Başbakanlığın Avusturya’da Düzenlediği Göç Programına Ev Sahibi Ülke Katılmadı

Başbakanlığın Avusturya’da Düzenlediği Göç Programına Ev Sahibi Ülke Katılmadı

T.C. Başbakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından Viyana'da düzenlenen 'Avusturya ve Göç | 50. Yılında Avusturya'daki Türkler' etkinliğine ev sahibi ülkeden tek...

T.C. Başbakanlığı bünyesindeki Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından Viyana'da düzenlenen 'Avusturya ve Göç | 50. Yılında Avusturya'daki Türkler' etkinliğine ev sahibi ülkeden tek bir temsilcinin bile katılmaması tartışma konusu oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında Türkiye’den birçok milletvekili, vali ve belediye başkanının bulunduğu programda katılımcılar arasında Avusturyalı tek bir yetkili yer almadı.

Açılış konuşmaları, göç konulu bir panel, Türk müziği konseri ve gala yemeğinden oluşan programda Avusturya’yı temsilen hiçbir yetkili katılmazken, programda ülkenin federal meclisinde yer alan 3 Türkiye kökenli milletvekilinin de yer almaması dikkat çekti.

1961’de Almanya ile başlayan Avrupa’ya işçi göçüne ilişkin anlaşmaların 50. Yıl dönümleri sırasıyla Almanya, Belçika ve Avusturya gibi ülkelerde büyük programlarla kutlanmıştı. Almanya’da 2011 yılında yine YTB tarafından düzenlenen programa Almanya Federal Göç, Mülteciler ve Entegrasyon Bakanı Maria Böhmer ev sahibi olarak katılmıştı.

2014 yılının Ocak ayında Belçika’da düzenlenen 50. Yıl Sempozyumuna Belçika Flaman Hükümeti Başbakan’ı Chris Peters, Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Belçika İçişleri Bakanı Joelle Milquet başta olmak ev sahibi ülkeden yoğun bir katılım olmuştu.

300 bin Türkiye kökenli insanın yaşadığı Avusturya’da ev sahibi ülkeden bir temsilcinin bile yer almaması açılış programına, panele ve galaya katılan misafirler tarafından sosyal medyada eleştirildi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, bu yılın Haziran ayında 50. yıla ilişkin Bakan Sebastian Kurz’un da katıldığı bir sempozyum düzenlemişti. Eylül ayında Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in katıldığı bir program ile Viyana Belediyesi ilk nesil işçi ailelerinden 500 kişiyi Belediye Sarayı’nda ağırlamış ve teşekkür etmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.