafik yoğunluğu oluşturuyor. Tatil yerine bir an önce ulaşmak isteyen sürücülerin bazı trafik kurallarına uymaması nedeniyle de çok sayıda trafik kazası meydana geliyor. 

UYKUSUZ KALINMAMALI

Uzmanlar, şu önemli tavsiyelerde bulundu: “Bayram tatili yolculuğuna yorgun ve uykusuz çıkılırsa kötü sonuçlara yol açabilir. Uykusuz kalınmamalı. Sürekli olarak araba kullanılmamalı, 2-3 saatte bir kısa molalar verilmeli. Kısa molalarda uyku kaçırıcı kola, çay ve kahve gibi içecekleri tercih edilmeli, uyku veren süt, yoğurt, ayran gibi gıdalardan ve aşırı yemekten kaçınılmalı. Uykunuzun geldiğini anladığınızda mola vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Mümkünse 15-20 dakika uyumanız daha uygun olacaktır. Yola, uyku halinin geçtiğinden ve reflekslerinizin normale döndüğünden emin olduğunuzda çıkmanız gerekir. Yolculuk öncesi normalden erken yatmak, geç yatmak gibi düzen bozucu hareketlerden kaçının. Alışık olduğunuz uyku düzenini koruyun. Gün içinde trafik kurallarınca belirlenmiş sürelerin üzerinde araba kullanmamaya dikkat edin. Ramazan Bayramı’nda yola çıkmak için acele etmeyin. Gece uyuyamadıysanız, uyuyamadığınız uykuyu sabah uyuyarak telafi etmelisiniz. 

UYKUSUZLUK REFLEKSLERİ VE PERFORMANSI YAVAŞLATIYOR!

Geceyi uykusuz geçirmiş insanların ertesi gün reflekslerinde ve performanslarında ciddi bir yavaşlama olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Kişi kendini iyi hissetse bile, reaksiyon verme süresinde azalma görülüyor ve sürücünün tehlike anında kazayı önleme yeteneği de olumsuz etkileniyor.” Uzmanlar, “Mutlaka emniyet kemerinizi bağlayın. Araç içinde sürücü, ön yolcu ve arka yolcular da dahil olmak üzere herkes emniyet kemerini bağlamalı. Araç yaşam bölümünde eşya taşımamaya dikkat edin. Eşyaları bagaja koyun. Yaşam alanında sadece yolcular olsun. Aracınızın genel kondüsyonun iyi olduğundan emin olun. Bakımsız ya da bakımı yaklaşan otomobille yola çıkmayın. Klimanızı açın, serin otomobilde seyahat edin. Güneş gözlüğünüz mutlaka gözünüzde olsun. Yedek lastiğinizi kontrol edin, hava basıncı ideal seviyeye getirin” şeklinde uyarılarda bulunuyor.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.