Başvurusu Kabul Edilmeyince Aym’yi Yine Aym’ye Şikayet Etti

Başvurusu Kabul Edilmeyince Aym’yi Yine Aym’ye Şikayet Etti

Anayasa Mahkemesi (AYM) bireysel başvuruda, başvuru evrakında tespit edilen eksikliklerin verilen kesin süre içerisinde tamamlanmaması nedeni ile idari yönden reddedilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile yapılan başvuruyu reddetti....

Anayasa Mahkemesi (AYM) bireysel başvuruda, başvuru evrakında tespit edilen eksikliklerin verilen kesin süre içerisinde tamamlanmaması nedeni ile idari yönden reddedilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile yapılan başvuruyu reddetti.

Ali Çiftçi, Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığı ile AYM’ ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen AYM dilekçe ve eklerinin incelenmesi sonucunda başvuruda eksikliklerin olduğunu ve belirtilen eksikliklerin 15 gün içerisinde tamamlanması gerektiğini aksi takdirde başvurunun idari yönden reddedileceğini Çitçi’ye 25 Ekim 2013’te bildirdi. Eksiklikler usulüne uygun şekilde gidermeyen Çiftçi, eksiklikleri posta yolu ile 12 Kasım 2013’te giderme yoluna gitti. AYM içtüzüğünün 66. maddesinin 3. fıkrası uyarınca tespit edilen eksikliklerin verilen kesin sürede tamamlanamadığı gerekçesi ile Komisyonlar Başraportörlüğünce 22 Kasım 2013’te başvurunun idari yönden reddine karar verilmiş ve karar 12 Aralık 2013’te Çiftçi’ye tebliğ edildi. Ret kararını alan Çiftçi 18 Aralık 2013’te başvurunun idari yönden reddine ilişkin karara itiraz etti.

"UYUŞMAZLIK KONUSU OLMAKTADIR"

Gerekçeli kararda başvurucunun, itiraz başvurusunda eksiklikleri posta yolu ile gidermenin usule aykırı olduğunu bilmediğini ve başvuruda tespit edilen eksiklikleri süresi içinde postaya verdiğini ancak bu süre geçtikten sonra evrakların AYM’ye ulaştığını örtülü olarak iddia edildiği belirtildi. İdari yönden ret kararının “belirtilen usule göre söz konusu eksiklik giderilmediği” gerekçesi ile verildiğinin hatırlatıldığı gerekçeli kararda, “Bireysel başvuruda eksikliklerin posta yolu ile giderilip giderilemeyeceği hususu uyuşmazlık konusu olmaktadır. Posta yolu ile eksiklik giderimi yapılamayacağı tespit olunduğunda, eksiklik tamamlama evraklarının süresi içerisinde postaya verilmesinin de bireysel başvuru acısından önemi kalmayacaktır. Dolayısıyla bu yöntemin 6216 sayılı Kanun ve içtüzüğe uygunluğu açıklığa kavuşturulması gerekir.” denildi.

Başvuruculara eksikliklerin giderilmesi için 15 günlük süre verildiğinin vurgulandığı gerekçeli kararda mektup, bireysel başvurunun ve bireysel başvurunun bir parçası olan ‘eksikliklerin giderilmesi’ aşamasının e-posta, kargo, resmi posta telgraf veya diğer elektronik iletişim araçları kullanılarak yapılmasına olanak tanınmadığı ifade edildi.

Gerekçeli kararda başvuru konusu olayda, bireysel başvuru formunun başvurucu tarafından usulüne uygun olarak doldurulmadığı, gönderilen dilekçenin de başvuru formunda bulunması gereken bütün bilgileri içermediği ve aynı formatta olmadığı, eklenmesi gereken belgelerin forma eklenmediği, eksiklik tamamlama yazısındaki ihtara rağmen eksikliklerin yöntemine uygun olarak giderilmediği vurgulandı. Gerekçeli kararda ayrıca, başvurucunun evrakında tespit edilen eksikliklerin yöntemine uygun olarak verilen süre içerisinde tamamlanmaması nedeni ile verilen idari ret kararına karşı yapılan itirazların reddine karar verilmesi gerektiğinin altı çizildi.

AYM, Çiftçi’nin Komisyonlar Başraportörlüğünün 22 Kasım 2013’teki idari ret kararına karşı yaptığı itirazın reddine karar verdi

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.