Başbakan Yardımcısı Atalay: Önyargılara Kulak Vermiyorum

Başbakan Yardımcısı Atalay: Önyargılara Kulak Vermiyorum

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketi hakkındaki önyargılara çok fazla kulak vermediğini belirterek, "Önyargıların nerelerden geldiğini, hangi sebeplerden geldiğini hepimiz az çok biliyoruz.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketi hakkındaki önyargılara çok fazla kulak vermediğini belirterek, "Önyargıların nerelerden geldiğini, hangi sebeplerden geldiğini hepimiz az çok biliyoruz. Burada herkes görür, herkes bilir. Atılan adımlar çok önemli adımlar ve her kesimi ilgilendiriyor." dedi.

Muğla'da Sosyoloji Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen uluslararası 7. Ulusal Sosyoloji Kongresi'ne katılan Atalay, daha sonra Vali Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret etti. Büyükşehir olan Muğla'nın hızla gelişeceğini söyleyerek, demokratikleşme paketiyle ilgili eleştirilere cevap verdi. Kendisinin başkanlığında bir ekiple paket üzerinde aylardır çalıştıklarını aktaran Başbakan Yardımcısı Atalay, şunları kaydetti: "Biz bu çalışmalarda büyük titizlik gösterdik. Çok kapsamlı araştırmalarla destekleyerek, özellikle toplumsal araştırma ve analizleri doğrusu çok iyi kullanıyoruz. Bu konularla ilgili de ona gayret ettik. Tabii eleştirilere baktığımda bir kısmı, 'İyi ama eksik, şunlar da olsa.' diyor, bir kısmı olanlarla ilgili endişelerini, rahatsızlığını belirtiyor; yani bunların hepsi olacaktır. Türkiye açık bir toplum, doğrusu hem siyasi kesimde hem de sosyal ortamda değerlendirecektir. Bu da güzeldir, herkes düşündüğünü söylesin. Seçim sistemiyle ilgili olanları biz zaten tartışmaya açtık. Biz orada tek alternatifle karar verebilirdik, aslında üzerinde yoğunlaştığımız bir seçenek var orada ama onu da arzu etmedik. İstedik ki bu çok önemli siyasi bir karar, hem siyasi partiler hem Meclis ortamı hem düşünce çevreleri tartışsınlar ama biz onun üçüne de hazırız. Üzerinde mutabık kalınacak bir şey olsun. Yıllardır tartışılan bir konu, hele seçim barajı yıllardır gündemimizde bir konu; yani siyasete katılımı arttıracak, teşvik edecek orta tedbirlerimiz var. Siyasi partilere devlet desteğinin daha yaygınlaştırılması, hem seçim barajıyla ilgili getirdiklerimiz, siyasi partilere üyelik gibi sınırlamaların kaldırılması, yani siyaset alanının önünü açma yönünde biraz daha gayret ediyoruz."

Beşir Atalay, çok peşin önyargıların fazla itibar görmediğini dile getirerek şunları söyledi: "Makul tartışmalarda herkes faydalanır, olgunlaşır. Zaten bu açıkladığımız unsurların büyük kısmı Meclis'e gidecek, yasa gerekiyor. Biz burada politikayı, stratejiyi açıkladık ama bunların hepsi tasarılar olarak Meclis'e gidecek. İki üç husus var sadece, Bakanlar Kurulu veya yönetmelik çerçevesinde çözülecek. Dolayısıyla zaten Meclis'te tartışılacak bu konular ama peşin önyargıyla olumsuzlayanlara doğrusu ben de çok fazla kulak vermiyorum. Her inanç kesimi, her etkin kesimi, vatandaşlarımızın her kesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar tartışılarak, Türkiye'nin demokratikleşmesinde mesafe alma çabasıdır. Ülkemiz bu yönde ciddi adımlar attı. Bu tartışmalar sonunda olgunlaşacak ve Meclis'te bu geniş katılımla ümit ediyoruz yasalaşır. Zaten diğer konular değişik inanç kesimlerine ait hususlar, özellikle nefret suçları gibi Ceza Kanunu'nda yaptığımız düzenlemeler vs. uluslararası standartları da yakalama yönünde çabalar var. AB ülke raporlarında ülkemizle ilgili bazı olumsuz değinmeler var, onlar telafi edilmelidir. Bu bizim 11 yıldır sürdürdüğümüz çabaların bir yeni safhasıdır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.