Başka kültüre benzemeyin

Başka kültüre benzemeyin

Hristiyanların Noel adeti, yılbaşı kutlamalarıyla bağdaştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İl Müftüsü Ali Akpınar vatandaşları uyardı. Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise yılbaşının bir harcama ritüeline dönüştürüldüğün

Yılbaşına günler kala mağaza vitrinleri, AVM'ler dekorlarını Hıristiyanların noel kutlaması adetinde olduğu gibi çam ağacı figürleri ile donatmıştı. Yıllarca vatandaşa empoze edilmeye çalışılan bu gelenek muhafazakarların işlettiği alışveriş merkezlerine bile girdi. Bir yıl boyunca propagandası yapılan içki tüketimi, şans oyunları, kumar, zina ve faizli kredi gibi haramlar yılbaşı bahane edilerek yılbaşı günü ve gecesi zirve yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Konya sokaklarında misyoner gruplar tarafından, Hıristiyan Noel adetini anlatan “Noel Nedir?” kitapçıkları dağıtıldı. Pastalar eşliğinde şehrin en işlek yerlerinde dağıtılan kitapçıklarda Hz.İsa’nın doğun gününün Noel'de kutlandığı ve neden Noelin kutlanılması gerektiği anlatılıyor. Toplum ise bu dezenformasyon çalışmalarından habersiz bir şekilde Noel adetleri ile yılbaşını kutluyor. Son yıllarda cazip hale getirilen, dinimizce haram kabul edildiği halde kullanımı son yıllarda oldukça artan Piyango ve iddaa oyunları yılbaşına doğru dini kurallar ve değerlerimiz göz ardı edilerek alınıyor. Vatandaşlara sokaklarda piyango bileti satıcıları tarafından “55 milyon lira” umudu ile kumar bileti satılıyor. Yüz binlerce insan piyango biletleri ile beklentiye sokularak yeni yıla hayallerle girecek. Yılbaşında hindi satışı artık neredeyse tüm marketlerde normal hale geldi. Hıristiyanların Noel yemeği hindi, artık bu âdeti benimseyenler tarafından yılbaşı sofralarında yer buluyor.

KİMLİK EREZYONUNA UĞRUYORUZ

Yılbaşı kutlamalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez, "Türkiye'de maalesef tamamen Noel'in bir parçası olan Noel Baba, çam ağacı, ışıklandırmalar. Bunlar yılbaşına taşınarak Noel ile yılbaşı ikisi birbirine karışıyor. Çünkü Noel ve yılbaşı meselesi aynı zamanda kadim pagan kültürleri ile kapitalist tüketim kültürlerinin iç içe geçtiğini gösteren uygulamalardır. Dünyada bir Noel ekonomisi oluşmuştur. Filmlerle, pazarlamaları ile ürünleri ile düşündüğünüzde bir Noel tüketim ekonomisi ile karşı karşıya insanlık. Bu Noel ekonomisi üzerinden, çocuklar üzerinden bir kültür ve kimlik erozyonunu oluşmasıdır" şeklinde konuştu.

Şans oyunlarının her türlüsünün haram olduğunu ve bunları tartışmaya bile gerek duymadığını belirten İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar da, “Bu açık haramı uyarılarımıza rağmen bazı vatandaşlarımız işlemeye devam ediyor. Uzak durulması lazım” dedi. Yılbaşı kutlamalarına da değinen Akpınar, şöyle konuştu: “Hangi hesaba göre olursa olsun yılbaşı kutlaması sevinç gösterisi yapılabilir fakat biz bu kutlamaların haramlarla kutlanmasına karşıyız. İslami kurallara uyulması lazım. Başka bir kültüre benzeyecek davranış ve hareketlerden kaçınılması lazım. Peygamber Efendimiz, 'Bir kavme benzeyen onlardan olmuştur' buyuruyor. Eğer kutlamalarda bir kavme benzeme çabası var, taklit var ise Allah korusun günaha girilmiş olur. Şimdi yılbaşında çam ağaçları kesilerek süsleme yapılıyor. Çevre bilinci konusunda önemli mesafeler kat ettik. Ağaçlar kesilirken tepkiler gösteriliyor fakat yılbaşında yaşanan çam katliamına sessiz kalınıyor. Çam ağacı süsleme adeti putperest bir inanıştan geliyor. Bu hem kültürümüze hem de çevreye verdiği zarardan dolayı yanlıştır. Hindi eti konusunda da hassas davranılması gerekiyor. Hindi eti helaldir fakat yılbaşından başka bir gün yenilmesi daha uygun olur.”

TAKVİM KUTLANIR AMA ONLARA BENZİYORUZ

Bu yıl Peygamber Efendimizin doğum yıldönümü ile Hz. İsa’nın doğum yıldönümü arasında 2 gün fark olduğunu ifade eden Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç de yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bu tesadüf aslında toplumumuzdaki eksen kaymasını gösteriyor. Her ikisi de Allah’ın peygamberidir fakat Peygamber Efendimizin doğum gününde sadece yatsı namazına camiye giderken, Hz. İsa’nın doğum gününde, Hıristiyanların Noel gününde daha fazla kutlama yapıyoruz, önem veriyoruz” dedi. Müslümanların yılbaşının Muharrem ayının başı olduğuna işaret eden Dinç, şöyle konuştu: “Yılbaşı gecesi Hz.İsa’nın doğumuyla bağdaştırılmaya çalışılıyor. Bu Hıristiyanlar açısından dini bir kutlama. Toplumumuz da onların dini ritüellerine uyuyor. Bir takvimi kutlamada sorun yok. Fakat bir dine benzersek onlar gibi oluruz. Yılbaşı ayrıca bir harcama ritüeline dönüştürüldü. İhtiyaç olmadığı halde yeni ev, yeni araba ve hediyelerin alındığı bir gün haline geldi. Gereksiz harcamalar yapılıyor. Bu da vatandaş bütçesini yoruyor.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum