Başçı: Enflasyon Düşene Kadar Temkinli Para Politikası Duruşuna Devam Edeceğiz

Başçı: Enflasyon Düşene Kadar Temkinli Para Politikası Duruşuna Devam Edeceğiz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tahminleriyle uyumlu hale gelene kadar temkinli para politikası duruşuna devam edeceklerini, yakın bir zamanda faiz artışı veya indirimi olmadığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun tahminleriyle uyumlu hale gelene kadar temkinli para politikası duruşuna devam edeceklerini, yakın bir zamanda faiz artışı veya indirimi olmadığını söyledi. Denizli Ticaret Odası (DTO) ile Denizli Sanayi Odası (DSO) koordinatörlüğünde, Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen "Para Politikaları" isimli konferans, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Konferansa TCMB Başkanı Başçı, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, DTO Başkanı Necdet Özer, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda işadamı katıldı.

Konferansta konuşan Başcı, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızlarında bir yavaşlama görüldüğünü belirterek, Lehman Brothers krizi öncesi hızlarına bakıldığında yüzde 2,5'ler seviyesinde olan gelişmiş ülkelerdeki büyüme hızının yüzde 1’ler seviyesine kadar düştüğünü ifade etti. Başcı, “Gelişmekte olan ülkelerde durum nasıl? Yüzde 8, hattâ üzerinde olan büyüme hızları ortalama. Çin de bunun içinde. Baktığımızda 4’ler seviyesine kadar inmiş gözüküyor gelişmiş olan ülkelerde.” dedi.

‘TÜRKİYE HAZİNESİ GİDEREK DAHA AZ BORÇLANIYOR’

Dolardaki oynaklık konusunda ismi çok geçen ülkeler Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan’a göre Türkiye’nin, oynaklık ve bütün iniş çıkışlara rağmen en düşük döviz kuruna sahip olduğunu belirten Başçı, “Genel bir iyileşme var. Son eylül ayı başından itibaren oynaklıkta genel bir düşüş var. Bu da olumlu bir gelişme olarak söylenebilir. Türkiye Hazinesi giderek daha az borçlanıyor, çünkü borçlanma ihtiyacı giderek azalıyor. Dolayısıyla burada cari açığın finansmanında ciddi problem göremeyeceğiz. Yurtdışındaki pek çok analist bu yüzden yanılıyor. Analistler, cari açıkta çok sert bir düzeltme için döviz kurlarının ne kadar değer kaybetmesi gerekir diye hesap yapıyorlar. Bu hesap doğru bir hesap değil, çünkü bu kadar büyük bir ayarlama olmayacak. Cari açık iyileşecek ama yavaş ve kademeli bir şekilde. Finansmanda da bir sıkıntı olmayacak.” diye konuştu.

Kamu borcu açısından Türkiye’nin Avrupa'ya göre karşılaştırılması yapıldığında çok daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Başçı, gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında ise orta bir yerde olduğunu belirtti.

PARA POLİTİKASI DURUŞU ESKİYE GÖRE DAHA SIKI

Dolar kuru 1,92’ye ne kadar yakın olursa enflasyon tahminleri olan 6,2’ye o kadar yakın olacağını belirten Erdem Başçı, “O yüzden biz, döviz kurlarındaki bu açığın geçici olmasını arzu ederiz. O yüzden de sıkı, temkinli bir para politikası duruşuna geçtik. Diyoruz ki enflasyon bu tahminlerle uyumlu hale gelene kadar sağlam para politikası duruşuna, temkinli para politikası duruşuna devam edeceğiz. Bunu açıkça yazdık. Bu da bizim yönlendirmemiz. Bizden faiz artışı beklemeyin; 6,71-7,71 tamam, bu parametrelerde değişiklik beklemeyin. Yakın planda indirim de beklemeyin, enflasyon düşene kadar. Biz sağlam şekilde duracağız. Döviz kurları da buna muhakkak olumlu yönde tepki verecektir. Türk Lirası bir miktar değer, bu açıdan da kazanabilir, para politikası duruşu eskiye göre daha sıkı olduğu için.” şeklinde konuştu.

Özel sektörün yatırımlarına devam ettiğini anlatan Başçı, Türkiye’de GSMH'ye oranla yüzde 20 mertebesinde bir yatırım hızı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Bu yüksektir. Bizim yatırım yapamama gibi bir problemimiz yok. Özel sektör, özellikle reel sektör yatırım yapıyor fakat bunu kendi tasarruflarımızla yapsak elbette daha sağlıklı olur. Onun için tasarrufları arttırıcı her yapısal adım faydalı diye düşünüyoruz.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.