Başkonsolos Sbihi'den Expo Yorumu: Anneyle Baba Arasında Kalan Çocuk Gibiyiz

Başkonsolos Sbihi'den Expo Yorumu: Anneyle Baba Arasında Kalan Çocuk Gibiyiz

İzmir’in de aday olduğu EXPO 2020’nin oylama süreci yaklaştıkça, kararı verecek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi ülkeler de tavrını netleştiriyor.

İzmir’in de aday olduğu EXPO 2020’nin oylama süreci yaklaştıkça, kararı verecek Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi ülkeler de tavrını netleştiriyor. Fas Krallığı İstanbul Başkonsolosu Mohammed Sbihi, ilk oylamada Dubai’nin geçememesi halinde ikinci turda oylarının kesinlikle İzmir’den yana olacağını bildirdi. Sbihi, “EXPO konusunda, anneyle baba arasında kalan çocuk gibiyiz.” dedi.

Türkiye-Fas Ticaret ve Yatırım İşbirliği Konferansı için İzmir’e gelen Başkonsolos Sbihi, programdan önce Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile bir basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını ancak yeterli seviyede olmadığını belirten Sbihi, “İki ülke arasındaki ticaret hacmi artıyor ama bunun daha hızlı olması gerekiyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi Türkiye’nin lehine. Türkiye, Fas’a 1 milyar dolarlık ihracat ve 300 milyon dolarlık ithalat yapıyor, yani bizden 700 milyon dolar fazla kazanıyorsunuz. Ticari ilişkiler, kazan-kazan boyutunda olmalı.” şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde özellikle işadamlarına büyük görevler düştüğünü vurgulayan Mohammed Sbihi, “İzmir ve Ege, Fas iş dünyası için giderek önem kazanan bir özellik taşıyor. Bizler gerek Faslı gerekse İzmirli işadamlarının, iki ülkede yapacağı karşılıklı yatırımlarla var olan potansiyeli ortaya çıkaracaklarına inanıyoruz. Konferans, bu anlamda önemli bir başlangıç olacak. Son yıllarda Faslı firmalar, Türk firmalarıyla ortaklık kurarak Uzakdoğu’ya açılıyor. Türk firmaları da Faslı şirketlerle ortaklık kurarak güçlü bir şekilde Afrika’ya açılabilir. Fas’ta Türk şirketleri için başta inşaat olmak üzere turizm, otomotiv yedek parça ve tekstil sektörlerinde cazip yatırımlar bulunuyor.” dedi.

Federasyon Başkanı Nasır ise önümüzdeki yıllarda Fas’ta 1,6 milyon adet konut yapılmasının planlandığını, Türk müteahhitlerin bu projelerde yer alabileceğini söyledi. Nasır, “Türk inşaat firmaları, 2004-2012 yılları arasında Fas’ta 2 milyar dolarlık iş yaptı. Önümüzdeki yıllarda devlet tarafından yapılacak 1,6 milyon sosyal konut, özellikle yapı sektörü açısından büyük önem taşıyor.” diye konuştu. Fas'ın, Kuzey Afrika'nın yükselen yıldızı olduğunu da vurgulayan Necip Nasır, “İzmirli işadamlarının Fas'taki yatırımları giderek artıyor. Kuzey Afrika, İzmir ve Ege iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor. Fas ve İzmir'in gücünü inşaat, otomotiv, yedek parça, tekstil ve sağlık turizmi sektörlerinde birleştirerek sinerji oluşturabiliriz. Bu konferans, Fas'ın İzmir ve Egeli işadamlarıyla çalışma talebinin önemli bir göstergesidir.” ifadesini kullandı.

Toplantıdan sonra Başkonsolos Sbihi’ye, EXPO 2020 oylamasında kimi destekleyecekleri soruldu. EXPO’ya İzmir'le birlikte Dubai’nin de aday olduğunu hatırlatan Sbihi, şunları söyledi: “İzmir’in rakibi Dubai gibi görünüyor. Arap ülkelerinin üye olduğu Arap Birliği var. Bu birliğe üye bir ülkenin bir organizasyona başvurması halinde, diğerlerinin onu desteklemesi gerekiyor. Oylama da iki turdan oluşuyor. Dolayısıyla ilk turda Dubai geçemezse ikinci turda oyumuz kesinlikle İzmir’e. Bana, ‘İzmir'i mi,yoksa Dubai'ye mi destekliyorsunuz?' diye sorduğunuzda bu, bir çocuğa, 'Anneni mi babanı mı daha çok seviyorsun?' sorusuna benziyor.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.