Başkan Bozbey’den Brüksel’de Tarihi İmza

Başkan Bozbey’den Brüksel’de Tarihi İmza

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu merkezinde düzenlenen törende, ‘Mayors Adapt’ sözleşmesine atılan imzayı simgeleyen sertifikayı AB İklim Eylemi Komiseri Connie...

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu merkezinde düzenlenen törende, ‘Mayors Adapt’ sözleşmesine atılan imzayı simgeleyen sertifikayı AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard ile birlikte imzaladı.

Böylelikle yaklaşık 60 kent ve belediye tarafından iklim değişikliğine uyuma yönelik gösterilen liderlik ve eylemler, katılımcıların huzurunda somutlaştırıldı.

Brüksel’deki imza töreni Portekiz’den Yunanistan’a, İtalya’dan, İspanya ve Fransa’ya, İngiltere’den Bulgaristan’a Avrupa’dan ‘İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Girişimi Sözleşmesi’ne ( Mayors Adapt) imza atan kentleri buluşturdu.

AB İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard ile birlikte kentlerin iklim değişikliğine uyumda harekete geçme konusundaki kararlılıklarını kutlamaları anlamını da taşıyan organizasyon, Avrupa Komisyonu’nun web sitesinden de canlı yayınlandı.

Törende AB ülkeleri dışından tek kent Nilüfer olarak dikkat çekerken, Türkiye’yi temsil eden tek başkan olan Mustafa Bozbey, imza attı.

Mayors Adapt (Kentlerin iklim değişikliğine uyumda harekete geçmelerini sağlamak üzere ‘Başkanların İklim Değişikliği Uyumu’ üzerine vardıkları mutabakat, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturuldu.

Belediye Başkanlarının kentleri iklim değişikliğine karşı daha az savunmasız hale getiren ve vatandaşlarına daha sürdürülebilir bir gelecek vaat eden önlemler almasını ön gören sözleşmenin içeriğinde; ‘iklim değişikliklerinin önlenmesi’, ‘yerel yönetimlerin etkin önlem ve stratejiler geliştirmesi’, ‘çevre önlemleri konusunda AB fonlarının kullanılması’ ve ‘tarım, balıkçılık gibi kolay etkilenen sektörlerin korunması’ gibi maddeler bulunuyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği konusunda uzun süredir projeler hazırlayan Nilüfer Belediyesi, bu çerçevede, “Enerji Yönetim Kurulu’nu oluşturarak, Enerji Bürosu’nu kurmuştu.

Yaklaşık üç yıl önce Eurocities’e, Temmuz 2014’te de Energycities’e üye olan Nilüfer Belediyesi, Brüksel’de gerçekleştirilen “Mayors Adapt” protokolüyle, 2020 yılına kadar karbondioksit oranını yüzde 20 azaltmak konusundaki hedefini de bir kez daha vurgulamış oldu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.