Baston yapacak usta kalmadı
BU HABER MERHABA ŞEHİR DERGİSİ EYLÜL-EKİM SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.
1987 yılında baston yapımına çırak olarak başlayan Fuat Kudatmış, mesleğin sorunları ve baston yapımı ile ilgili Merhaba Şehir'e açıklamalarda bulundu. Kudatmış, baston yapmanın sabır ve özen gereken bir iş olduğunu, el emeği ve alın teri verilerek yapılan işlerin eskisi gibi rağbet görmediğini söyledi.
Kudatmış, tek geçim kaynağının baston olduğunu, uzun yıllardır el emeği göz nuru bastonlar yaptığını belirtti. Zonguldak'ın Devrek ilçesinden Konya'ya gelen Fuat Kudatmış, “Bugün baston sadece yaşlıların kullandığı bir ürün değil. Baston ustası kalmadı. Bu meslekle uğraşanların sayısı bir elin parmağını geçmiyor. İlçemiz Devrek, bastonculuğu ile ünlüdür. Devrek de bastonculuk yaklaşık 200 yıllık bir tarihe sahiptir. Devrek bastonu, dünyada benzeri olmayan nitelikte sanatsal ve yerel kültür birikimini üzerinde taşıyan zarif, şık bir destektir. Bastonlarımızı kullanabilir, hediye edebilir veya koleksiyonunuza koyabilirsiniz. Ayrıca baston yapılış itibariyle sağlam ve dayanıklı olduğundan ustasından çok yaşar. Bu yüzden antik özelliği de vardır" diye konuştu.
MESLEKTE YENİ ÇIKAR YETİŞMİYOR
Yılların verdiği yorgunluk ve mesleğin zorluğu yüzünden artık eskisi gibi çalışamadığını, mesleğini öğretecek ve kendisine yardımcı olacak çırakta bulamadığını anlatan Kudatmış, şöyle konuştu: ''Bana işlerimde yardımcı olacak ve mesleği öğreteceğim çırak bulamıyorum. Yeni çırakların yetişmemesi beni çok üzüyor. Kimse artık bu mesleği yapmak istemiyor" şeklinde konuştu. Gelişen teknoloji ve makineleşme sonucu, süpürgecilik, ayakkabıcılık gibi baston ustalığı mesleğinin de yok olduğunu vurgulayan Kudatmış, ''Eskiden biz bir bastonu 3 ile 7 gün içinde yapıp teslim ederken şimdi makinede günde binlercesi üretiliyor. Üretilen bastonlar bizimkisi kadar güzel ve kaliteli olmasa da fiyatı ucuz oluyor. Vatandaşta fiyatı düşük olması nedeniyle onları tercih ediyor'' diye konuştu.
BASTON YAPILACAK AĞAÇ KURU OLMALI
Bastondan kalem de yapan Kudatmış, "15 liraya da bin 500 liraya da baston var. Gümüş saplı bastonun fiyatı ise bin 500 TL. Oymasında ve işlemesi bir haftayı buluyor" şeklinde konuştu. Bastonun yapılışından da bahseden Kudatmış, "Baston yapılacak ağaçların mutlaka kuru olması gerekir. Sap yapılacak ağaçlar tahta halinde en az bir yıl bekletilmeli. Gövde de kullanılacak kızılcık dal ağacının temini için her yıl tabiattan su çekildiğinde kesiciler tarafından ormanda halk dilinde deynek kesimi başlar. Ve bahar gelinceye kadar bu kesim sürer. Baston ustaları bu kesicilerden belli bir ücret karşılığı satın alır. Dışındaki kabuğu yer yer soyarak bir yıl sonra kullanılmak üzere istiflenir. Bundan amaç deyneğin hem çabuk kuruması ve hem de özünü kusarak ağacın beyaz kalması içindir" sözlerini kullandı.
KERİM ATICI - merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.